Dunyaca unlu futbolcu Mesut Ozil, İngiliz kulubu Arsenal'den Fenerbahce'ye transfer olduğunu "Fenerbahceme geldiğim icin cok mutluyum" sozleriyle duyurdu.
NTV'ye acıklamalarda bulunan Fenerbahce'nin yeni transferi bu gece saat 00.15'te İstanbul'da olacak.
Cumartesi gunu Fenerbahce'nin resmi Twitter hesabından tam 19.07'de atılan bir tweet'te, unlu superstar Tarkan'ın "Gul doktum yollarına" şarkısının "Gel Gunduzle Gece Olalım..." sozu paylaşıldı. Şarkının devamında "Gel beraber mesut olalım" sozlerinin yer alması taraftarların dikkatini cekti.
Ardından yıldız futbolcu Mesut Ozil, Twitter hesabından bu tweet'i, sarı ve lacivert kalp emojisiyle paylaştı.
[h=3]Mesut'un hikayesi[/h]Mesut Ozil, 15 Ekim 1988'de Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde doğdu. Babası Mustafa Ozil ve annesi Gulizar Ozil, Zonguldak'ın Devrek ilcesine bağlı Hışıroğlu koyundendi. Mustafa Ozil, 6 yaşında ailesiyle birlikte Almanya'ya goc eden ikinci nesil bir Turk gocmenlerdendi.
7 yaşında futbola DJK Westfalia 04 Gelsenkirchen takımında başlayan Mesut Ozil; DJK Teutonia Schalke-Nord, DJK Falke Gelsenkirchen ve Rot-Weiss Essen takımlarının altyapılarında forma giydikten sonra 2006'da, Gelsenkirchen'le ozdeşleşen Bundesliga'nın onemli kuluplerinden Schalke 04'te profesyonel oldu.
2010 yılında donemin Buyukcekmece Belediye Başkanı olan Hasan Akgun, Haberturk gazetesine yaptığı acıklamada, "Mesut'u 5 yıl once Turkiye'ye getirdim ama Galatasaray, "Bu cocuk cok cılız. Solucan gibi" deyip beğenmedi. Beşiktaş da yuzune bakmadı" demişti.
Mesut Ozil, Schalke 04'te kadro dışı bırakıldı. Kararın nedeninin, antrenmanlara Fenerbahce formasıyla gelmesi olduğu yolunda haberler yayımlandı.
[h=3]'Ben ve ailem her zaman Turk kalacağız'[/h]2008 yılında Werder Bremen'e transfer olan Mesut, bu takımda parlamaya başladı. Werder Bremen, 2009'da Almanya Kupası'nı ve Almanya Super Kupası'nı kazandı. Werder Bremen'deki başarısı ona Almanya milli takımının da kapılarını actı. Mesut, Almanya'da 19 ve 21 yaş altı takımlarından sonra A milli takımın da değişmez oyuncularından biri olacaktı. 2009'da neden Turkiye yerine Almanya milli takımını tercih ettiğini ise şu sozlerle acıkladı:
"Ben bu ulkede doğup buyudum. Almanya formasını başarıyla giydim. Burada kendimi iyi hissediyorum. Bu nedenle Alman milli takımını sectim.
"Ben ve ailem her zaman Turk kalacağız. Fakat doğduğum, yaşadığım ulke olan Almanya'nın formasıyla kendimi daha iyi hissediyorum."
[h=3]2014'te Almanya'yla Dunya Kupası'nı kaldırdı[/h]Kararını acıklarken "Almanya A milli takımı kadrosunda da nicin başarılı olmayayım?" diyen Mesut Ozil, 92 kez Almanya milli takımının formasını giydi ve 23 gol attı. Milli takım formasıyla yaptığı asist sayısı ise 41'di. 2010'da dunya ucuncusu, 2014'te ise dunya şampiyonu olan Almanya'nın vazgecilmez oyuncularındandı. Oyle ki Almanya Teknik Direktoru Joachim Low, 2010 ve 2014 Dunya Kupası ile 2012 ve 2016 Avrupa Şampiyonası'nda Almanya'nın sahaya cıktığı 24 macın tamamında Mesut'a ilk 11'de yer verdi.
