Yeni tip koronavirusu (Kovid-19) yenerek gorevine donen Saray Devlet Hastanesi'nde gorevli Dr. Oğuzhan Tokgoz, hastalığı atlattıktan sonra ancak 2-3 haftada kendisini toparlayabildiğini soyledi.
Tokgoz, AA muhabirine yaptığı acıklamada, salgınla mucadele surecinde sağlık calışanlarının uzun suredir fedakarca mucadele ettiğini belirtti.
Bu surecte ellerinden geldiğince maske, eldiven ve hijyen kurallarına dikkat ettiklerini anlatan Tokgoz, "Hastanemizde zaman zaman salgından dolayı yatan hasta sayımız cok arttı. Bu donemde yatan bir hastamızı entube etmek zorunda kaldık. Ona yaşam desteği verdik, birkac saat o hastamızla uğraştık. Ne kadar dikkat etsek de muhtemelen o esnada virusu kaptım." dedi.
Tokgoz, insanların "bana virus bulaşmaz" diye duşunduğunu ancak bunun yanlış olduğunu dile getirdi.
Hastalığın kendisinde ilk başlarda sadece hafif oksuruk yaptığını ifade eden Tokgoz, "Ben de 'normaldir' diye duşundum. Kendimi riske atmadım ve testimi yaptırdım. Testimin sonucunun pozitif olduğunu oğrenince ailemi korumak icin hastaneye yattım. İlk başlarda sıkıntı olmasa da sonra solunum sıkıntısı yaşadım. Bu surecte gencecik insanların vefat ettiğini gormek bende korku uyandırdı. O sırada olumu duşundum." diye konuştu.
Tokgoz, tedbirlere titizlikle uyulmasının cok onemli olduğunu bu surecte bir kez daha anladığını vurgulayarak, şoyle devam etti:
"Bu virus başka hicbir viruse, hicbir hastalığa benzemiyor. Hastalığı gecirdikten sonra 2-3 haftada ancak kendimi toparlayabildim. Merdiven cıkmakta zorlanıyordum, yururken nefes nefese kalıyordum. Bu virus cok hızlı yayılıyor. Herkesin bu surecte cok dikkat etmesi gerekiyor. Benim dikkat etmem, sizin dikkat etmeniz yeterli olmuyor. Bazen bir kişi dikkat etmeyince sizin sevdiklerinize virusu bulaştırabiliyor. Bu salgında bulaşma yolu cok. O yuzden herkesin tedbirlere titizlikle uyması gerekiyor."
"Hastalığını gizleyen insanlar oluyor"
Sağlık calışanlarının gorevden hicbir zaman cekinmediğinin altını cizen Tokgoz, şunları kaydetti:
"Bu surecte hepimiz cok yoğun ve ozverili bir şekilde calıştık. Bizi uzen, yoran şeyler de cok. En başta insanların duyarsız olması. Yoğun bir calışmadan sonra dışarı cıktığımızda insanların hala maskesiz dolaştığını gormek bizi uzuyor. Muayeneye gelen insanlara maskelerini takmalarını soylediğimizde bazıları bize tepki gosteriyor. Hastalığını gizleyen insanlar oluyor. Koronavirus hastası olanlar farklı bir bolumde muayene ediliyor ama bazıları hasta olduğunu soylemiyor, gelip burada hastalığı yayıyor. Hastanelerde sağlık calışanlarına şiddetin hala bu donemde olması da uzucu. İnsanların anlayışlı ve duyarlı olması gerekiyor."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mesut Karaduman