KOCAELİ Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gorevli yoğun bakım doktoru Deniz Heppekcan'ın, sosyal medyadan 'Oh be' notuyla paylaştığı, yatakların boş olduğu yoğun bakım unitesinin fotoğrafı, ilgi gordu. Doktor Heppekcan, "O odayı ilk gorduğumde dram ve uzuntuyle karışık bir sevinc yaşadım" dedi.
?Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gorevli yoğun bakım doktoru Deniz Heppekcan, koronavirus vakaları azalınca sosyal medya hesabından boş yatakların bulunduğu bir yoğun bakım unitesinin fotoğrafını "Oh be" notuyla paylaştı. Kısa surede fotoğraf sosyal medyada yoğun ilgi gordu. Pandemi surecinde zor şartlar altında gorev yaptıklarını soyleyen Heppekcan, "Yaklaşık bir senedir butun sağlık calışanları olarak pandemi surecinde buyuk sıkıntılar yaşıyoruz. Cok kotu gunlerimiz oldu, baya kotu gunler yaşadık. Yaptığım paylaşım da bu kotu gunlerin sonunda tunelin ucunda gorduğumuz ışıkla alaka bir paylaşımdı. Unitemizdeki koğuşlardan bir tanesi yaklaşık 1 haftadır boş olduğu icin temizlettik o koğuşu. Daha sonra koğuşun onunden gecerken iceriye de guneş ışığı yansıyordu gorduğum, daha once yaşadıklarımız, kaybettiğimiz hastalar, yeniden hayata bağlanan hastalar, bunların hepsini duşunerek boyle bir fotoğraf cekip sosyal medyaya koydum. 'Oh be' etiketiyle paylaştım, cunku son donemde hepimiz artık biraz 'Oh be' diyebiliyoruz sonunda. Sağlık Bakanlığı da izinlerimizi actı bu da bizi mutlu ediyor tabi" dedi.

'SAGLIK CALIŞANLARI BUYUK CİLELER CEKTİ'Hastanede cok zorluklar cektiklerini ifade eden Doktor Heppekcan, "Cok kotu gunler yaşadık, coğu zaman yakınlarımızı goremedik. Sıkıntılı sureclerdi, en son aralık ayındaki son kısıtlamalardan sonra etkisi guzel bir şekilde yansıdı halkımızın duyarlılığı sayesinde. Kısıtlamalardan yaklaşık 3 hafta sonra etkilerini gormeye başladık. Daha sonra korktuğumuz yılbaşından sonraki 15 gundu, 'Tekrar bir patlama yaşar mıyız?' diye duşunuyorduk. Cok şukur en azından Kocaeli icin boyle bir durum gelişmedi. Yavaş yavaş yoğun bakım yatak sayılarını azaltabildik. Kapatabildiğimiz pandemi servislerimiz oldu. Butun sağlık calışanları olarak cok mutluyuz ve gururluyuz. O odayı ilk gorduğumde dram ve uzuntuyle karışık bir sevinc yaşadım. İfade etmek cok zor. Yaşadığımız dram cok buyuk. Sağlık calışanları buyuk cileler cekti, kaybettiğimiz sağlık calışanları oldu, bizim hastanemizden de bir doktorumuzu kaybettik. Bunları yaşamak cok guctu ve oradaki insanların kayıpları, aileleri duşunuyorsunuz. Oraya bakarken, o guneş ışığı iceri vururken, hem bir yandan mutlusunuz yataklar boş diye ama o yataklardan insanlar sadece evlerine taburcu olmadılar, kaybettiğimiz insanlar da cok oldu. Cok garip bir duyguydu, huzun ve sevinc ic iceydi anlatmak cok zor." diye konuştu.'KURALLAR BIRAKILIRSA DAHA KOTU GUNLER GELEBİLİR'Rehavete kapılmamak gerektiğini soyleyerek uyarılarda bulunan Doktor Heppekcan, şoyle konuştu: "1 Haziran tarihinden itibaren yeni normalleşme sureciyle beraber sadece ulkemiz değil, dunya olarak gevşeme yaşadık. Cok hızlı bir şekilde vaka sayıları ve hasta sayıları artmaya başladı. İlk yaşadığımız ataktan cok daha fazla, belki 8-10 katı hasta yoğunluğuyla karşılaştık, hem dunya olarak hem Turkiye olarak. Şimdi eğer tekrar bir rehavete kapılırsak, toplumun hatta dunyanın coğu aşılanmadan bir rehavete kapılırsak, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymayı bırakırsak bu yaşadığımız gunlerden cok daha kotuleri gelebilir."'DOLU YATAK ORANI YUZDE 30'A DUŞTU'Kocaeli İl Sağlık Muduru Yuksel Pehlevan ise covid-19 hastalarına ayırdıkları dolu yatak oranlarının yuzde 30'a kadar duştuğunu belirterek, şunları soyledi: "Sonbaharla birlikte butun Turkiye ile birlikte ilimizde de ciddi bir vaka artışı gozlemledik. Buna istinaden var olan tedbirlerimizi gozden gecirdik. Alınan tedbirler, etkili filyasyon neticesinde ciddi anlamda vaka sayılarında duşme kaydettik. İlac başlama oranımız arttı. Buna bağlı olarak alınan tedbirler ve etkili filyasyonla birlikte yatan hasta sayımızda duşme oldu. Yoğun bakıma giren hasta sayımızda duşme oldu. Geldiğimiz noktada, onlemleri aksatmadan ciddi bir seviyenin altına duşmuş olduk. Dolayısıyla aşılamayla beraber pandemide ciddi bir aşama kat ettik. Şu anda herhangi bir yoğun bakım yatak sıkıntımız yok. Servis yatak sıkıntımız zaten yok. Covid-19 hastalarına ayırdığımız dolu yatak oranlarımız yuzde 30'lar civarında, tum yoğun bakım doluluk oranlarımız yuzde 50'lerde, ventilator doluluk oranlarımız yuzde 30'lara duşmuş durumda. Aşılama ile birlikte salgınla savaşta ciddi bir aşama kat etmiş olduk. Maske, sosyal mesafe ve hijyene mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Cunku uzun vadede alınan onlemlerin sonuclarını gormemiz, bu onlemlere de bağlı."

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı