( 21 Eylul 2004 - PSİKOLOJİK DANIŞMAN DİLEK KIRCAOĞLU SOETAN )
0-6 yaş doneminde bir cok alanda temeller atıldığı icin, burada alınacak bilincli kararlar, cocuğun oğrenim yaşantısı ve diğer pek cok alanlardaki yazgısını belirleyeceğinden oldukca onemlidir. Bu nedenle cocuğumuzun gideceği okul oncesi eğitim kurumunu (veya ilkokulu) secmek anne baba icin oldukca onemli bir konudur.
OKUL SECERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Cocuk icin okula başlamak (ister okul oncesi ister ilkokul olsun), bir suru yeni deneyim elde edeceği yeni bir dunyaya girmek anlamını taşır. Bu ilk adım oğrenme, zihinsel, sosyal yonlerin yanısıra duygusal acıdan da yeni bir donemin başlangıcı anlamına gelir. Bu donemde bir cok alanda temeller atıldığı icin, burada alınacak bilincli kararlar, cocuğun oğrenim yaşantısı ve diğer pek cok alanlardaki yazgısını belirleyeceğinden oldukca onemlidir. Bu nedenle cocuğumuzun gideceği okul oncesi eğitim kurumunu (veya ilkokulu) secmek anne baba icin oldukca onemli bir konudur. Bu karara varmamızda etkin olacak iki ayrı boyut vardır. Bunlardan biri cocuk diğeri aile boyutu. Yani secilecek okulun cocuk ve ailenin beklentilerine uygunluğu duşunulecektir. Burada cocuk boyutu ile kastedilen, cocuğun gideceği okulu secmesi anlamını taşımaz. Bu yaştaki cocuk boyle onemli bir kararı alabilecek sosyal ve zihinsel olgunlukta değildir. Boyle bir sorumluluk cocuğa yuklenmemelidir. Elbette cocukların fikirleri de alınabilir. Ancak son karar ailenindir. Burada cocuk boyutu ile kastedilen, okulun yapısının, eğitim felsefesinin cocuğun ozelliklerine ve ihtiyaclarına yanıt verip veremeyeceğinin belirlenmesidir. Cocuğun gelişim ozelliklerinin bilinmesi, oncelikle onemli konudur. Her cocuk kendi gelişim ozellikleriyle değerlendirilmeli, diğer cocuklarla kıyaslama yapılmamalıdır. Aynı yaş gruplarında cocuklar benzer ozellikler gosterebilir. Ancak cocuklar arası bireysel farklılıklar dikkate alınmalıdır. Cocuğu tanımak ; onu doğru yonlendirmek, yolunda gitmeyen durumlar ile ilgili erken onlem almak, ozel ilgi ve yeteneklerin keşfedilmesi ve değişen cocuk davranışları karşısında değişiklikler yapmak acısından onemlidir. Bundan sonra cevremizdeki okullar ile ilgili bilgilenmek gereklidir. Aile bu konu ile ilgili net bilgiler iceren detaylı bir araştırma yapmalıdır. Bu bilgiler daha sonra okulun aile ve cocuğun beklentilerinin ne kadarını karşılayacağı ile ilgili ışık tutacaktır.
BİR OKUL İLE İLGİLİ ALACAĞIMIZ BİLGİLER
-Okulun belirli bir kurumdan lisansı yani izni var mıdır? Yani yasal mıdır?
-Okulun sponsoru var mıdır? Kimler tarafından işletilmektedir?
-Okulun Yoneticisi kimdir? Eğitimi nedir?
(Okul oncesi eğitim kurumlarında Psikolog, Cocuk Gelişimci, Sosyal Hizmet Uzmanı gibi eğitim almış kişiler yonetici olabilir. Yonetici vasfındaki kişilerin surekli okulda bulunup bulunmadıklarını kontrol edin. Sadece bir psikoloğun diplomasını kullanarak calışan okullara karşı dikkatli olun.)
-Okulun guvenlik ve sağlık politikası nedir?
-Guvenlik onlemleri alınmış mıdır?
-Yangın sondurme sitemi ve yangın merdiveni var mıdır?
-Deprem hasar raporu var mıdır?
-Okulun bulunduğu mekan trafik yonunden uygun mudur?
-Okulun fiziksel koşulları yeterli midir?
-Bahce ve uygun bahce oyuncakları var mıdır?
-Oyuncaklar guvenli, yaş grubuna uygun ve yeterli midir?
-Okulun hyjen şartları yeterli midir?
-Yemek listesi var mı?
-Yiyecekler okul da mı hazırlanıyor?
