BAKAN PAKDEMİRLİ GIDA URETİM FİRMALARIYLA BULUŞTU
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AK Parti Manisa İl Kongresi'nin ardından Manisa Organize Sanayi Bolgesi'nde (MOSB) bulunun gıda ve gıda ambalajı firmalarının Covid-19 sureci ve sonrası ile ilgili değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantıda MOSB Yonetim Kurulu Başkanı Sait Turek, bolgede yer alan firmaların uretim ve ihracat kapasiteleri hakkında bilgi verdi.
Daha sonra konuşan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz de Manisa'nın ihracat rakamları ile ust sıralarda yer aldığını ifade etti. Vali Karadeniz, ozellikle zeytin ve zeytinyağında 30 milyon dolarlık ihracat rakamlarına ulaştıklarını kaydetti. Bu ihracatı sağlayan Manisa'da Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gorev alanına giren 16 bin 596 adet işletmenin bulunduğunu belirten Vali Karadeniz, "Bu işletmelerden 567'si yem işletmesi, 16 bini ise gıda uretim ve satışı uzerinedir. 2020 yılında gıdayla ilgili toplam 9 bin 116 adet ihracat sertifikası duzenlenmiştir. İlimizde ilk defa bu yıl Cin Halk Cumhuriyeti'ne mozzarella peyniri ihracatı yapıldı. Bu toplantı ve yıl icinde yapılacak diğer faaliyetlerle bu rakamları daha da arttıracağız" dedi.'DOĞRU İŞLER YAPTIK'Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, MOSB'un Ege Bolgesi'nde ornek bir sanayi bolgesi olduğuna dikkat cekip, 11 milyon metrekarelik alanda, 226 sanayi tesisi ile 50 binden fazla kişinin istihdam edildiğini ve 200'den fazla ulkeye ihracat yapıldığını belirtti. MOSB'un toplamda 7.2 milyar dolar dış ticaret hacmi olan bir bolge olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, Manisa'nın ihracatının 4'de birinin gıda uzerine olduğunu soyledi. 2020 yılının zor bir yıl olduğuna dikkat ceken Pakdemirli, "2020 yılı herkes icin zordu. İş insanları kriz yonetmeye alışıktır ama bu bir belirsizlikti. O anlamda gıda ve tarım sektoru iyi bir sınav verdi. Cin'de pandemi ilk gorulduğunde toplantılar yaptık. Benzer senaryoları yaşayacağımızı ongorduk. Stoklarımızı arttırmaya yoneldik. Sektor temsilcileriyle goruştuk. Dunyada gıda arzıyla ilgili genel bir problem yok" dedi. Pandemi surecinde iki konunun hayati onem taşıdığını anlatan Bakan Pakdemirli, bunlardan birinin sağlık diğerinin ise gıda olduğunu soyledi. Eğitimin ertelenebileceğini ama gıdadan vazgecilemeyeceğini ifade eden Pakdemirli, şoyle konuştu: CİFTCİYE DİPLOMATIK PASAPORT"Ozellikle son 20 yılda gıda sektoru alt yapısıyla beraber koordinasyon iyi sağlandı. Tam 101 adet tedbir aldık. Ciftciye diplomatik pasaport verdik. Herkes evde otururken onlar dışarı cıktı. Tarım sektoru yuzde 5.3 buyuyen bir sektor oldu. Turkiye ilk 3 ceyrekte 0.5 buyudu. Biz doğru işler yaptık. Netice aldık. Pandeminin geri kalan zamanında da doğru adımlar atılmalı. Stokların arttığı, ihtiyactan daha fazla stok yapıldığı bir donemde dunyadaki emtia fiyatları arttı. Ama bahar aylarında geriye doğru gideceğine inanıyorum"ELEKTRİKLİ TRAKTOR URETİLİYORTurkiye'de ihracatın izne bağlanması gibi sıkı tedbirler alındığını kaydeden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, limon, patates ve soğanın bu urunler arasında geldiğini belirtti. Eleştiriler alsalar da tedbir almak zorunda olduklarını soyleyen Pakdemirli, "Yapılması gerekenler bunlardı. Oncelikli olarak kendi vatandaşlarınızın ihtiyaclarını karşılamak zorundasınız. Gıda denetimlerini arttırdık. Ciftcilerin belli donemlerdeki borclarını 6 ay faizsiz erteledik. Boş olan arazi kalmasın mantığıyla Hazine'ye ait arazilerin tarıma acılmasını sağladık. 21 ilde yuzde 75 hibe tohum desteği verdik. Cumhuriyet tarihinin en yuksek bitkisel uretim rekorunu kırdık. 124 milyon tonluk uretimle 2020'yi tamamladık. Uretimi arttırarak rekor kırmış olduk. Marka projelere imza attık. Tarım orman şurası yaptık. Turkiye'de artık herkes futbol kadar gıda ve tarımı konuşuyor. 'Dijital Tarım Pazarı' diye bir platform oluşturduk. Sanayicilerin urun tedariği mumkun olacak. Tarım ve sanayinin entegrasyonu icin sozleşmeli uretim artacak. Tarımda ilk 10'a giren ulkemiz gıda uretiminde de bu seviyeye gelecek" dedi.Turkiye'nin buyuk iş insanları ile buluşarak onları da tarıma yonlendirdiklerini ifade eden Bakan Pakdemirli, Turkiye'nin elektrikli traktorunun ilk 3 ay icinde hazır hale geleceğini acıkladı. Pakdemirli dunyada Turkiye'den başka seri uretime hazır bir ulkenin bulunmadığını ifade ederek, yuzde 80 daha tasarruflu uretim yapılacağını dile getirdi.Pakdemirli "Sahaya daha cok inmeliyiz. Ciftci eğitimleri artmalı. Geleceğin Nefesi Projesi 2019 yılında Google aramalarında, İstanbul secimlerinden sonra, iki numara olan bir kampanyadır. Turkiye'yi yeşillendirelim kampanyası bu. Cumhuriyet tarihinin en buyuk katılımlı kampanyası oldu. 1.2 milyon kişi 4 saat icinde 13.8 milyon lira yardım sağladı. Biz başlattık ama milletin kampanyası oldu. Bu yıl pandemiden dolayı format değişti 28 ulkeyle beraber uyguluyoruz" diye konuştu. Toplantının soru cevap kısmı, basına kapalı olarak devam etti.Nevra UCKAC/ MANİSA,