
Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Turker Oksuz, afete hazırlığın onemine işaret ederek, "Araştırmalar gosteriyor ki afet oncesi yapacağımız 1 liralık bir onlemle afet sonrası meydana gelebilecek 7 liralık bir zararı onceden onlemek mumkun." dedi.
Gazi Toplantı Salonu'nda, Oksuz başkanlığında duzenlenen "İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı"na, Oksuz'un yanı sıra Kafkas Universitesi Rektoru Prof. Dr. Husnu Kapu, kaymakamlar ve protokol uyeleri katıldı.
Oksuz, burada yaptığı konuşmada, toplantıda afet mudahale planı cercevesinde afet durumu, afet planı ve afet planında ongorulen hususlar hakkında bilgilendirme yapılacağını ifade ederek sozlerini şoyle surdurdu:
"Afet, hem can ve mal kaybına yol acan hem de orta ve uzun vadede sosyal yonden kayıplara yol acan, ulkelerin kalkınmalarına olumsuz etki yapan cok onemli bir konu. Deprem, heyelan, cığ duşmesi, sel baskını, teknolojik kaynaklı bazı doğa olaylarının hepsini afet başlığı altında değerlendiriyoruz ve bunlara karşı tedbirli olmanın da afetlerin meydana getirdiği olumsuz etkileri en aza indirmede cok onemli olduğunu biliyoruz."
Ulkedeki 83 milyon vatandaşın zihninde, beyninde afete karşı "hazırlık yapmak", "direncli olmak" fikrinin gelişmesi gerektiğini anlatan Oksuz, "Aksi takdirde afetlerin meydana getirdiği sıkıntıları cozmemiz mumkun olmaz. Yapılan araştırmalar gosteriyor ki afet oncesi yapacağımız 1 liralık bir onlemle, afet sonrası meydana gelebilecek 7 liralık bir zararı onceden onlemek mumkun." diye konuştu.
Oksuz, Kars'ta 2019 yılında 18 bin 577 kişiye afet bilinci eğitimi, 2020'de 38 kurumda 107 kişiye sivil savunma eğitimi, 355 kişiye temel afet bilinci eğitimi, 270 kişiye yangın eğitimi, 107 koydeki muhtarlıklarda 1857 kişiye temel afet bilinci eğitimi olmak uzere toplamda 2 bin 745 kişiye eğitim verildiğini kaydetti.
Kars İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Muduru Oktay Aygan da katılımcılara İl Afet Risk Azaltma Planı hakkında sunum yaptı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Cuneyt Celik