BURSA'da İznik Belediyesi tarafından projelendirilen 'Yaşayan İznik Hazineleri' belgesellerinden dorduncusu kufe ustası Hakkı Ateş (76) ile cekildi.
Unutulmaya yuz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları, İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birim'nce 'Yaşayan İznik Hazineleri' projesi kapsamında belgeselleştiriliyor. Proje kapsamında İznik'e bağlı Sansarak Mahallesi'nde yaşayan ve bolgebin tek kufe ustası olan Hakkı Ateş'in hayatı da belgesel olarak cekildi.

1945 yılında İznik'e bağlı Sansarak Mahallesi'nde dunyaya gelen Hakkı Ateş, belgeselde, "14 yaşında başladım bu mesleğe tam 62 yıldır kufe yapıyorum. Bizler bu meslekle buyuduk, buyuttuk. Uc oğlumu uc kızımı bu meslek ile everdim, baş goz ettim" dedi.
'GENCLERE TAVSİYEM BİR SANATINIZ OLSUN'
Kufe yapımının inceliklerini de anlatan Hakkı Ateş, "Eskiden kufeler ile zeytin toplanır, bu kufelerin icinde sofralık zeytinler yapılırdı. Hayvanlara yemler bu kufeler ile verilir, fırından ekmekler yine bu kufelere cıkarılırdı. Gunumuzde ise artık bunlar bitti. Coğunlukla aksesuar ve dekor olarak kullanılıyor. Ben bu mesleği severek yapıyorum. Sanatın kotusu olmaz. Gun gelir işsiz kalırsınız, elinizde bir sanatınız olduğu takdirde işsiz kalsanız da ureterek kazanc sağlayabilirsiniz. Genclere tavsiyem elinizde bir sanatınız olsun" ifadeerini kullandı.
İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi'nin hayata gecirdiği 'Yaşayan İznik Hazineleri' belgesellerinin ilkinde 75 yıllık fıcı ustası İsmail Alkış anlatıldı.
İkinci belgesel İznik'e bağlı İnikli Mahallesi'nde ikamet eden 20 yıldır bastonculuk ile uğraşan Şukru Kaya icin cekildi. Ucuncu belgeselin konusu ise dunyaca unlu Muşkule İğne Oyaları oldu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı