Buyuk Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, bir taraftan yatırım maliyetlerinin diğer taraftan faiz oranlarının artmasıyla ciftcinin yatırım ve uretim imkanının zorlaştığını belirterek, "Ocakta arttırılan zirai kredi faiz oranları 2021 oncesi yıllık kredi faiz oranlarına geri cekilmelidir." dedi.
Destici, partisinin genel merkezinde duzenlediği basın toplantısında, Turkiye ve dunyada bircok alanda gelişmeler yaşanmasın rağmen gundemin ilk sırasında yeni tip koronavirusle (Kovid-19) mucadele olduğunu soyledi.

Turkiye'de alınan Kovid-19 tedbirlerinin etkisini gosterdiğini belirten Destici, Turkiye'nin salgınla mucadelede başarılı ulkeler arasında olduğunu vurguladı.
Sağlık calışanlarının yıllar sonra da unutulmayacak zor gunlerin kahramanları olarak anılacağını ifade eden Destici, "Yaşananları da dikkate alarak sağlık calışanlarımızın calışma şartları, ucretleri ve ozluk haklarıyla ilgili dengesizliğin giderilmesini yetki sahiplerine hatırlatmayı bir gorev addediyorum." diye konuştu.
Destici, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi. Doğu Akdeniz'in, tıpkı 1800'lu yıllardaki Orta Doğu gibi dunyanın enerji merkezlerinden biri haline geldiğine işaret eden Destici, "Kuresel emperyalizm, bu yeni enerji sahasının cevresindeki devletlerin yonetimlerini, kendi menfaatlerine gore şekillendirmeye calışıyor." ifadelerini kullandı.
Ciftcinin, kullanacağı zirai kredilerde odemesi gereken faiz oranın yıllık yuzde 4,5 olarak belirlendiğini bildiren Destici, şoyle devam etti:
"Bu oran, yılbaşı oncesi ciftcinin kullandığı kredilerde odeyeceği yıllık faiz oranının tam 2 katı oranına isabet etmektedir. Bir taraftan yatırım maliyetlerinin artması, diğer taraftan faiz oranlarının artması ve ciftcimize değişken faizli sozleşme imzalattırılmasıyla ciftcinin yatırım ve uretim yapma imkanı zorlaşmıştır. Ocakta artırılan zirai kredi faiz oranları 2021 oncesi yıllık kredi faiz oranlarına geri cekilmelidir. Devletimiz, ciftcimizin onundeki yatırım ve uretime dayalı yatırım finansmanı ve değişken faiz riskini ortadan kaldırmalıdır."
Son gunlerde bazı siyasetci ve gazetecilere yonelik saldırılar olduğunu ifade eden Destici, şunları kaydetti:
"İsim telaffuz etme gereği duymadan ve hicbir ayrım yapmadan saldırıların tumunu kınıyor ve lanetliyorum. Siyasette ve herhangi bir alanda şiddet asla bir metot olmamalıdır. Asla hoş gorulmemelidir. Hic kimse şiddeti tevil etmemeli, gerekcelere bağlamamalı ve mazur gormemelidir. Siyasette, ulkeye, millete ve gelecek nesillere hizmeti seviyesizliğe kurban edemeyiz. Hepimiz sorumlu davranmak zorundayız. Bu, aynı zamanda milletimize karşı gorevimizdir."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fırat Taşdemir