-Mutfak ve temizlik personelleri ayrı mı?
-Okulda calışanlar kimlerdir?
-Calışanlar okulun bağlı olduğu kurum tarafından onaylanmış, gerekli eğitime sahip, sağlık kontrolleri duzenli olarak yapılmakta mıdır?
-Okulda calışan personelde cok sık değişim yaşanmakta mıdır?
-Okulun eğitim felsefesi nedir?
-Hangi teknikler uygulanmaktadır?
-Problem anında yaklaşım nasıl olmaktadır?
-Oğretmenler hizmet ici eğitim alıyorlar mı?
-Okulda ortak bir eğitim anlayışı sağlanmış mıdır?
-Eğitim programı, gunluk program nasıldır?
-Eğitim programı cocuğun gelişimi icin yeterli mi, yaratıcılığı destekliyor mu ?
-Okulun disiplin anlayışı nasıl?
-Hangi aktiviteler yer almaktadır?
-Cocuk ve programlar ile ilgili size duzenli bilgi aktarımı yapılıyor mu?
-Cocuğun okula kabul edilme koşulları nelerdir?
-Okul hangi yaş grubuna hizmet vermektedir?
-0-2 yaş grubuna hizmet veriyorsa ayrıca bir hemşire okulda surekli bulunuyor mu?
-Bebek grubu icin ayrıca duzenlenmiş bir oda var mı?
-Bebekler icin ayrıca sabit ve kenarlıklı yataklar var mı?
-Kac cocuğa bir oğretmen duşmektedir?
-Cocuklar yaş gruplarına ayrılmış mıdır?
-Anneli oyun grubu var mı?
-Oyun grubu var mı?
-Yarım gun veya part time secenekleri var mı?
-Tam gun eğitimi ve saatleri neler?
-Karşılaşılan sorunlarda danışmanlık hizmeti alınabiliyor mu?
Secim icin oncelikle “nasıl bir cocuk istiyoruz?” sorusunun yanıtlanması gerekmektedir. Anne baba beklentilerini ayrıntılı olarak belirlemeli daha sonra bu beklentilere uygun okulu secmek icin araştırma yapmalıdır. Bu aşamada beklentilerimizi belirlemek icin kendimize sorabileceğimiz sorular şunlar olabilir:
-Okulun tam gun yarım gun veya oyun grubu seceneklerinden hangisi benim ve cocuk icin uygun?
-Şehrin merkezinde mi yoksa yeşil alan icinde bir yer mi olmalı?
-İş yerime mi eve mi yakın olmalı?
-Okulun saatleri bana uygun mu?
-Okulda ikinci bir dil oğrenmesini istiyor muyum?
-Nasıl bir eğitim cocuğuma faydalı olacaktır?
-Okul ile eğitim konusunda paralellik sağlayabilecek miyim? Okulun eğitim anlayışı bana ve cocuğa uygun mu?..........vs.
Geleneksel eğitim anlayışı gunumuz cocukları icin artık pek etkili olmamaktadır. Ulkemizde yaşanan eğitim sorunlarının bir kısmı her alanda gelişim gosteren dunyada hala klasik ve ezberci yontemlerle cocuk yetiştirmeye calışmaktan ileri gelmiyor mu? Her cocuğun kendi oğrenme stili ile değerlendirebileceği, etkin oğrenme metotlarının uygulandığı, etkili iletişim yollarının secildiği, oğrenciye zengin bir oğrenme ve deneyim olanağı sunan okul oncesi eğitim kurumları herhalde beklentilerimizi karşılamakta one gececektir. Herkes aktif, yaratıcı, başkalarına saygılı, problem cozme becerisine sahip cocuklar istiyor. Bunu sağlamak icin hangi yontemler kullanılıyor ve ne yapılıyor? Bu sorunun yanıtı okul secimimizde anahtar olacak ayrıntıları bize sağlayacaktır.
Okul secimi elbette on hazırlık gerektiren bir surectir. Ancak, bu on hazırlık donemi, asla abartılı bir şekilde gecirilmemelidir. Cocuk bu konu ile ilgili fazla bir bilgi ve hisse sahip olmadığı icin, kendi adına yapılan bu koşuşturmaya anlam veremez, anne babasının telaşlı ve heyecanlı olduğunu algılayabilir. Bu durum cocuk acısından kaygı verici bir tablo yaratabilir. Bu nedenle okul seciminde titizlik gosterilmeli ama abartılı tepkilerden kacınılmalıdır. kaynak.hanemiz.com
okul secerken nelere dikkat etmem gerekiyor
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●41 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- okul secerken nelere dikkat etmem gerekiyor