Karadeniz'deki 18 ilden gecen yıl Cin'e yapılan ihracat yuzde 40 artarak 218 milyon 643 bin 561 dolara ulaştı.
AA muhabirinin, Doğu Karadeniz İhracatcılar Birliği (DKİB) verilerinden yaptığı derlemeye gore, Karadeniz'den Cin'e 2020'de 141 bin 758 tonluk ihracat gercekleştirildi. Soz konusu ihracattan da 218 milyon 643 bin 561 dolar gelir sağlandı.
Bolgeden soz konusu ulkeye ihracat, 117 bin 636 tonluk urun karşılığı 156 milyon 618 bin 980 dolar kazanılan 2019'a gore miktarda yuzde 20,5, değerde de yuzde 40 artış gosterdi.
En fazla ihracat yapılan sektorler
Karadeniz'den gecen yıl Cin'e 17 sektorden ihracat gercekleştirildi.
Bolgedeki 18 ilden 2020'de maden ve metaller, fındık ve mamulleri ile demir ve demir dışı metaller en fazla dış satım yapılan sektorler oldu.
Soz konusu donemde 105 milyon 643 bin 730 dolarlık maden ve metaller, 8 milyon 562 bin 668 dolarlık fındık ve mamulleri ile 46 milyon 888 bin 817 dolarlık demir ve demir dışı metaller ihrac edildi.
Ote yandan Kastamonu, Rize ve Trabzon da 2020'de Cin'e en fazla dış satım yapılan 3 il oldu.
"Cin'e yapılan ihracat Kovid-19 surecine rağmen arttı"
DKİB Yonetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, Karadeniz'den gecen yıl Cin'e yapılan ihracatın Kovid-19 surecine rağmen arttığını soyledi.
Bolge ihracatı acısından Cin pazarını onemsediklerini dile getiren Kalyoncu, bu yıl ozellikle bolgede uretilen urunlerin Cin pazarına ihracatının gelişmesi konusunda ihracatcılarla calışma yapacaklarını ifade etti.
Kalyoncu, ihracattan beklentilerinin yuksek olduğuna işaret ederek, "Onumuzdeki donemlerde Cin'e ihracatın cok daha ust noktalara ulaşacağından umitliyiz." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Meltem Yılmaz Karakurum