Koronavirus vaka ve olu sayılarında son donemde azalma eğiliminin yaşanmasıyla birlikte okulların acılış tarihi merak konusu oldu. Bugun MEB'in hayat boyu oğrenme kurumlarında yuz yuze eğitime gecileceğini acıklamasıyla birlikte okullardaki son durum bir kez daha gundeme geldi. 22 Ocak 2021 tarihine kadar uzaktan eğitime devam edecek olan okulların ne zaman acılacağı binlerce oğrenci ve oğretmen tarafından merak konusu oldu. Vaka sayılarında olumlu gelişmelerin yaşanmasının ardından "ikinci donemde okullar acılacak mı?" sorusu sorulmaya başlandı. Peki, okullar ne zaman acılacak?
[h=3]2. DONEM OKULLAR ACILACAK MI? 15 ŞUBAT OKULLAR ACILIYOR MU?[/h]MEB'in eğitim oğretim takviminde yer alan bilgilere gore yarıyıl tatili 25 Ocak 2021 Pazartesi gunu başlayacak.
15 Şubat'a kadar devam edecek olan tatil pandemi nedeniyle 3 hafta boyunca surecek. 15 Şubat'ta ise okullarda ikinci donem başlayacak.
Yeni bir karar alınmazsa 15 Şubat'ta okullarda yuz yuze eğitim başlayabilir. Koronavirus vaka sayılarındaki guncel durum o tarihteki kararı etkileyecek.
Kabine Toplantısında okullar ile ilgili bir karar acıklanmadı.
[h=3]YUZ YUZE EĞİTİM NE ZAMAN BAŞLAYACAK?[/h]İlkokul, ortaokul ve liselerde uzaktan eğitim, 2020-2021 eğitim oğretim yılının ilk doneminin tamamlanacağı 22 Ocak 2021 Cuma gunune kadar devam edecek. 22 Ocak tarihinden itibaren karne dağıtımları eğitim kurumu yonetimlerince, farklı gun ve zaman dilimlerine yayılarak yoğunluk oluşturmayacak şekilde planlanacak.
MEB ACIKLAMASI: ZİYA SELCUK OKULLARIN ACILMASI HAKKINDA KONUŞTU
Milli Eğitim Bakanı Selcuk, 15 Şubat'ta okulları acmakla ilgili bir ilke kararı aldıklarını belirterek, "2 gun 2 gun bolmek gibi ya da belli sınıflar seviyesinde kademeli olarak acmak gibi cok farklı senaryolarımız var" ifadelerini kullandı.
Yuz yuze eğitimin nasıl uygulanacağı hususuna ilişkin de bilgiler veren Selcuk, şunları soyledi:
"Bununla alakalı karar, eğer salgının seyri bakımından Bilim Kurulu'nun ortaya koyacağı tavır eğer 'Tum sınıflar aynı anda acılabilir' ise, ki dunyaya baktığımızda şu anda tum sınıfları tam zamanlı olarak her gun okula gitmesinin henuz olası olmadığını goruyoruz. O zaman bizim başka ne senaryomuz vardı? İki gun iki gun vardı, sınıf seviyeleri vardı. Bu sınıf seviyelerinde belirli sınıflar ki literature baktığımızda dunyada kucuk yaşlarda riskin daha az olduğunu goruyoruz. Başka sağlık faktorleriyle de ilgili. Başka hastalıkları varsa, kronik rahatsızlıkları varsa ona da bağlı olmakla beraber bizim hala gorduğumuz tablo şu; hic acılmayan sınıflarımız vardı. Bu sınıflar 7 ve 10. sınıflarla ilgili... Bunları aslında oncelikli olarak dikkat alanımızda tutuyoruz. Kucuk yaşları dikkat alanımızda tutuyoruz. Meslek liselilerin ozellikle stajlarını ve uygulamalarını dikkat alanında tutuyoruz. Sınav grubunda olan cocuklarımız da var, oğretmenleriyle yuz yuze calışmak istiyorlar. Kısa sureli de olsa. Onlarla ilgili birtakım senaryolarımız var. Salgının seyrine bağlı olarak Bilim Kurulu'yla yapacağımız goruşmelere bağlı olarak da bunlardan hangisinin hayata gececeğini de yaklaşık 10 gun once paylaşmış oluruz."
Selcuk, yuz yuze eğitimin 15 Şubat'ta başlaması durumumda onceki uygulamada yer alan "isteğe bağlılık" hususuna dair ise "Elbette boyle bir surece girilebilir. Cunku tumuyle kontrol altında tutulabilen bir hadiseden soz etmiyoruz. Bundan dolayı birtakım sağlık sorunları bulunan, evinde hastası olan, kronik rahatsızlıkları olan bazı ailelerimiz ve cocuklarını aynı potada değerlendirmek doğru olmaz." dedi.
Milli Eğitim Bakanı Selcuk, sağlık calışanlarının ardından eğitimcilerin aşılanmasına gecileceğini dile getirerek, bu takvimin kendilerince de olumlu olduğunu soyledi.