Almanya merkezli BioNTech firması ile yeni tip koronaviruse (COVID-19) karşı aşı geliştiren ilac şirketi Pfizer, 2021 yılındaki uretim kapasitesinin 2 milyar doz aşıya yukseltildiğini gectiğimiz gunlerde acıklamıştı. Gun icerisinde yeni bir duyuru yayınlayan şirket, aşı uretim kapasitesini artırmak icin Avrupa'ya yapılan tedarikin gecici olarak azaltılacağını soyledi.
The Guardian'da yer alan haberde Pfizer'ın Avrupa'ya aşı tedarikini kısa sureli olarak azaltma nedeni, 2021'deki aşı uretim kapasitesini 1,3 milyardan 2 milyara cıkarmak olarak gosterildi. Norvec Kamu Sağlığı Enstitusu'nden yapılan acıklamada, Pfizer-BioNTech aşısının teslimatlarının onumuzdeki haftadan itibaren bir sureliğine azaltılacağı belirtildi.
[h=2]Aşı tedarikindeki gecici duşuş, tum Avrupa ulkelerini etkileyecek:[/h]
Enstituden yapılan acıklamanın devamında "Bu gecici duşuş, tum Avrupa ulkelerini etkileyecek. Pfizer'ın tekrardan maksimum uretim kapasitesine ulaşmasının ne kadar sureceği henuz tam olarak belli değil" ifadelerine yer verildi. Avrupa Birliği ulkesi olmayan Norvec, uye ulke İsvec'in aldığı fazla dozları satın alarak Pfizer aşısına ulaşıyor.
Pfizer'a gore ise aşı tedarikindeki gecici duşuş, ocak sonundan şubat başına kadar olan sevkiyatları gecici sureliğine etkileyecek olsa da şubat sonu ve mart aylarındaki dozlarda onemli bir artış sağlayacak.
Gectiğimiz gunlerde AB yetkililerinin Reuters'a, bazı uye devletlerin beklenenden daha az miktarlarda COVID-19 aşısı tedarik etmesi ve uye ulkeler arasında dağıtımın duzensiz ilerlemesi nedeniyle gelecekteki teslimatlara ilişkin belirsizlikten şikÂyet ettikleri soylenmişti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise BioNTech CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin ile yaptığı goruşme sonrası, yeni uretim imkanları devreye girdikce Turkiye'ye ayrılan kapasitenin artacağını belirtmişti.