annelik duyguları annelik duygusu duygusu nedir annelikle ilgili yazılar annelikle ilgili videolar
"Annenin sevgi fazlalığı cocuğa zarar verir" diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, annelik duygusunun icgudusel yani biyolojik olduğunu belirtti. Annelik davranışının sosyal oğrenme ile ilgili olduğunu vurgulayan Tarhan "Anneliği oğrenmek gerekir, cunku annelik kendiliğinden oğrenilmez!"dedi.

Ebevenynlerin yanlış tutumları cocukların yaşamı algılamasında ve kişiliklerinin oluşmasında onemli yer tutuyor. Cocuklarda gorulen psikiyatrik şikayetlerin coğu anne babanın yanlış ve bilincsiz tutumunun sonucu. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan'a 'Hiper annelik ve babalık' konusundaki goruşlerini sorduk o da yanıtladı.

Cocuğun ruhsal gelişiminde annenin rolu nedir?

Cocuğun ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimi icin anne cok onemlidir. Cocuğun eğitiminden birinci dereceden sorumlu kişi annedir. Cocuğu hayata hazırlayan, ona onderlik yapan, hayatın zorlukları ile nasıl baş edeceğini oğreten annedir. Annelik duygusu bir insanın hayatındaki butun iyi duyguların, iyi ozelliklerin girdiği kapıdır. Bu nedenle annenin, anneliği iyi bilmesi cok onemlidir.

Cocuk ruh sağlığı sorunlarına bakıldığında annenin farkında olmadan yaptığı eğitim ve tutum hataları vardır. Bu nedenle iyi niyetli anne cocuğunu cok seviyor fakat cocuğa yanlış davranıyorsa cocuğun ruh sağlığına zarar verir. Sevgi ve disiplin cocuğun eğitiminde iki onemli ayaktır. Nasıl suyun ciceğe fazla verilmesi ciceğe zarar verir ise sevginin de fazla verilmesi cocuk icin bir risk oluşturabilir. Sevgi yonetimini iyi bilmek gerekir.

Koruyucu anne davranışlarının zararları nelerdir?

Anne, sevgisini ve koruyuculuğunu dengeli bir şekilde kullanmalıdır. Bazı anneler vardır ki "aman cocuğum uzulmesin" diye sorumluluk vermezler. Cocuk 7 yaşına geldiğinde ayakkabısını bağlamayı biliyor olması gerekir. Annenin koruyucu olup olmadığını tespit etmek icin cocuk psikologları cocuk ayakkabısını bağlıyor mu, bağlamıyor mu diye bakarlar. Cocuk bağlamayı bilmiyor ise o bu durumda anne onun yerine bağlıyor demektir.

Hiper anne cocuğu neden okula gitmek istemez?

Mesela boyle annelerin cocuklarında okula giderken okul korkusu gelişir. Evde sanki patlayacak bir bomba var gibi algılar, "annem mutlu değil ben annemin yanında olmalıyım" gibi bir duyguya kapılırlar. Annenin cocuğunun başını okşaya okşaya onu rahatlatıp okula goturmesi gerekir. Kendinden uzaklaştırması gerekir, yani cocuğun zor şartları oğrenmesi gerekir. Amac cocuk yetiştirmek değil onu hayata hazırlamaktır.

HİPER ANNELİKTE COCUĞUN YAŞADIĞI SORUNLAR

Hiper annelerin cocukları hazıra, kolaya alışır. Kısacası cocuk tembel olur. Cocuk kalkıp su bile almak istemez, her şeyi başkasından bekler, hazır cozumler ister. Cunku anne sevgi fazlalığından, koruyuculuk fazlalığından cocuğun bir dediğini iki etmemiş olur. "Aman uzulmesin, aman onu zora sokmayalım, aman sıkıntıya sokmayalım" diyen anne, cocuğuna karşı fazla koruyucu ve mudahaleci davranır. Bunun uzerine cocuk "nasıl ise annem benim adıma duşunuyor, benim duşunmem gerektiğini o duşunuyor, benim yapmam gerektiğini o yapıyor" diyerek hayatın sorunlarını cozme becerilerini geliştiremez.

ANNELİK KENDİLİĞİNDEN OĞRENİLMEZ

İyi niyet yuzunden cocuğa verilen zararlar vardır. Annenin sevgi fazlalığının cocuğa zarar verdiğini annenin bilmesi gerekir. Cocuk psikiyatrisinde cocuktan ziyade anne-babanın tutumları değerlendirilir, annelikbabalık pratiği ile ilgili eksiklikler belirlenir. Annelik duygusu icgudusel yani biyolojiktir. Ama annelik davranışı sosyal oğrenme ile ilgilidir. Anneliği oğrenmek gerekir cunku annelik kendiliğinden oğrenilmez.

HİPER ANNEDE SEVGİ FAZLA, BABADA İSE DİSİPLİN

Genellikle burada anne baba mukemmeliyetci ise ya da anne ile ilgili eksiklik var ise baba cocuğun uzerine duşmeye başlar. Baba genel olarak guveni, otoriteyi temsil eder. Cocuğuna aşırı sinirlenen, onu aşırı kontrol eden, cocuğun yediğine, ictiğine, giydiğine karışan, dışarıda ozgurluğunu kısıtlayan baba modeli vardır. Hiper annelikte sevgi fazlalığı hiper babalıkta disiplin fazlalığı vardır. Babanın bu disiplin fazlalığı nedeni ile cocuğun ozguveni zayıflar. Yani "ben başaramam, ben beceremem" diye duşunur. Yani cocukta eksiklik, yetersizlik duygusu oluşur.

Kaynak: Bugun Gazetesi

ALINTI