Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yonetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) ulkenin yeni nesil sektorlere gecişinde en onemli donuşturucu olacağını belirtti.
BTSO'dan yapılan acıklamaya gore, bir ekonomi dergisi tarafından, video konferans yontemiyle duzenlenen toplantıya katılan Burkay, burada yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınının hem toplumsal hem iktisadi hayatı derinden etkilediğini ifade etti.
Zor bir donemde Bursa'nın 13 milyar dolara yakın ihracata imza attığını aktaran Burkay, "Bursa, temmuz ayından itibaren sanayide ve ihracatta ciddi bir toparlama yakaladı. İş dunyası olarak, 2021 yılından umutluyuz. Pandeminin etkisinin azalması ve tedavi yontemlerinin netleşmesiyle yakın zamanda hızla toparlanma surecine gireceğimize inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Burkay, kuresel ekonominin ulkeler arasındaki ticaret savaşları, korumacılık politikaları ve salgın surecinin etkileriyle koklu bir donuşum surecinden gectiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Dunya ekonomilerinde yeni guc dengeleri kuruluyor. Bu kapsamda, Asya-Pasifik bolgesinde 15 ulkenin kuresel ekonominin yuzde 30'unu kapsayan serbest ticaret anlaşmaları, 25 trilyon dolarlık ABD-Kanada-Meksika ticaret anlaşması, Cin ile Avrupa Birliği yatırım anlaşması, kuresel dengeler acısından buyuk onem taşıyor. Dunyanın korumacılığa donuk hızlı bir gecişi var. Kuresel ekonomilerde bolgesel işbirlikleri, yeni donemde on plana cıktı. Korumacılık, ciddi anlamda ulkelerin dış ticaretine şekil veriyor. Yeni donem, cok daha farklı iş modellerini ortaya koyuyor. Bolgesel olarak avantajlarımız var. Ulke olarak yakın coğrafyamızla iş birliklerini artırmamız lazım. Gelişmiş ulkelerin en cok dış ticareti komşu ulkeleriyle oluyor. AB ile tekrar gumruk anlaşmasının revize edilmesi, Turk cumhuriyetleri Rusya ve Orta Doğu ile ilişkilerimizin yeniden dizayn edilmesi, Turkiye'nin en buyuk avantajlarından olacaktır."
Turkiye'nin dunya sahnesine cıkmak istediğinin altını cizen Burkay, "Teknoloji değişiminde cok buyuk fırsatlar sunan bir aralıkta yerli otomobile başladık. Fabrika inşaat calışmaları cok hızlı şekilde devam ediyor. Bursa iş dunyası olarak, gelişmiş imalat altyapısı ve yan sanayideki gucumuzu ileri teknolojiye donuşturerek, milli otomobil uretiminde en iyi şekilde kullanacağımıza inanıyorum. TOGG'u Turkiye'nin cıkış noktası olarak goruyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Yeni teknolojilerin Bursa'nın yan sanayi sektorlerini de geliştireceğini aktaran Burkay, sozlerini şoyle surdurdu:
"Otomotiv, farklı sektorlerin gelişmesine onculuk eden bir saha. Raylı sistemler, savunma, uzay ve havacılık gibi farklı disiplinleri destekleyen bir alt yapısı var. TOGG, Turkiye'nin yeni nesil sektorlere gecişinde en onemli donuşturucu olacak. İş dunyamıza duydukları guvenle milli otomobil projesini gercekleştirecek olmanın gururu ve heyecanını bizlere yaşatan Sayın Cumhurbaşkanımıza, TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na ve TOGG'a şukranlarımı sunuyorum."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Buşra Nur Yılmaz