Mısır, ulkenin doğusundaki Hurgada kentinde bir araya gelen Libyalı taraflar arasında anayasa taslağı referandumu konusunda anlaşmaya varıldığını ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı acıklamada, Mısır'ın ev sahipliğinde gercekleştirilen Hurgada toplantılarının, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) himayesinde ve anayasal surec cercevesinde yapıldığı belirtildi.

"Mısır, 24 Aralık'ta gercekleştirilmesi planlanan Libya secimlerine hazırlık olarak anayasa taslağı referandumu yapılması konusunda anlaşmaya varılmasını sağlayan cabaları takdir ediyor." ifadelerine yer verilen acıklamada, Mısır'ın şubat ayında Libya'daki Yuksek Ulusal Secim Komisyonu'nun huzurunda referandum ve secimler konusunda yol haritasını cizmek icin anayasa surecinin ucuncu ve son turuna ev sahipliği yapmayı beklediği kaydedildi.
Hurgada goruşmeleri
Birleşmiş Milletler (BM) onculuğundeki "Libya Anayasa Komitesi" dun 24 Aralık'ta yapılacak genel secimler icin gerekli anayasal duzenlemeleri goruşmek uzere Mısır'ın Hurgada kentinde bir araya geldi.
Mısır yonetiminin ev sahipliğinde ikincisi yapılan toplantı, Libya krizindeki tarafları temsil eden Libya Devlet Yuksek Konseyi ve ulkenin doğusundaki gayrimeşru guclerin lideri Halife Hafter'i destekleyen Tobruk Temsilciler Meclisi'nden (TM) 10'ar kişilik iki heyetin katılımıyla duzenlendi.
Toplantının ilk gununde onumuzdeki aralık ayında yapılacak secimlere hazırlık olarak anayasa referandumu yapılması ve sonuclarının guclendirilmesi icin ilkesel olarak anlaşmaya varıldı.
Taraflar arasında varılan anlaşma, anayasa taslağı referandumu yapılması konusunda uzlaşının sağlandığını, referandum sonucu oluşturulacak yeni hukuk merkezlerinin guclendirilmesini, 9-11 Şubat tarihleri arasında Mısır'ın Hurgada kentinde referandum tarihini belirlemek icin goruşmeler yapılmasını ongoruyor.
BM onculuğunde, Libya'daki farklı siyasi ve sosyal kesimleri temsilen secilen 75 kişi ile yurutulen "Libya Siyasi Diyalog Forumu" kapsamında, 24 Aralık'ta ulkede genel secimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Safiye Karabacak