Endonezyalılar, WhatsApp'ta mahremiyetin korunmasına ilişkin endişeler nedeniyle, Turkiye'nin sosyal iletişim platformu BiP'e gecmeye başladı.
Orta Cava eyaletinde oğretmenlik yapan Heriyanto, AA muhabirine yaptığı acıklamada, BİP uygulamasını, WhatsApp'tan daha iyi goruntulu arama ozelliği, bin kişiye kadar sohbet grubu oluşturma ve ceşitli kanalların aboneliğine izin vermesi nedeniyle kullanmaya başladığını belirtti.
Ticaret yapanlar icin de kullanımının uygun olduğunu soyleyen Heriyanto, "Arkadaşlarıma BİP'e gecmesini tavsiye ediyorum. Musluman bir ulke olan Turkiye tarafından geliştirilen bir uygulama olmasından dolayı da gurur duyuyorum." dedi.
Jambi eyaletinde anestezi uzmanı olan Ahmad Faishal Fahmi ise "Turkiye'nin bu girişimini takdirle karşılıyorum. WhatsApp'a gore, BİP'in video kalitesi daha iyi ve daha kolay okunabilen bir ara yuze sahip." ifadelerini kullandı.
Uygulamaya kayıt olmada bazı operator numaraları icin SMS doğrulanmasının hala zor olduğunu aktaran Fahmi, uygulamada henuz Youtube canlı yayını ve farklı yazı tipi ceşitliliği ozelliklerinin de olmadığını kaydetti.
"Dunya capında kabul goren uygulama olabilir"
Fahmi, "BİP uygulaması icerisinde online odeme sistemi de olacak şekilde hızlı bir şekilde geliştirilirse dunya capında ya da en azından Musluman ulkelerde kabul goren bir uygulama haline gelmemesi imkansız değil." şeklinde konuştu.
Facebook'un mahremiyet haklarını goz ardı eden politikasıyla Muslumanların ifade ozgurluğunu kısıtladığını belirten Fahmi, bir cok Endonezyalının Facebook'a karşı da BİP uygulamasını tercih ettiğini soyledi.
BİP guvenli ve rahat
Başkent Cakarta'da bilişim uzmanı olan Ahmad Ufuwan da "BİP, kullanımının kolay olmasından dolayı herkesin kolayca adapte olabileceği bir platform. BİP uygulamasını kullanırken kendimi rahat hissediyorum ve BİP veri guveliği de taahhut ediyor." şeklinde konuştu.
Ufuwan ayrıca "BiP, iki ulke arasında tarihi bağların olması nedeniyle Endonezya'da WhatsApp'ın yerini alacak bir uygulama olmayı hak ediyor" dedi.
50 milyondan fazla indirildi
Google Play Store'un 16 Ocak verilerine gore, BİP dunya capında 50 milyondan fazla kullanıcı tarafından indirildi.
Dunya capında 106 dile anlık ceviri imkanı ve doviz kuru gibi cok ceşitli yardımcı ozellikler sunan uygulama, guvenli, kullanımı kolay ve ucretsiz iletişim imkanı sunuyor.
Kullanıcılar ayrıca, aynı anda 10 kişiye kadar goruntulu ve sesli goruşme yapabiliyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mahmut Atanur