Somali'de yuzlerce aile, askeri eğitim icin Eritre'ye gonderilip haber alamadıkları cocuklarının bulunması icin gosteri duzenledi.
Ulkenin kuzeyindeki Galkayo şehrinde sokakları dolduran yuzlerce aile, Eritre'de eğitim verildikten sonra Etiyopya'da isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesine (TPLF) karşı "paralı asker" olarak savaştırıldıkları ileri surulen cocukları icin hukumeti protesto etti.

Ana yolları kapatarak barikat kuran gostericiler polisle catışırken, guvenlik gucleri kalabalığı dağıtmak icin goz yaşartıcı gaz kullandı ve cok sayıda kişiyi gozaltına aldı.
Aileler, cocuklarının askeri eğitim icin Eritre'ye goturulduğunu, Etiyopya'da TPLF'ye karşı başlatılan operasyon sonrası bir daha kendilerinden haber alamadıklarını dile getirdi.
Somali Ulusal İstihbarat ve Guvenlik Teşkilatı eski başkan yardımcılarından Abdisalan Yusuf Guled, 370'ten fazla Somali askerinin Etiyopya'nın Tigray bolgesindeki catışmalarda hayatını kaybettiğini one surmuştu.
Hukumet, soz konusu iddiaları yalanlayarak Somalili askerlerin Etiyopya'daki catışmaya dahil olmadığını acıklamıştı.
Etiyopya hukumeti, 4 Kasım 2020'de başlattığı operasyonun ilk haftalarında Eritre ordusunun kendisine destek olmadığını ileri surmuş ancak haftalar sonra Eritre birliklerinin ulkedeki varlığını kabul etmişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tufan Aktaş