Duzce'nin Cilimli ilcesinde 112 komuta merkezinde calışan acil tıp teknisyeni Faruk ve Fatma Deniz Bulut cifti, annelerini kaybetmelerine de neden olan zorlu yeni tip koronavirus (Kovid-19) hastalığı surecini anlattı.
İl Sağlık Mudurluğune bağlı Cilimli 112 Komuta Merkezi'nde hastaların tedavisi icin canla başla gorev yapan 28 yaşındaki Faruk ve Fatma Deniz Bulut cifti, bir ay once Kovid-19 hastalığına yakalandı.
Hastalık yuzunden ciddi solunum sıkıntısı yaşayan ve eşiyle evde tedavi goren Fatma Deniz Bulut, bu surecte annesini Kovid-19 nedeniyle kaybetti.
Buyuk uzuntu yaşayan ve annelerinin cenazesine bile katılamayan cift, tedavileri tamamlanınca goreve yeniden başladı.
Vakalara birlikte giderek hastaların yardımına koşan acil tıp teknisyeni cift, insanların bu hastalığı ciddiye alıp kurallara uymasını istiyor.
"Annemi kaybettim, o surec benim icin cok zor oldu"
Fatma Deniz Bulut, AA muhabirine yaptığı acıklamada, 8 yıldır mesleğini surdurduğunu, eşiyle aynı istasyonda calışıp nobet tutmalarının buyuk şans olduğunu anlattı.
Salgın surecinde virus bulaştırma korkusunun kendilerini psikolojik anlamda cok yıprattığını aktaran Bulut, "Bir yıl virusten korunduk ama maalesef biz de koronaviruse yakalandık. Ailem de yakalandı bizle beraber. Annemi kaybettim ve o surec benim icin cok zor oldu. Akabinde 'İyileştim.' dedim, nobete başladım ama solunum sıkıntım devam etti." diye konuştu.
Bulut, şu anda iyi olduğunu vurgulayarak, "Psikolojik anlamda toparlanmaya calışıyoruz. Vakaya gittiğimizde solunum sıkıntısı ceken bir hasta gorduğumde beni uzuyor. Bende yaşadım cunku kayıplarım aklıma geliyor. Neyse ki aşı bulundu ve aşılama sureci başladı, ona seviniyorum. İnşallah 2021 yılının ilk yarısında bu sureci bitiririz." ifadelerini kullandı.
"Virus hastalara karşı empati kurmama vesile oldu"
Vatandaşlara maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymalarını tavsiye eden Bulut, şoyle konuştu:
"Bu virus tum dunyada herkesten bir şeyler kopardı. Ailelerimizden cok uzak kaldık. En cok zorlandığım zaman nobet tuttuğum gundu. 'Virusu atlattım.' dediğimde tekrar işe başladım, calışırken boyle bir sıkıntı yaşadım. Vucuda bir baskı yapıyor ve o baskıyı hissediyorsunuz. Nefes almaya calışıyorsunuz, kendinizi zorluyorsunuz ama nefes alamıyorsunuz. Onunla başa cıkmaya calıştım. Virus hastalara karşı empati kurmama vesile oldu. Koronavirus vakalarına gittiğimde hastaları cok fazla anlamaya başladım. Zor bir surec ve yaşamadan kesinlikle anlaşılmıyor."
"Eşimin annesini kaybetmesine şahit olmam beni cok yıprattı"
Faruk Bulut da sağlık calışanlarının zor gunlerden gectiğini belirterek, "Duygusal olarak cok baskı altında hissettiğimiz bir donem olduğu icin hastalığa yakalanmam ve eşimin annesini kaybetmesine şahit olmam beni cok yıprattı." dedi.
Koronavirusu atlatıp sağlıklarına kavuşmalarının ardından eşinin tekrar rahatsızlandığını anlatan Bulut, sozlerini şoyle surdurdu:
"Tam atlattık derken eşimin solunum sıkıntısı cekmesi beni cok korkuttu. Hastaneye goturduk, orada tedavi edildi ve heyet raporuyla bir ay kadar iyileşme sureci yaşadı. Zorlu bir surec, herkes goruyor surecin zorluğunu. İnsanlar maske takmalı ve hijyene kesinlikle onem vermeli. Virusun gercekten cok ciddi bir hastalık olduğunu insanlar gormeli.z Ozellikle ilk 3 gun ve 1 hafta sonrası hastalığın en şiddetli yaşandığı donemler. Bu donemde yaşananlar daha ağır ve yıpratıcı oluyor. Solunum sıkıntısı ve boğulma hissi virusun en kotu belirtileri. Ciğerlerinde hastalık olan ve bunyesi zayıf insanlarda ne yazık ki akciğer enfeksiyonuna sebep oluyor. Bu sebepten dolayı insanlar vefat ediyor, yoğun bakıma kaldırılıyor. Bu sureci atlatacağız, inanıyorum."
Bulut, insanların virusu ciddiye alması gerektiğini vurgulayarak, "Aşının bulunması buyuk şans ve olunması gerektiğine inanıyorum. Bizi koruyacak tek şey, virus kaynaklı hastalıklarda aşıdır." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Urer