TOKAT'ın Zile, Artova, Reşadiye ilcelerinde cıkarılan değerli taşların yurt dışına kacırılmasını onlemek amacıyla kurulan atolyede milyonlarca yılda oluşan colla wood (ağac opal) taşı gibi yarı değerli 10 taş işlenerek ekonomiye kazandırılıyor.
Tokat'ın, Zile, Artova, Reşadiye ilcelerinden cıkartılan 10 yarı değerli taş, Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Ozel İdaresi destekleri ile kurulan atolyede kurulan atolyede işlenerek takı ve tespihe donuşturulerek ekonomiye kazandırılıyor. Turkiye'nin ihracatta one cıkan urunlerinden biri olan doğal taşa daha fazla katma değer kazandırılması amacıyla kurulan atolyede, ev kadınları da istihdam ediliyor. Değerli doğal taş acısından oldukca zengin olan Tokat'ta da bu atolye ile ekonomik kazanım sağlanıyor. Değerli taşların yurt dışına kacırılmasını onlemek amacıyla kurulan atolyede milyonlarca yılda oluşan ağac opal taşlar işleniyor. Opal taşı, halk arasında panzehir taşı ya da gokkuşağı taşı olarak biliniyor. Yeryuzundeki en değerli taşlardan biri olan opal taşı, yer altı sularının hareket etmesi ile beraber, kayalar arasında oluşan boşlukların cokelmesi sonucunda oluşuyor.
'10 FARKILI TURDE TAŞ BULUNUYOR'İl Milli Eğitim Muduru Murat Kucukali, kentte 10 turde yarı değerli madenin bulunduğu belirterek, "Tokat merkez ve ilcelerimizde 10 farklı turde yarı değerli maden bulunmaktadır. Bu madenler, yani taşlar yaklaşık 50 milyon yılda oluşmaktadır. Her ne kadar adları yarı değerli de olsa cok değerli taşlar bunlar. Biz bu taşların ulke ekonomisine katkı sunması icin Halk Eğitim Merkezi Mudurluğu bunyesinde taş atolyesini ve kuyum atolyesini actık. Bu atolyenin acılmasında Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (OKA), Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Ozel İdare desteği mevcut. Burada 22 hanımefendi calışıyor. Bu hanımefendiler buradan evine ekmek goturuyor. Bu taşlar sadece ekonomiye katkı sağlamayacak aynı zamanda Tokat'ımızın tanıtımına ve turizmine de cok buyuk katkı sağlayacak" dedi.'İLİMİZ TAŞLARI İLE MARKA ŞEHİR HALİNE GELECEK'Taşların ham olarak atolyeye geldiğini kaydeden Kucukali, "Burada işlenerek, kuyum atolyesinde de gumuş ve altınla buluşturularak takı ve sus eşyası olarak satışa hazır hale getiriliyor. Tarihi Taşhan'da bir dukkan kiraladık. Orada bulunan iş yerinde satışımız başlayacak. Şu anda internet uzerinden satışlarımız devam ediyor. En eski ve en değerli taşımız 55 milyon yıllık ağac opali kova denilen bir taştır. Cok değerli bir taştır. Hepsi bir birinden değerli aslında taşlarımızın. Tokat'ımız taşları ile marka şehir haline gelecek" diye konuştu.