Windows 10’un dokunmatik ve cift ekranlı cihazlar icin ozelleştirilmiş bir versiyonu olarak tanımlayabileceğimiz Windows 10X, yenilenmiş bir arayuz ile karşımıza cıkacağından yeni bir Windows deneyimi arzu edenlerin fazlasıyla ilgisini cekiyor. Windows 10X’in 2021 yılı icinde resmen gun yuzune cıkması bekleniyor ki gectiğimiz gunlerde bir ekran goruntusunun, dun ise bir test videosunun paylaşılmış olması, yeni nesil işletim sisteminin yaklaşmakta olduğunun acık bir gostergesi.
ADeltaX Internal YouTube kanalı tarafından paylaşılan video, Windows 10X’i bir Surface Pro 7 uzerinde calışırken gosteriyor. Video boyunca Windows 10X’in hesap makinesi, ayarlar, hava durumu gibi dahili uygulamalarının yanı sıra hızlı ayarlarmenusune, uygulamalar arası gecişine ve dokunmatik kalem desteğine goz atma fırsatı buluyoruz.
[h=2]Windows 10X'te dokunmatik ekran kullanmak, akıllı telefonlardakine benzer bir deneyim sunacak[/h]
Microsoft, Windows işletim sistemi ile calışan ilk Surface modelini piyasaya surduğunde işletim sisteminin dokunmatik ekran deneyimi karşısında “bocaladığını” ve tam işlevsellik sunamadığını gormuştuk. Surface Duo gibi cift ekranlı ya da 2’si 1 arada cihazlar gibi hem tablet hem dizustu bilgisayar deneyimi sunan urunlere ozel olarak geliştirilen Windows 10X’in ise boyle bir sorunu olmayacak gibi gorunuyor.
Videoya gore Windows 10X’te parmağımızı ekranın sağ altından biraz yukarı doğru kaydırdığımızda ses seviyesi, Wi-Fi, şarj yuzdesi gibi ayarlara; ekranın ortasına kadar yukarı kaydırdığımızda ise bunlara ek olarak ekran parlaklığı, klavye dil seceneği ve bildirimler gibi daha fazla oğeye ulaşabileceğimiz gelişmiş bir “Hızlı Ayarlar” menusu bulunacak.

Ayrıca Windows 10X’te parmağınızı gorev cubuğundan yukarı doğru kaydırdığınızda uygulama cekmecesine ulaşabileceksiniz. Uygulama arası geciş yapmak istediğinizde ise parmağınızı ekranın sağından ya da solundan ice doğru kaydırıp, acık olan uygulamalar arasında geciş yapabileceksiniz.
Paylaşılan bu video, Windows 10X’in yayın oncesi surumlerinin neredeyse tamamlanmak uzere olduğunu gosteriyor. Uygulama gecişleri sırasında ekranda oluşan titremeler, işletim sisteminin hala biraz geliştirmeye ihtiyac duyduğunun gostergesi. Bununla birlikte Windows 10X’in yepyeni ve sezgisel bir Windows deneyimi sunacak olması, pek cok tuketiciyi şimdiden heyecanlandırmış durumda.
[h=2]Windows 10X'i calışırken gosteren video[/h]