SİVAS'ta koronavirus vaka artışlarının en cok birbirini ziyaret eden ev hanımlarında gorulduğunu oğrenen Paşabey Mahallesi Muhtarı Ahmet Yıldız harekete gecti. Yıldız, mahalle sakinlerini uyarmak amacıyla her apartman girişine tedbirlere uyulması ve kimsenin birbirine ziyarete gitmemesi yonunde uyarıcı yazılar astı. Muhtarın bu cabası ile mahallede son gunlerde yeni koronavrus vakası gorulmedi.
Sivas'ta gecen yıl eylul ayında koronavirus vakalarının pik yapması ile ciddi onlemler alınmaya başlandı. Yapılan araştırmalarda vaka artışının en cok ev ziyaretlerinden kaynaklandığı tespit edildi. Bunun uzerine harekete gecen Paşabey Mahallesi Muhtarı Ahmet Yıldız, apartman girişlerine astığı uyarıcı yazılarla vatandaştan tedbirlere uymaları konusunda hassasiyet gostermelerini istedi. Muhtar Yıldız, ev ziyaretlerinin virus surecinde askıya alınması ve giriş cıkışlarda maske takmaya ozen gosterilmesi gibi uyarıları sıraladı. Bina girişlerine asılan uyarı yazıları mahalle sakinleri tarafından dikkate alındı. Uyarılara ozen gosterilmesiyle son gunlerde mahallede yeni vaka gorulmedi.

'10 GUNDUR MAHALLEMİZDE VAKA YOK'Paşabey Mahallesi Muhtarı Ahmet Yıldız, "Valimiz Salih Ayhan ile gercekleştirdiğimiz toplantılarda, yapılan anketler sonucu virusun genellikle ev hanımlarının toplantı ve komşuluk ilişkilerinden yayıldığı anlatıldı. Bu toplantının uzerine mahalleme gelince muhtar olarak ne yapabilirim diye duşundum. Apartman yoneticileri ile goruşerek her apartmanın girişine bir uyarı yazısı asmaya karar verdim. Yazdığımız yazı ile komşuluk ilişkilerinin kısa bir sure askıya alınması gerektiğini rica ettik. Cunku butun bu komşuluk ilişkilerinde dışarıdan gelenler farkında olmadan virusu bulaştırıyorlar. Mahallemizde onceden viruse yakalanan 28 aile ve 80-90 kişi vardı. Allah'a şukurler olsun şimdi sıfırladık. 10 gundur mahallemizde vaka yok. Sağ olsunlar mahalle sakinleri yazdığımız yazıları dikkate aldı. Mahalle sakinlerimizin sağlığı icin boyle bir hizmet yaptık. Once elektronik olarak mahalle sakinlerine mesaj atmayı duşundum. Onu okumazlar diye yazı asmak aklıma geldi. Yaklaşık mahallemizde 500-600 hane vardı. Bunları apartman girişlerine asarak yeterli ve etkili olsun istedik. Pandemi doneminde de virus olan hanelerin bulunduğu apartmanlara ve genel diğer apartmanlara yoneticiler ile konuşarak ortak kullanım alanlara dezenfekte yaptırdık. Mahalle sakinleri olumlu karşıladı, teşekkur ettiler. Vatandaşlarımız fakında olmadan birbirini ziyaret ediyordu. Kurban Bayramı'nda kadın kardeşlerimiz bir araya gelerek sarma sarmışlar ve birden cok aile virus kapmıştı. Bu pandemide gereken şey dikkat, başka bir yolu yok" dedi.'MUHTARIN YAZISI BİZE GUVENCE OLDU'Mahalle sakinlerinden Nermin Eryıldız (70), "Muhtarımızın astığı yazı bizleri cok memnun etti. Ben kanser hastasıyım, zaten misafir kabul etmiyorduk. Muhtarın yazısı ise bize guvence oldu" diye konuştu.Mahallelinin yuzde 80'inin asılan yazıyı dikkate aldığını soyleyen Seyit Efendi Guler(46) ise, "Muhtarımız pandemiden dolayı boyle bir şey yaptı ve cok guzel oldu. İster istemez misafirliklerimiz cok oluyor. Ozellikle Sivas yoresinde daha cok oluyor. Muhtarımız zaten bu surecte de Paşabey Mahallesi'nde kac vatandaş varsa hepsi ile tek tek ilgilendi, ilgilenmeye de devam ediyor. Yazıyı yuzde 80 vatandaşımız dikkate aldı. Misafirlikler artık yapılmıyor" ifadelerini kullandı.İŞTE O YAZIMuhtarın apartman girişlerine astığı yazıda ise şu ifadeler yar alıyor: "Değerli mahalle sakinlerimiz, oncelikle sizleri saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. İcişleri Bakanlığı talimatı ve Valiliğimizin tavsiyeleri gereği belirli bir sure zarfında apartman sakinlerinin misafir kabul etmemeleri, apartman giriş ve cıkışlarda mutlaka maske takılması, apartmana gelen kurye, tadilat ve tamirat icin ve her asansor kullanımında mutlaka maske takması gerekir. Ağustos ayında yapılan kamu araştırmasına gore vakaların buyuk bir bolumu ev hanımlarında ve yirmi yaş altında gorulmuştur. Bunun icin ev toplantıları, komşuluk ilişkileri, komşuda cay-kahve etkinliklerini bir sure ertelemenizi, siz apartman sakinlerinin sağlığı acısından bu hassas donemde bu kurallara uymanızı onemle arz ve rica ediyoruz. Sizlerin sağlığı bizim icin cok onemlidir. Tum mahalle sakinlerime saygı, sevgi ve mutluluklar diliyorum"

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Arife Defne ARSLAN