
Afganistan'da yaşamın hemen her alanında şiddet ve ayrımcılığa maruz kalan kadınlar yoksulluk ve aclık başta olmak uzere sayısız olumsuzlukla mucadele etmek zorunda kalıyor.
Her şeye rağmen Afgan kadınları hak ettikleri ozgurluğu elde edebilmek icin her turlu soruna karşı direniyor.
Savaş ve şiddet yorgunu Afgan kadınları, hayatta yaşadıkları stresi bir nebze olsun atmak icin ulkenin kadınlara ozel ilk yoga merkezi olan başkent Kabil'deki Mumtaz Yoga Merkezi'ne akın ediyor.
Stres atmak icin yogaya gidiyorlar
Kabil sakini ve yoga merkezinin muşterilerinden Lima Vaziri, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Afganistan'da kadınların binbir zorlukla mucadele ettiğini soyledi.
Afganistan'da kadınların ozgurce kafa dinleyebileceği bir mekanın olmadığını ifade eden Vaziri, "Afgan kadınlarının hayatları savaş nedeniyle stresle dolu, bu nedenle biraz olsun kafa dağıtmak ve stres atmak icin yoga merkezine geliyoruz." dedi.
Vaziri, yoga merkezi ilk acıldığında sayılı kişi olduklarını ancak aradan gecen birkac ayın ardından yogaya gelen kadınların sayısının arttığını kaydetti.
Yoga kadınlar icin yeni bir umut oldu
Mumtaz Yoga Merkezi'nin kurucusu Fahriye İbrahimi Mumtaz, bu merkezi ilk actıklarında coğu kadının gelmeye cesaret dahi edemediğini vurguladı.
Afganistan'da yıllardır devam eden ic savaştan en cok Afgan kadınlarının etkilendiğini dile getiren Mumtaz, dolayısıyla bu kadınların her turlu stresten uzaklaşabilecekleri bir mekana ihtiyac duyduğunun altını cizdi.
Mumtaz, Afganistan'da ilk kez bir yoga merkezinin acılmasının Afgan kadınları icin yeni bir umut olduğunu belirtti.
Yoga Merkezinin yaklaşık 500 uyesinin bulunduğunu aktaran Mumtaz, "Biz halen bazı insanlar tarafından tehdit ediliyoruz. Bazı insanlar bizi, kadınları kotu yola sevk eden bir kurum olarak goruyor. Aslında biz şiddete maruz kalan ve savaş stresiyle hayatı dolu olan Afgan kadınlarının kafalarını dağıtması ve streslerini rahatca atabilmeleri icin bu mekanı actık." diye konuştu.
Afganistan'da kadınların durumu
Afganistan, dunya sıralamalarında duzenli olarak kadınlar icin en kotu şartlara sahip ulkeler arasında yer alıyor.
Gorucu usulu evliliklerin yaygın olduğu ulkede, sıklıkla akrabalar arası evlilikler yapılıyor. Kırsal kesimlerde genc kızlar, yaşca buyuk erkeklere "gelin" olarak satılıyor.
Bir donuş noktası olarak 2009'da cıkarılan Kadın Hakları Kanunu ve Afganistan Anayasası tarafından desteklenen kadınları koruma sozu, coğu zaman uygulanmıyor.
Afganistan'da Taliban rejimi 2001'de devrildikten sonra kadınlar Kabil'de okullara kabul edilmeye, erkeklerin yanı sıra ozel sektorde ve devlette calışmaya, tek başına yaşamaya veya evini arkadaşlarıyla paylaşabilmeye başladı.
Ayrıca mevcut Afgan Meclisi'nde 250 koltuktan 68'ini kadınlar oluşturuyor.