Mesut Ozil, Dunya Kupası şampiyonluk primini Brezilya'daki 23 hasta cocuğun ameliyat masraflarının karşılaması icin bağışlamasından oturu Laureus Medya Onur Odulu'ne layık goruldu.
Almanya milli takımını secmesi kadar bırakması da yankı uyandırdı yıldız futbolcunun...
Panzerler, 2018 Dunya Kupası'nda buyuk bir hayal kırıklığı yaşadı. Son şampiyon, İsvec'i 2-1 yenmesine rağmen, Meksika'ya 1-0, Guney Kore'ye de 2-0 yenilerek ilk turda elendi. Almanya milli takım ve teknik kadrosu ulkelerinde sert şekilde eleştirildi.
Ancak Mesut Ozil icin milli takımı bırakma sureci esasında 14 Mayıs 2018'de başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu tarihte Londra'da Premier Lig'de forma giyen Mesut Ozil, İlkay Gundoğan ve Cenk Tosun'ı kabul etti.
Mesut Ozil gibi İlkay Gundoğan da Almanya formasını giyen Turkiye kokenli bir futbolcuydu. Erdoğan'la yapılan goruşme ve cekilen fotoğrafların yayımlanması, Almanya'da eleştiri konusu oldu.
Almanya Futbol Federasyonu'nun, "Erdoğan tarafından yeterince saygı gormeyen değerleri savunduğunu" acıklaması ve "Uluslararası oyuncularımızın secim kampanyalarında manipule edilmeleri iyi bir şey değil" ifadesine acıklamasında yer vermesi, Mesut Ozil'in tepkisini cekti.
[h=3]'Kazandığımızda Alman, kaybettiğimizde gocmenim'[/h]Erdoğan ile goruşmesinin ve cektirdiği fotoğrafın "Turkiye'nin en yuce makamına saygının gereği' oluğunu soyleyen Mesut, 2018'de milli takımı bırakma kararını acıkladı. Acıklamasında, "ırkcılığa maruz kaldığını" ve "kendisine saygısızlık yapıldığını" soyledi ve ozellikle donemin Almanya Futbol Federasyonu Başkanı Reinhard Grindel'e tepki gosterdi:
"Artık yetersiz ve işini duzgun yapamayan birinin gunah kecisi olmayacağım.
"Almanya Futbol Federasyonu'nun ust duzey yoneticilerinin, Turk kokenime saygı gostermemeleri ve beni bir siyasi propaganda aracına donuşturmeleri, işleri dayanılmaz noktaya getirdi. Bunun icin futbol oynamıyorum. Arkama yaslanıp oylece duracak değilim. Ayrımcılık asla kabul edilemez."
"(Cumhurbaşkanı Erdoğan'la) cekilen o fotoğraftan sonra benim Dunya Kupası kadrosuna alınmamı istemedi. Fakat Joachim Low ve Oliver Bierhoff (Almanya Menajeri) arkamda durdu. Grindel gibiler icin kazandığımızda Alman, kaybettiğimizde gocmenim. Almanya'da vergi odememe, okullara bağışta bulunmama, milli takımla Dunya Kupası kazanmama rağmen hala toplumca kabul edilmiyor ve farklı muamele goruyorum. Alman olmak icin gerekli ve benim taşımadığım kriterler mi var? Takım arkadaşlarım (Polonya kokenli) Lukas Podolski ve Miroslav Klose'nin, Alman-Leh olarak nitelendiğini duymadım. Oyleyse neden Alman-Turk olarak tanımlanıyorum. Turk olduğum icin mi? Musluman olduğum icin mi?"
[h=3]Erdoğan cifti nikah şahidi oldu[/h]Mesut Ozil 2019'da İstanbul'da, 2014 Turkiye Guzeli Amine Gulşe'yle gorkemli bir torenle evlendiğinde, ciftin nikah şahitliğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan yaptı.
Gelelim Mesut Ozil'in, Real Madrid ve Arsenal'de yaşadıklarına...
Real Madrid, 2010 yılında transfer ettiği Mesut icin Werder Bremen'e 18 milyon euro bonservis ucreti odedi. Transferi donemin Real Madrid Teknik Direktoru Jose Mourinho ozellikle istemişti.
