
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), yargısal adalet ve meslek etiği ilkeleri acısından yargı mensuplarının sosyal medya kullanımlarını farklı ulke kodları ve uygulamaları cercevesinde ortaya koyan "Yargı Adaleti ve Etiği Acısından Yargı Mensuplarının Sosyal Medya Kullanımı" raporunu yayımlandı.
SETA'dan yapılan acıklamaya gore, Muharrem Kılıc tarafından kaleme alınan raporda, uluslararası ve ulusal yargı etiği kodlarında duzenlemelere konu olan "bağımsızlık, tarafsızlık, yargıya guven ve mesleğe yaraşırlık" ilkeleri acısından yargı mensuplarının sosyal medya kullanımı ele alındı.
Yargı gorevini icra eden yargı mensuplarının bağımsızlığını ve tarafsızlığını teminat altına alacak mekanizmaların varlığının buyuk onem arz ettiği, bu mekanizmaların yargı oznesinin tarafsızlığı ile doğrudan irtibatlı olduğu aktarılan raporda, "Yargı adaletinin tecellisi uyulacak prosedur ve usulu şartların yanı sıra maddi anlamda hukuk uygulamasını icra eden yargı oznesinin tarafsızlığına bağlıdır. Bu noktada ilk olarak yargı mensuplarının herhangi bir etki altında kalmaksızın hukuk nosyonunu vicdani kanaatiyle yetkin bicimde butunleştirmesi beklenmektedir. Pratik bilgeliği (phronesis) ve derin sezgiyi gerekli kılan bu hukuk sanatının icrasında dikkate alınması icap eden ikinci nokta bizatihi yargı mensubunun gundelik yaşamındaki davranış ve tutumuna ilişkindir. Bu noktada yargı adaletinin maddi anlamda tecellisi yeterli değildir. Yanı sıra yargı mensubunun adil gorunmesi de icap etmektedir. Burada 'adil gorunme' yukumluluğu, yargı yerleri acısından bir kurumsal sorumluluğa işaret etmekle birlikte temelde yargı mensubunun bireysel davranışlarına tekabul etmektedir." denildi.
Raporda, yargıclığın yalnızca mesleki icraya ilişkin resmi fiili mesai acısından değil, karakter erdemleri ve gundelik yaşam pratikleri yonuyle de ozellikli bir uğraş alanı olduğuna dikkat cekildi.
Yargı mensuplarının sosyal medya kullanımlarını tartışmaya acan raporda, şunlar aktarıldı:
"Birincisi sozu edilen uluslararası ve ulusal yargı etiği kodlarında zikredilen 'bağımsızlık, tarafsızlık, yargıya guven ve mesleğe yaraşırlık' ilkeleri cercevesinde yargı mensuplarının sosyal medya kullanımıdır. Burada ilgili etik ilkeler ve kodlar acısından sosyal medya kullanımının doğurabileceği mahzurlar konu edilmektedir. İkinci boyut, sosyal medyanın 'adalete erişim ilkesi' acısından değerlendirilmesidir. Ucuncusu de sosyal medya uzerinden yapılan kişisel paylaşım ve beğenilerin yargısal gorevin icrasında 'ihsas-ı rey' (oyunu belli etme) olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği meselesidir."
Raporda, sosyal medya kullanımı, mukayeseli hukuk perspektifinden ABD başta olmak uzere ilgili bazı ulkelerde sosyal medya kullanımına ilişkin verilen etik ihlal kararları cercevesinde ele alındı.
Sosyal medyanın sunduğu iletişim fırsatlarının yargıclar tarafından kullanım formlarının kapsamlı şekilde incelendiği raporda, yargısal adalet ve meslek etiği ilkeleri acısından yargı mensuplarının sosyal medya kullanımları farklı ulke kodları ve uygulamaları cercevesinde ortaya koyuldu.
Anayasal ve yasal olcekte hakimlik teminatının normlaştırılması ve etik temelde yargı mensuplarının mesleki tutum ile davranışlarının kural altına alınmasının gerekliliğine dikkat cekilen raporda, konuya ilişkin onerilere de yer verildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mucahit Turetken