Neredeyse tam bir yıldır tum dunyanın evine kapanmasına neden olan koronavirus, gunumuzde hÂl yayılmaya devam ediyor. Bugunse koronavirusun cıktığı yer olan Cin'den ilginc bir haber geldi. Cin'in kuzeyinde yer alan Tientsin kentinde dondurmalarda koronaviruse rastlandı.
Dondurmanın ureticisi Tientsin Daqiaodao Gıda Şirketi, bu hafta icinde uc orneği belediyenin hastalık kontrol merkezine gondermişti. Urunlerin incelenmesi ve sonucun pozitif cıkmasıyla birlikte dondurmalarla temasta bulunduğu duşunulen kişiler, Tianjin belediyesindeki yetkililer tarafından takip altına alındı. Ayrıca Tianjin Daqiaodao'nun urunleri muhurlendi.
[h=2]Olay, uretim tesisindeki hijyene bağlı olabilir:[/h]

Dondurmalar uzerinde yapılan epidemiyolojik incelemeler, şirketin dondurmayı Yeni Zelanda'dan ithal edilen sut tozu ve Ukrayna'dan ithal edilen peynir altı suyu tozunun da bulunduğu hammaddelerle urettiğini ortaya koydu. Leeds Universitesi'nden Virolog Stephen Griffin, olayın panik yaratmaması gerektiğini, muhtemelen bir kereye mahsus olduğunu ve bir insandan kaynakladığını acıkladı.
Sky News'e konuşan Stephen Griffin, "Her dondurmanın koronaviruslu olacağı konusunda paniğe kapılmamıza gerek yok. Bu, muhtemelen uretim tesisiyle ilgili bir sorunun sonucudur ve potansiyel olarak fabrikadaki hijyene bağlıdır" ifadelerini kullandı. Dondurmanın saklandığı soğukluk ve sahip olduğu yağ, virusun dondurma uzerinde yaşamasının en buyuk nedenlerinden biriydi.

Yetkililer tarafından yapılan acıklamaya gore şirketin 4.836 koronaviruslu dondurma kutusunun 2.089'u muhurlenerek depolandı. Piyasaya surulen 2.747 kutunun 935'i, test sonucları cıktığı zaman Tientsin'deydi. Bu kutulardan yalnızca 65 tanesi marketlere satılmıştı.
Şirket, olaya ilişkin yaptığı acıklamada 1.662 calışanının karantinaya alındığını ve nukleik asit testine tabi tutulduğunu belirtti. 1.662 calışanın 700'unun koronavirus testi negatif cıktı. Geriye kalan 962 calışanın test sonucuysa henuz acıklanmadı. Tientsin yetkilileri, uretim tesisini dezenfekte etmek icin onlemler aldı ve dondurmayı satın almış olabilecek yerel sakinlere ilgili tıbbi kurumlara başvurmaları icin talimat verdi.