Turkiye'nin dev projeleri arasında yer alan Silvan Projesi, Diyarbakır'da tarımsal sulamaya ve enerji uretimine buyuk katkı sunacak.
Turkiye'nin en buyuk 2. sulama projesi olan Silvan Projesi, 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşuyor.

Ataturk Barajı'ndan sonra ulkenin en buyuk sulama sahasına sahip olan Silvan Barajı, 8 milyon 680 bin metrekup govde dolgu hacmine sahip olacak. Barajda 7,3 milyar metrekup su depolanabilecek.
Silvan Barajı, temelden yuksekliğinin 175,50 metre olması sonucu kendi sınıfında (On Yuzu Beton Kaplamalı Kaya Dolgu Baraj) ulkenin ve Avrupa'nın en yuksek barajı olacak.
Silvan Projesinin en onemli ayağı Silvan Barajı'nda onemli bir eşik aşılarak govde dolgusu gecen yıl eylul ayında tamamlandı.
Silvan Barajı ve HES, tum uniteleriyle tamamlandığında, sulama ve enerji uretimini kapsayan 4 ayrı aşamada işletilecek. Her aşamada, Silvan Barajı rezervuarından sulamaya verilen su miktarı artacak.
Silvan Barajı'nda depolanacak su ile halihazırda kuru tarım yapılan 2 milyon 350 bin dekar arazide modern sistemlerle sulama yapılabilecek.
Silvan Barajı ve HES, tarımsal sulama ve enerji uretiminden milli ekonomiye yıllık 1,91 milyar lira katkı sunacak, cok sayıda kişiye istihdam imkanı sağlayacak.
Kuru tarım yapılan ve ağırlıklı olarak buğday, arpa ve mercimek ekilen alanlarda proje sahasının sulamaya acılmasıyla hububat, pamuk, mısır, sebze, ayciceği gibi yeni urunlerle urun yelpazesi genişleyecek, kuru tarıma gore verim artacak.
Başlar ve Ergani Barajları ile Ergani İcme Suyu Arıtma Tesisi acılıyor
Silvan Barajı'nda onemli bir aşama kaydedilirken Diyarbakır'ın verimli topraklarını suyla buluşturacak Başlar ve Ergani Barajları ile Ergani İcme Suyu Arıtma Tesisi de hizmete alınıyor.
Temelden 30 metre yuksekliğe ve yaklaşık 29 milyon metrekup su depolama kapasitesine sahip olan Başlar Barajı, halen kuru tarım yapılmakta olan 38 bin 200 dekar alanı modern sistemlerle sulanmasını sağlayacak.
Diyarbakır'ın Ergani ilcesinin 5 kilometre batısında Golkum (Sallar) Deresi uzerinde inşa edilen Ergani Barajı ile de ilcede yer alan 18 bin 660 dekar tarım arazisi modern sistemlerle sulanacak.
Ergani İcme Suyu Arıtma Tesisi, guncel icme suyu ihtiyacı yıllık 9,9 milyon metrekup olan Ergani ilcesine, yıllık 15,6 milyon metrekup icme ve kullanma suyu temin ediyor.
Yetkililer, gunluk 42 bin 500 metrekupluk arıtma kapasiteli tesis sayesinde Ergani ilcesinin 2045 yılına kadar icme suyu sorunu yaşamasının onune gecileceğini belirtiyor.
Silvan Barajı'nın govde dolgusunun tamamlanması, Başlar ve Ergani Barajları ile Ergani İcme Suyu Arıtma Tesisi'nin hizmete alınması dolayısıyla 23 Ocak'ta Diyarbakır'da toren yapılması planlanıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Nurten Aslan