İmza toreninde "Real Madrid'de forma giyecek ilk Turk olduğum icin mutluyum" diyen Mesut, 2011'de İspanya Kupası'nın kazanılmasıyla, 2012'deki La Liga şampiyonluğunda ve aynı yıl İspanya Super Kupası zaferinde onemli rol oynadı. İspanyol devinde resmi maclardaki istatistikleri 159 macta 27 gol ve tam 82 asistti.
Mourinho'nun Mayıs 2013'te Real Madrid'den ayrılarak eski kulubu Chelsea'ye donmesi, Mesut Ozil icin de İspanyol kulubunde sonun başlangıcı oldu.
[h=3]Mourinho'dan sonra Wenger'le calıştı[/h]İngiltere Premier Ligi'nin koklu kuluplerinden Arsenal Eylul 2013'te aynı yıl 47 milyon euro ile kulup tarihinin en yuksek bonservis ucretini odeyerek Mesut'u transfer etti. Arsenal, 2014 ve 2015 yıllarında Menajer Arsene Wenger yonetiminde İngiltere Federasyon Kupası'nı kazandı.
2018'de Arsenal ile olan sozleşmesini 3 yıl daha uzatan Mesut'un haftalık brut kazancı 350 bin sterline yukseldi.
Yıldız futbolcu, 2019'da sahalardaki performansından cok, saha dışındaki iki gelişmeyle haber oldu.
Once Temmuz ayında takım arkadaşı Sead Kolasinac ile birlikte Londra'da bir restoran cıkışında eli bıcaklı kişilerin saldırısına maruz kaldı. Kolasinac bir aractan atlayarak motosikletle yaklaşan maskeli saldırganları uzaklaştırdı, saldırganlar ona bıcak salladı, Mesut Ozil ve eşi Amine Gulşe, bir Turk restoranına sığındı.
[h=3]Uygur Turkleri icin 'eziyetlere direnen mucahitler' dedi[/h]Mesut Ozil, Aralık 2019'da ise Instagram hesabındaki paylaşımında, Uygur Turklerini, "eziyetlere direnen mucahitler" olarak nitelendirdi. "Kuranlar yakılıyor, camiler kapatılıyor, din alimleri olduruluyor, bacılar zorla Cinli erkeklerle evlendiriliyor. Tum bunlara rağmen Ummeti Muhammed suskun" şeklindeki ifadeleri, Cin'in tepkisini cekti. Bazı Arsenal taraftarları, Mesut'un sozleşmesinin feshedilmesini istedi. Arsenal kulubu ise acıklamasında "Bu icerik Ozil'in kişisel yorumudur" dedi.
Koronavirus salgını doneminde maaşında indirim yapmayı reddetmesi sonrası ise 2020-21 sezonunda Mesut, Arsenal'in Premier Lig ve UEFA Avrupa Ligi kadrosunda yer almadı.
Mesut Ozil Arsenal formasıyla, 254 macta 44 gol attı ve 75 asist yaptı. Daha once 2021'de sozleşmesi bitene kadar Arsenal'de kalacağını soylemişti.
[h=3]Başkan Ali Koc, 'Gercekleşmesi zor bir ruya' demişti[/h]Fenerbahce Başkanı Ali Koc gecen ay yaptığı acıklamada, Mesut Ozil'in transferi icin "Gercekleşmesi zor bir ruya" demişti.
Transferde en onemli katkıyı Mesut Ozil'in yakın arkadaşı da olan unlu televizyoncu ve iş insanı Acun Ilıcalı'nın yaptığı bildiriliyor.
Yıldız futbolcunun Fenerbahce'den alacağı ucret bilinmiyor. Demiroren Haber Ajansı (DHA) ise Fenerbahce'yle 3 yıllık sozleşme imzalayan Ozil'in, ligin ikinci yarısındaki maaşını Arsenal'in odeyeceğini, yeni sezonda 2,5 milyon euro imza parası alacağını ve yılda 5 milyon euro kazanacağını yazdı.
Mesut Ozil-Amine Gulşe ciftinin, gecen yıl doğan kızları Eda'yla birlikte İstanbul Kısıklı'da buyuk bir arazide yaptırdıkları villada yaşayacakları bildiriliyor.