Ford Otosan, Hyundai Assan, Honda Turkiye ve Anadolu Isuzu gibi ureticilerin yanı sıra lastik sanayi, kord bezi, celikord, plastik, kaucuk ve boya endustrisiyle Taşıt Aracları Yan Sanayi Organize Sanayi Bolgesi'ne (TOSB) ev sahipliği yapan Kocaeli, sektorun adet bazındaki uretim ve ihracat rakamlarına en fazla katkı sağlayan illerden biri oldu.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerinden derlenen bilgilere gore, Turk otomotiv sektoru 2020'de 1 milyon 297 bin 854 adet taşıt aracı uretti. Ford Otosan, Hyundai Assan, Honda Turkiye ve Anadolu Isuzu'nun Kocaeli'deki fabrikalarında bu donemde toplam uretim 485 bin 913 olarak gercekleşti. Bu rakam Turk otomotiv sektorun toplam uretiminin yuzde 37'sini oluşturdu.

Kentteki otomotiv fabrikalarında uretilen aracların yuzde 80'ine denk gelen 386 bin 599'unun varış noktası, yurt dışı lokasyonlar olarak kayda gecti. Kocaeli'de uretilip yurt dışına gonderilen aracların, 916 bin 543'u bulan Turkiye genel ihracatındaki payı ise yuzde 42 olarak gercekleşti. Boylece, Turkiye'nin ihrac ettiği her 100 aractan 42'si Kocaeli'deki fabrikalardan cıkmış oldu.
[h=3]EN FAZLA URETİM FORD OTOSAN'DAN[/h]Ford Otosan, kentteki firmalar arasında uretim ve ihracatta liderliğini surdururken bu iki kategoride Hyundai Assan ikinci, Honda Turkiye ucuncu, Anadolu Isuzu da dorduncu sırada yer aldı.
Uretim ve ihracatta lider koltuğunda oturan Ford Otosan, gecen yıl Golcuk ve Yenikoy fabrikalarında 11 bin 145 otomobil, 258 bin 81 kamyonet, 50 bin 889 minibus olmak uzere 320 bin 115 adetlik uretim gercekleştirdi. Şirketin ihracatının uretimine oranı ise yuzde 79 olarak kayıtlara gecti.
İzmit'teki Asım Kibar Organize Sanayi Bolgesi'nde kurulu fabrikasında binek tipinde i10 ve i20 modellerinin uretimini gercekleştiren Hyundai Assan, 2020'de 137 bin 34 adetlik uretime imza atarken bunun yuzde 93'une denk gelen 128 bin 3'unu ihrac etti.
Honda Turkiye, urettiği 25 bin 868 aractan 6 bin 421'ini ihrac ederken Anadolu Isuzu da 2 bin 896 adet uretim ve 510 adet ihracat gercekleştirdi.
[h=3]TİCARİ ARACTA URETİM VE İHRACAT USSU KOCAELİ[/h]Kocaeli, gecen yıl 311 bin 866 adetle Turkiye'deki toplam ticari arac uretiminin yuzde 70'ini, 245 bin 511 adetle de toplam ihracatın yuzde 77'sini gercekleştirdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı