Bursa'da, gecen yıl iki grup arasında cıkan kavgaya mudahale eden polis memurunun silahla vurularak şehit edilmesi ve aynı olayda 2 kişinin de oldurulmesine ilişkin haklarında dava acılan 4'u tutuklu 18 sanığın yargılanmasına başlandı.
Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Tuncay A, Erkan U, Halit D. ve Yusuf F, cezaevinden Ses ve Goruntulu Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Bazı muşteki polisler, muşteki sanıklar ile taraf avukatları ise mahkeme salonunda hazır bulundu.

Sanıklardan Tuncay A, olay gunu ailesiyle pikniğe gittiklerini, uzaktan akrabası olan Erkan U'nun da ailesiyle aynı yere geldiğini anlattı.
İlerleyen saatlerde bazı kişilerin Erkan U'nun yanına geldiğini ve onu tartaklamaya başladıklarını ileri suren sanık, "Bunun uzerine ailemi alarak eve dondum. Bir sure sonra evin 70 metre kadar uzağında 70-80 kişi toplandı ve Erkan U'nun akrabası olduğumu bildikleri icin evimize saldırdı. Kalabalık eve taş ve sopalarla saldırdı. Ailemi korumak ve dışarıda kalan yeğenini iceri alabilmek icin babamdan kalma tufekle evden dışarı kimseyi hedef almadan aralıklarla havaya 3 el ateş ettim." diye konuştu.
Erkan U. da olay gunu pikniğe gittiğini, bir sure sonra ailesini eve bırakıp arkadaşlarıyla vakit gecirmek uzere tekrar aynı yere geldiğini soyledi.
Bu sırada 2 kişinin yolunu kestiğini anlatan sanık, bu şahısların uyuşturucu madde almak icin kendisinden para istediğini, vermeyeceğini soyleyince de darbedildiğini ve parasının gasbedildiğini savundu.
Bu olay nedeniyle kacarak arabayla eve gittiğini aktaran sanık, "Telefonumu duşurduğum icin yeniden piknik alanına gittim. Donduğumde 50-60 kişi toplanmıştı. Aracın yonunu cevre yolu istikametine cevirip kacmaya başladım. O gun sokağa cıkma yasağı vardı, bu yuzden polisi arayamadım ve gitmedim. Ben Tuncay A'nın evinin olduğu yerdeki olayları hic gormedim. Bana saldıran şahısların sonradan Tuncay A'nın evine doğru niye gittiklerini bilmiyorum. Akrabası olduğum icin gitmiş olabilirler." diye konuştu.
Sanık Halit D. ise olayın ardından ailesini korumak ve sucu ustlenmek icin havaya ateş ettiğini soylediğini ancak tufeği hic eline almadığını ileri surdu.
Amcası Tuncay A'dan başka kimsede tufek gormediğini belirten sanık, eve dondukten sonra Erkan U'nun orada olup olmadığını bilmediğini kaydetti.
Sanık Yusuf F. de olay gunu soz konusu evin onune gittiğinde Tuncay A'yı evin kapısından ateş ederken gorduğunu, polislerden birinin de ona "Silahını indir" diye bağırdığını duyduğunu ifade etti.
Sonrasında Tuncay A'nın bir el daha ateş ettiğini ve ardından polis memurunun vurulduğunu gorduğunu belirten sanık, "Daha sonra Mahmut ve Rustem Ortac vuruldu. Ben onların 15-20 metre arkalarındaydım. Onlar polis memuru vurulduktan sonra vuruldular. Ateş edenlerden şikayetciyim." dedi.
Duruşmada muşteki olarak dinlenen 6 polis memuru ile 11 muşteki sanık da olay gunu yaşananları anlattı.
Mutalaasını sunan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıklardan Erkan U, Halit D. ve Yusuf F'nin tahliyesini, Tuncay A'nın ise bu halinin devamını talep etti.
Emniyet Genel Mudurluğunun davaya mudahillik talebini kabul eden mahkeme heyeti, sanık Erkan U, Halit D. ve Yusuf F'nin tahliyesine, Tuncay A'nın ise tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Olay
Gecen yıl mayıs ayında Yıldırım ilcesi Hacivat Mahallesi 8. Engin Sokak'ta iki grup arasında cıkan tartışma kavgaya donuşmuş, cevredeki evlerden birinin catısından pompalı tufekle acılan ateş sonucu Narkotik Suclarla Mucadele Şube Mudurluğunde gorevli polis memuru Erman Ozcan (37) şehit olmuş, kavgaya karışanlardan Rustem Ortac, Mahmut Ortac olmuş ve E.B. isimli kişi de yaralanmıştı.
Olayın ardından Tuncay A, Erkan U, Halit D. ve Yusuf F. tutuklanmıştı.
Soruşturmayı yuruten savcı, 4'u tutuklu 18 sanık hakkında dava acmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Elif Ozlem Celikler