Son yıllarda gorsel iceriklerin sayısı, yazılı iceriklere karşı buyuk bir ustunluk kurmuş durumda. Buna rağmen internette yer alan gorsellerin buyuk coğunluğunda bir alternatif metin bulunmuyor. Gorsel iceriklerde alternatif metin bulunmaması, gorme bozukluğu bulunan ve ekran okuyucu kullanan kişilerin gorselleri tanımlamasının onune geciyordu.
Son yıllarda geliştirilen bazı yapay zeka modelleri, tam olarak bu soruna odaklanıyordu ve gorsellere otomatik olarak alternatif metinler oluşturuyordu. Facebook’un 2016 yılında tanıttığı Otomatik Alternatif Metin (AAT) adlı aracı da bu yapay zeka modellerinden biriydi ve şirket şimdi, bu modeli 10 kat daha verimli ve ayrıntılı tanımlamalar yapacak şekilde guncellemiş durumda.
[h=2]Facebook'un yeni yapay zeka modeli, gorsellere 10 kat daha detaylı alternatif metinler oluşturabiliyor[/h]
Facebook tarafından yapılan acıklamalara gore AAT; gorsellerdeki etkinlikleri, onemli ayrıntıları, hayvan turlerini tanıyabilecek şekilde geliştirilmiş durumda. Hatta AAT artık resimlerdeki kişilerin onde mi yoksa arkada mı yer aldığını dahi ayırt edebiliyor.
Facebook’un acıklamasına gore AAT, guncellemeden once bir gorseli “5 kişinin bulunduğu bir resim olabilir” şeklinde yorumlarken; guncellemeden sonra “Ayakta duran ve muzik aletleri calan 5 kişinin gorseli olabilir” şeklinde caldıkları muzik aletlerini belirtecek kadar detaylı şekilde tanımlayabiliyor.

Facebook’un yapay zeka modeli, eğitilmek icin soz konusu guncellemeden once insanlar tarafından etiketlenen ve yine insanlar tarafından incelenip oluşturulmuş verileri kullanırken; artık bir acıklama ve etiket iceren Instagram fotoğrafları da dahil olmak uzere herkese acık fotoğrafları kullanıyor. Facebook, yeni yapay zeka modelinin farklı cinsiyetleri, ten renklerini ve hatta kulturel bağlamları dahi ayırt edebildiğini one suruyor.
Facebook’un yeni yapay zeka modeli, kullanıcıların Facebook ana sayfada tum fotoğrafların veya bazı ozel ilgi alanlarına dair ayrıntılı bir acıklama almak isteyip istemediklerini secmelerine de olanak sağlıyor. Facebook’un guncellenen yapay zeka modeli hakkında daha detaylı bir acıklamaya ulaşmak icin buraya (İngilizce) tıklayabilirsiniz.