
Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Grup Başkanı Ferhat Pişmaf, Ziraat Bankası'nın tarım kredilerinin gecen yıl yuzde 24 artarken, bankanın son 5 yılda tarımsal ureticilere kullandırdığı kredi hacminin 202 milyar TL'yi aştığını bildirdi.
Ziraat Bankası'ndan yapılan acıklamada goruşlerine yer verilen Pişmaf, Ziraat Bankası'nın son 5 yılda doğrudan tarımsal ureticilere kullandırdığı tarım kredilerinin hacminin 202 milyar TL'yi, kredi kullandırılan uretici sayısının ise 2,3 milyon kişiyi aştığını bildirdi.
Pişmaf, "Halen kredileri devam eden yaklaşık 685 bin ureticimizin bankamızdaki tarım kredisi miktarı 80 milyar TL'nin uzerindedir. Bu kredilerin yaklaşık yuzde 77'si Hazine ve Maliye Bakanlığımızın faiz desteği uyguladığı kredilerden oluşuyor." ifadelerini kullandı.
"Uzun vadeli yatırım kredilerimizdeki artış yuzde 28 oldu"
Pişmaf, tarım kredilerinin 2019 sonuna gore yuzde 24 arttığını belirterek, şunları kaydetti:
"Toplam tarım kredilerimiz 80 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu donemde kısa vadeli işletme kredilerimizdeki artış yuzde 22 duzeyinde gercekleşirken, uzun vadeli yatırım kredilerimizdeki artış yuzde 28 oldu. Yatırım kredilerinin bu donemde daha yuksek oranda artmasını ulke tarımının geleceğine duyulan guven ve umudun bir gostergesi olması acısından onemsiyoruz. Bu yatırımlar, 1-2 yıl icerisinde bizlere uretim ve verim artışı olarak geri donecektir."
Takipteki kredi rakamı da takipteki uretici sayısı da azaldı
Ferhat Pişmaf, salgın surecinin yaşandığı son bir yılda zaman zaman eksik bilgi ile sunulanların aksine tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi miktarının ve takipteki uretici sayısının azaldığını bildirdi.
Pişmaf, "2020 yılında takipteki kredilerimiz yuzde 5,4, kredileri takip hesaplarında izlenen uretici sayımız ise yuzde 2,3 azaldı. Tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi (TOA) oranımız da son bir yılda yuzde 2,05'ten yuzde 1,57'ye geriledi. Bu yonuyle bankamızın tarım kredileri sektordeki kredilerden onemli olcude ayrışmaktadır." ifadelerini kullandı.
Odeme gucluğune duşen ciftcilere alternatif cozumler
Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Grup Başkanı Pişmaf, genel yapıda gorulen iyileşmeye rağmen bireysel olarak odeme gucluğune duşen ureticiler icin alternatif cozumler sunduklarını, subvansiyonlu tarım kredisi kullanan ureticilerin, urunlerinin doğal afetlerden zarar gormesi halinde 2020/2015 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında kredilerinin ilgili kısmını 1 yıla kadar erteleyebildiğini veya 5 yıla kadar taksitlendirebildiğini bildirdi.
Bu durumda 1 yıla kadar ertelemelerde faizin yuzde 25'ini, 5 yıla kadar taksitlendirmelerde faizin yuzde 20'sini Hazine ve Maliye Bakanlığının ciftci adına karşıladığını aktaran Pişmaf, "Ayrıca, kredinin subvansiyonlu ya da subvansiyonsuz olduğuna bakılmaksızın, herhangi bir nedenle nakit akışı bozulan ve odeme gucluğune duşen ureticilerimizin kredileri, bankamız uygulamaları kapsamında 5 yıla kadar taksitlendirilebiliyor." ifadesini kullandı.
Halihazırda 25 bini subvansiyon uygulamaları, 122 bini de bankanın uygulamaları kapsamında olmak uzere yaklaşık 145 bin ureticinin bu imkanlardan faydalandığını bildiren Pişmaf, "Hem bu kapsama alınan kredilerin gecen surede tahsil edilerek azalması hem de aynı donemde takibe intikal eden tarım kredilerindeki duşuş, bu uygulamaların ne kadar olumlu sonuclar verdiğini acıkca gostermektedir." değerlendirmesini yaptı.
"Ureticiler, herhangi bir şekilde faiz değişikliklerinden etkilenmiyor"
Ferhat Pişmaf, piyasa koşullarındaki değişikliklere bağlı olarak tarım kredilerine uygulanan faiz oranlarının da zaman zaman aşağı ya da yukarı yonlu guncellendiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bankamızca kullandırılan tarım kredilerinin yuzde 77'si Hazine ve Maliye Bakanlığının faiz desteği uyguladığı kredilerden oluşmaktadır. Bu kapsamda kucuk olcekli ureticilerimizin yararlandığı geleneksel bitkisel uretim konusunda 50 bin TL'ye kadar, geleneksel hayvansal uretimde ise 100 bin TL'ye kadar olan kredilerde yuzde 100 faiz subvansiyonu (desteği) uygulanmakta ve faizin tamamı devlet tarafından karşılanmaktadır. Bitkisel uretimde ureticilerin yuzde 64'u, hayvansal uretimde ise yuze 75'i belirtilen sınırların altında kredi kullanan ureticilerden oluşuyor. Dolayısıyla bu sınırların altında kredi kullanan ureticiler, yuzde 100 faiz desteği sağlandığı icin herhangi bir şekilde faiz değişikliklerinden etkilenmiyor."
2021 yılının başından itibaren subvansiyonlu tarım kredisi kullanacak ureticilere yansıyan en yuksek faiz oranının yıllık yuzde 12,75 duzeyinde olduğunu aktaran Pişmaf, bu oranın piyasadaki faiz oranlarının oldukca altında bulunduğunu bildirdi. Pişmaf, soz konusu oranın uretim konularına ve belirlenen kriterlerin sağlanmasına bağlı olarak yuzde sıfıra kadar inebildiğini belirtti.
"Ulkemiz tarımını 'bir bankadan daha fazlası' olarak desteklemeye devam edeceğiz"
Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Grup Başkanı Pişmaf, koronavirus salgını surecinde uretime ara vermeyerek ulkenin gıda guvenliği acısından hicbir sorun yaşamadan bu donemi yonetmesine onemli katkı sunan Anadolu'nun dort bir yanındaki ciftcilere tum Turkiye'nin teşekkur borclu olduğunu kaydetti.
Pişmaf, "Kuruluşundan itibaren ulke tarımının en buyuk finans kaynağı olan Ziraat Bankası, onumuzdeki donemde de uygun koşullarla sağladığı kredilerle ve hayata gecireceği yeni uygulamalarla ulkemiz tarımını, ureticilerimizi ve tarladan sofraya kadar olan surecin tamamını bugune kadar olduğu gibi, 'bir bankadan daha fazlası' olarak desteklemeye devam edecektir." ifadesini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Musab Turan