MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, "15 Şubat'tan itibaren toplumun, ailelerin, annelerin, babaların, cocukların durumuna baktığımızda, okulların artık mumkun olduğu kadar daha yuksek bir kapasiteyle acılması gerektiği noktasında bir kararlılığımız var" dedi.
Ziya Selcuk, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yonetim Kurulu ile bir araya geldi. Okullarda yuz yuze eğitime kademeli gecişin 15 Şubat'ta nasıl başlayacağına ilişkin soru uzerine Selcuk, Bakanlığın salgın doneminde sahada yuzlerce araştırma yaptığını soyledi. Selcuk, "Bu araştırmalar bize gosteriyor ki bizim okulları bugun kapatmamız bugunun problemi değil, gelecek yılların da problemi haline geliyor. Turkiye, OECD ve Avrupa Birliği ulkeleri icerisinde okullarını en fazla sure kapalı tutan ulkeler arasında başlarda geliyor. Biz bunu daha kontrollu olabilmek, riski daha iyi yonetebilmek icin yaptık ve bugun de bunun doğru bir karar olduğunu goruyoruz. Ancak 15 Şubat'tan itibaren toplumun, ailelerin, annelerin, babaların, cocukların durumuna baktığımızda okulların artık mumkun olduğu kadar daha yuksek bir kapasiteyle acılması gerektiği noktasında bir kararlılığımız var. Bunu da ilgili tum kuruluşlarla ve ortamlarda paylaşıyoruz, paylaşacağız. Bu anlamda literature ve uygulamalara baktığımızda, elbette kucuk yaşların riski daha az" diye konuştu.
Bakan Selcuk, okulun tumuyle kontrollu bir ortam olduğuna dikkat cekerek, "Hem oğretmenler hem oğrenciler cok kontrollu bir bicimde belli kurallara dikkat ederek orada bulunuyorlar. Yani okulda bir carşıdaki, pazardaki ya da sokaktaki gibi karmakarışık ya da kontrolsuz bir ortam yok. Okullardan kaynaklanan durumu da gunluk olarak izledik, cocuklarımızı da izliyoruz" ifadelerini kullandı.'MESLEKİ EĞİTİMİN GERCEK KABİLİYETİNİ GORDUK'Selcuk, salgın surecinin Turkiye'de mesleki eğitimin gercek kabiliyetini cok net bir şekilde gormeye imkan sağladığını kaydederek, meslek liselerinin Ar-Ge merkezleriyle ilişkilendirilmesini sağladıklarını, salgının ilk doneminde dunyanın tedarik sorunlarıyla adeta kilitlendiği gunlerde bir meslek lisesinin dijital solunum cihazı tasarlayıp urettiğini soyledi. Selcuk, "Bunlar derhal hastanelere, ilgili kuruluşlara sevk edildi ve bunlar hala tıkır tıkır calışıyor. Biz bunun binlercesini, hatta yuz binlercesini yapabilecek kapasitedeyiz. Bu uretimler sadece solunum cihazıyla da sınırlı değil. Mesela meslek liselerimiz, N95 standardında maske ureten makinenin tasarımı ve uretimini de yaptı. Bunu da hayata gecirdik, uretimi zaten yapıyoruz. Bu donemde meslek liselerimizin Ar-Ge calışmalarıyla video laringoskop cihazı, ozon hava dezenfekte cihazı, yoğun bakım yatağı, hava filtrasyon cihazı, temassız kızılotesi termometre, video laringoskop cihazı, numune alma unitesi, UV-C konveyor sistem ile maske uretiminde sterilizasyon cihazı, kumandalı ve zaman ayarlı UV-C ışınlamalı sterilizasyon cihazı, mobil UV-C robot sterilizasyon cihazı, taşınabilir mekanik solunum cihazı gibi cok sayıda urun tasarlandı ve bu urunlerin uretimi gercekleştirildi" dedi.'294 MİLYON MASKE URETİLDİ'Meslek liselerinin maske uretimindeki başarısına da işaret eden Selcuk, "Yine salgının ilk başladığı surecte meslek liselerinde 130 milyon, halk eğitimi merkezlerinde ise 164 milyon tek kullanımlık maske uretildi. Daha oncesinde elle ve tek makinede dikişler yapılırken, meslek liselerinde uretilen bu makineler sayesinde artık milyonlarcasını cok rahatlıkla uretebiliyoruz. Ama asıl o kritik donemde ihtiyac duyan ulkelere gonderilen maskelerin onemli bir kısmını meslek liselerimiz uretti. Tek kullanımlık tulum, onluk, siperlik, dezenfektan, kolonya ve daha pek cok hijyen urununun uretimi gercekleştirildi. Bunların milyonlarca litresi yani sadece yuzey dezenfektanı 8,5 milyon litre uretildi. 1,3 milyon adet siperlik uretildi. Bunların hepsi dağıtıldı" dedi.'MESLEK LİSESİ RUHU OLUŞTU'Selcuk, otellerin, fabrikaların, organize sanayi bolgelerinin icindeki iş garantili ve iş oncelikli okulların yuzlercesini acmaları sonucunda meslek liselerine tercihte bir sene icerisinde oğrenci sayısında yuzde 63-64 oranında artış olduğunu hatırlatarak, "'Kendi tercihiyle gelen cocuk' diye bir şeyden soz ediyoruz artık, yani mecburi olarak meslek lisesine gidiyorsun değil de yuzde 64 bir artıştan soz ediyoruz. Buradaki artış; toplumda usta oğreticilerin, oğretmenlerin, oğrencilerin, okul yoneticilerinin salgın doneminde adeta bir milli seferberlik gibi bu surece destek vermeleri bir psikolojik atmosfer yani bir ruh oluşturması sonucunda gercekleşti. Eğitim; iş hayatını, ekonomiyi, sektorleri takip ediyor; sektorun nabzını tutuyor, ekonomik gostergelerin analizini yapıyor ve nerede neye ihtiyac var bunları kontrol edip yatırımlarını buraya yoneltiyor. Boyle bir yapıya doğru yoneliş soz konusu" diye konuştu.'YUZDE 1 KDV DEVAM EDECEK'Selcuk, pandemi doneminde ozel okullarda yuzde 8'den yuzde 1'e indirilen KDV oranının aynı şekilde devam edip etmeyeceğine yonelik bir soruya da "Ozel oğretim kurumlarımız da Milli Eğitim Bakanlığı'nın asli unsurudur. Bu kurumlarımızda yaşanan sorunlar bizim sorunumuzdur. Başta ozel oğretim kurumlarımızdaki evlatlarımızın eğitim sureclerinin devamlılığı, oğretmenlerimizin ve calışanlarımızın istihdam koşulları acısından buradaki finansal durum da kritik onem taşımaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığımıza gectiğimiz donem sağlanan bu vergi kolaylığının bu donem de sağlanması yonunde tavsiye goruşumuzu bildirdik" yanıtını verdi.