AFYONKARAHİSAR'da model ve maket otobus koleksiyonculuğu yapan şehirlerarası otobus bilet satış acentesi sahibi Tufan Yaşık (38), koleksiyonunu ilerleyen gunlerde muzeye donuşturme hedefi olduğunu anlattı.
Afyonkarahisar'da 1998 yılında ilk model ve maket otobusunu alan, sonrasında koleksiyonculuğa merak salan şehirlerarası otobus bilet satış acentesi sahibi Tufan Yaşık, cocukluğunda otobuslerin arasında buyuduğunu aktardı. Kendi imkanları ve dostlarının katkıları ile koleksiyonunu genişleten Yaşık, irili ufaklı 400 civarında model ve maket otobuse sahip.

Koleksiyonunu, otogarda babasından devraldığı yazıhanesinde sergileyen Yaşık, 23 yıldır otobus firmalarına bilet kestiğini, zamanla meraka donuşen otobuslerin model ve maketlerini toplamaya başladığını soyledi. Koleksiyonuna Afyonkarahisar- Akşehir arasında calışan ve 1960'lı yıllarda halk arasında 'Nuh'un Gemisi' diye adlandırılan Sauer model otobus maketiyle başladığını belirten Yaşık, "Otobus maketi koleksiyonu oluşturma merakım cocukluk donemimde başladı. Otobuslerin arasında buyuduğum icin 'Bu otobuslerin de oyuncağı var mıdır, maketi var mıdır' diye araştırdım. 1998 yılında oluşturmaya başladığım koleksiyonumda şu anda irili ufaklı 400 maket otobus var. Daha da artacak. Koleksiyonumdaki ilk gozağrı otobuslerim, 98 yılında aldıklarım. Daha sonra ulkemizde guncel, şehirlerarası otobuslerin birebir maketlerini biriktirdim ve biriktirmeye de devam ediyorum" diye konuştu.'KOLEKSİYONUMU OTOBUS MUZESİ GİBİ TASARLAMAYI DUŞUNUYORUM'Koleksiyonu ile ilgili ileriye donuk planlarını da anlatan Yaşık, "Tabi nasip olursa, geliştirdiğim ve geliştirmeye devam ettirdiğim koleksiyonumu otobus muzesi ve ulaşım muzesi gibi tasarlamayı duşunuyorum" dedi.Koleksiyonunda 81 ilde hizmet veren firmalara ait otobuslerin maketinin bulunduğunu aktaran Yaşık, "Koleksiyonumda ağırlıklı olarak şehirlerarası yolcu taşımacılığında gunumuzun ve gecmiş tarih otobusleri bulunuyor. 81 ilimizin kendi otobus firmaları, kapanan ve guncel calışmakta olan firmalar, birebir yollarda gorebildiğimiz maketleri ve modelleri bulunmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ali Fuat GUCLUER