IĞDIRLI Necife Karakuş (55) ile Fatma Satı (50), KOSGEB'den aldıkları destekle tandır kurarak, lavaş ekmek yapıp satmaya başladı. Gunde 700 ila 1000 arası lavaş ureten Karakuş ve Satı, 4 kadına istihdam sağladı. Necife Karakuş, "Elimizden geldiği kadar kaliteli ekmek cıkarıyoruz. Yurt icinden siparişimiz oluyor, buradan kargo ile gonderiyoruz. İsteyen telefonla da sipariş verebiliyor" dedi.
Iğdır'da yaşayan 4 cocuk annesi Necife Karakuş ile 4 cocuk annesi Fatma Satı, bir araya gelerek lavaş ekmek uretip satmaya karar verdi. Bu konuda araştırma yapan Karakuş ve Satı, KOSGEB'den destek alarak Soğutlu Mahallesi'nde kiraladıkları bir dukkana 2 tandır kurdu. Burada lavaş uretip satmaya başlayan iki arkadaş, işleri iyi gidince yanlarında 4 kadın da calıştırmaya başladı. Sabah gun ağarmadan tandırlarını yakarak lavaş ekmek yapımına başlayan kadınlar, gunde 700 ile 1000 ekmek arası uretim yapıyor. Lavaş ekmeğe Iğdırlıların yanı sıra yurdun ceşitli bolgelerinden de talep geliyor. Kadınlar 1 TL'ye sattıkları lavaşı Turkiye'nin dort bir yanına da anlaşmalı kargo şirketiyle gonderiyor.
'NE YAPABİLİRİM DİYE ARAŞTIRIRKEN AKLIMA LAVAŞ PİŞİRMEK GELDİ'Kendi işlerinin patronu olduklarını soyleyen Necife Karakuş, "4 cocuğum var, bunların okuması icin para lazımdı. Calışmak istiyordum. Ne yapabilirim diye araştırırken aklıma lavaş pişirmek geldi. KOSGEB'e başvurunca gerekli desteği verdiler. Burayı arkadaşımla actık. Tip 1 unundan koy lavaşı gibi lavaş cıkarınca vatandaşlar buyuk ilgi gosterdi. Ayrıca 4 kadın gelip gunluk calışıp harclıklarını cıkarıyor. Onların da para kazanıp evlerine ekmek goturmeleri beni mutlu ediyor. Elimizden geldiği kadar kaliteli ekmek cıkarıyoruz. Yurt icinden siparişimiz oluyor. Iğdır'dan alıp buyukşehirlere gonderiyorlar. İsteyen telefonla sipariş verebilir anlaşmalı kargo ile gonderebiliriz. Kaliteli su kullanıyoruz ayrıca. Tuzluca'dan kaya tuzu kullanıyoruz. Organik tuz sağlığa faydalı" diye konuştu.'KADINLAR CALIŞMALI, CALIŞMAK GUZEL ŞEYDİR'Kadınların evde boş oturmak yerine ekonomiye katkı sağlamalarını isteyen Karakuş, "Calışmaya başladıktan sonra kendime guven geldi. Bayanlara tavsiyem calışsınlar, uretsinler. Kadınlar calışmalı, calışmak guzel şeydir. İstedikleri işi yapabilirler, ben tavsiye ediyorum. Mantı evi, yemek evi acabilirler. Yeter ki istesinler her işi başarırlar" dedi.Pişirdikleri lavaş ekmeğe olan ilginin kendilerini mutlu ettiğini soyleyen Fatma Satı, yorucu olmasına rağmen işini severek yaptığını ifade etti. TANDIRI YAKARAK CALIŞMAYA BAŞLIYORLARTandır evinde calışarak gecimini sağlayan 4 kadın, her sabah erken saatlerde işletmedeki tandırları yakarak yorucu ve zorlu mesailerine başlıyor. Yevmiye karşılığı calıştıkları fırında gun boyu hamur yoğurup tandırlarda lavaş ekmeği pişiren kadınlar, aldıkları ucretlerle evlerinin ekonomisine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.Kadınların urettiği lavaş ekmeğe Iğdırlılar buyuk ilgi gosteriyor. Tandır ekmeği alan vatandaşlardan biri, "Ozellikle sabahları sıcak tandır ekmeği ile kahvaltı yapmak icin alıyoruz. Hem lezzetli hem de organik lavaş ekmeği seviyoruz" dedi.