CNN Turk'te Goksu Ongoren Ozgur ve Hakan Celik'in sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, salgın doneminde eğitim hakkında merak edilen başlıkları değerlendirdi. Yuz yuze eğitim noktasında 15 Şubat'ta okulların acılması ile ilgili ilke kararının olduğunu belirten Selcuk, şoyle konuştu:
"Şu an acılsın noktasında ciddi bir beklenti var ama bizim baktığımız yer Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ve Cumhurbaşkanımız onderliğinde Kabine'nin alacağı kararlara bağlı. Biz aslında cok kontrollu gittik. 15 Şubat'ta okulların acılması ile ilgili ilke kararı aldık. 2 gun 2 gun bolmek gibi ya da belli sınıflar seviyesinde kademeli olarak acmak gibi cok farklı senaryolarımız var. Hangi sınıfların ne şekilde nasıl acılacağına dair 15 Şubat'tan yaklaşık 2 hafta-10 gun once net bir tablo karşımıza cıkar. Turkiye'deki durumun akışı nasıl diye baktığımızda bizim okulları acma hazırlığımız ve salgın seyrinin olduğunu duşunuyoruz.
[h=2]İsteğe bağlı yuz yuze eğitim olabilir:[/h]
İsteğe bağlı yuz yuze eğitim konusuna da değinen Bakan, henuz tumuyle kontrol altında olan bir hadisenin olmadığını, evinde hastası olan aileler ve cocukların aynı potada değerlendirilemeyeceğini ve boyle bir seceneğe her zaman acık olduklarını belirtti.
[h=2]Oğretmenlerin aşılanması, virusun evlere yayılmasını onleme acısından onemli:[/h]
Yaygın aşılanmanın bağışıklık acısından oldukca onemli olduğuna dikkat ceken Selcuk, oğretmenlerin aşılanmasıyla ilgili "Butunsel olarak toplumda yaygın aşılanmanın olması bağışıklık acısından kritik. Bizim oğretmenlerimizin aşılanmasının kritik bulmamızın sebebi cocukların taşıyıcı olma riskini dikkate almamız. Oğretmenlerin aşılanması, virusun evlere yayılmasını onleme acısından onemli" dedi.
[h=2]Sınavlar nasıl olacak?[/h]
Bakan Selcuk, oğrencilerin en merak ettiği konuların başında gelen sınav ve ders notları hakkında şunları soyledi:
"İlk ve orta okullarda yuz yuze sınav yapmayacağız. Bu kararı aldık. Oğrencilerin yuzde 60'ı sınava girdi. Yuzde 40'ı girecekken surec ilerlerdi. 25 Aralık'ta ilan ettik. İlk ve orta okullarımız karnelerini dijital alacak dedik. Kucuk bir ayrıntıyı gundeme getirdik. Bazı veliler haklı olarak dedi ki, 'Bizim cocuklarımız sınava girdi notlarını aldı, diğer cocuklar performanstan aldı.' Biz de bir secenek sunduk: İsteyen velilerimiz benim cocuğum sınavdan not alsın ya da almasın şeklinde karar verebilecek.
İlk ve orta okullarda sınav olarak yapılmaması ama liselerde mutlaka sınav olarak yapılması kritik kararı cıktı. Biz bu kararı sahada da test ettik. Bunun sonucunda boyle karar cıktı."
[h=2]Merkezi sınavlar nasıl olacak?[/h]
Merkezi sınavlar olan LGS ve YKS konusuna da değinen Selcuk, "Sınavlarda oğrenciler butun mufredattan sorumlu sayılacak. Aslında oğrenciler mufredatın tamamından sorumlu olmak istiyor. Bu dinamik bir surec. Surec değiştikce ister istemez kararımızı gozden geciriyoruz. Ama bu sene gecen sene gibi değil. Gecen sene Mart'ta okulları kapattık. Biz hic hazır değildik, ne kanalımız vardı ne EBA buna yetkindi" dedi.