Zaten giderek yaygınlaşmakta olan yeni dijital yayın anlayışı, icinde bulunduğumuz pandemi koşulları nedeniyle cok daha hızlı bir şekilde populer olmaya başladı. Oyle ki birden cok sosyal medya ya da video izleme platformunda aynı anda canlı yayın yapan pek cok yayıncı var. Siz de birden cok platformda aynı anda canlı yayın yapabilir ve sesinizi tum dijital dunyaya aynı anda duyurabilirsiniz.
Peki, birden cok platformda aynı anda canlı yayın nasıl yapılır? Elbette dijital yayın icin sahip olmanız gereken bazı temel altyapı ihtiyacları var. Guclu bir internet bağlantısı, iyi bir kamera ve kaliteli bir mikrofonun yanı sıra aynı anda canlı yayın yapmanıza imkan veren bir coklu akış platformuna ihtiyacınız var. Facebook, Instagram, YouTube, Twitch gibi platformlarda aynı anda canlı yayın yapabilmek icin ihtiyacınız olanları anlattık.
[h=2]Birden cok platformda aynı anda canlı yayın yapmak icin bilmeniz gerekenler:[/h]
Birden cok sosyal medya ve video izleme platformunda aynı anda canlı yayın yapmak icin ihtiyacınız olan ilk şey elbette kaliteli bir icerik. Takipcilerinizin ilgisini cekecek ve sizi diğer yayıncılardan farklı kılacak bir yayın iceriğine ihtiyacınız var. İşin en onemli noktasını cozdukten sonra sıra altyapı ihtiyaclarına geliyor.
Yayın yaptığınız platform sayısı arttıkca ihtiyacınız olan internet bağlantı gucu ve işlemci gucu artacaktır. Bu nedenle VDSL ya da fiber internet bağlantısı ile beraber bilgisayarın boyle bir yayını kaldıracak kadar işlemci gucune sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
Yayın iceriğinize gore arkanızda bir yeşil perdeye, kaliteli bir mikrofona ve goruntunuzu en iyi şekilde yansıtacak bir kameraya ihtiyacınız olabilir. Elbette bilgisayarın, tabletin ya da akıllı telefonun dahili mikrofon ve kamerasıyla da yayın yapmanız mumkun ancak goruntunun ve sesin izleyiciyi tatmin edecek kalitede olduğundan emin olmalısınız.
Birden fazla platformda aynı anda canlı yayın yapmanızı sağlayacak bir coklu akış platformuna ihtiyacınız var. Ufak bir araştırma ile bu hizmeti veren onlarca farklı ucretli ve ucretsiz platforma ulaşabilirsiniz. Tercih tamamen size kalmış durumda. Anlatacağımız yontem restream.io internet sitesi uzerinden coklu yayın işlemini anlatıyor ancak her platformda benzer adımları uygulayabilirsiniz.
[h=2]Farklı platformlarda nasıl aynı anda canlı yayın yapılır?[/h] Adım #1: Buradan restream.io internet sitesini acın. Adım #2: Kendinize bir hesap oluşturun. Adım #3: Ardından coklu yayın yapacağınız platformların hesap bilgileriyle giriş yapın. Adım #4: Yayın sayfasından canlı yayının yayınlanacağı hesaplarınızı secin. Adım #5: Enter Live Studio butonuna tıklayın. Adım #6: Gerekli duzenlemeleri yapın ve Go Live butonu ile yayına başlayın. [h=2]Adım #1: restream.io internet sitesini acın:[/h]
restream.io internet sitesi, birden cok platformda aynı anda canlı yapmanıza imkan sunan bir coklu akış platformudur. Temel kullanım icin herhangi bir ucret odemeniz gerekmiyor ancak ihtiyaclarınız artarsa ve farklı ozellikler isterseniz platformun ucretli abonelik planlarını inceleyebilirsiniz.
[h=2]Adım #2: Kendinize bir hesap oluşturun:[/h]
restream.io internet sitesi uzerinden farklı platformlarda aynı anda canlı yayın yapabilmek icin bir hesap acmalısınız. Bunun icin kendinize bir kullanıcı adı belirlemeli, guncel olarak kullandığınız e-posta adresini yazmalı ve guclu bir şifre belirlemelisiniz.
[h=2]Adım #3: Ardından coklu yayın yapacağınız platformların hesap bilgileriyle giriş yapın:[/h]
Kendinize bir restream.io hesabı oluşturduktan sonra aynı anda canlı yayın yapacağınız hesaplarınıza da platform uzerinden giriş yapmalısınız. Platform uzerinden dunya capında kullanılan neredeyse tum platformlara giriş yapmanız ve bu platformlar uzerinden aynı anda canlı yayın yapmanız mumkun.
[h=2]Adım #4: Yayın sayfasından canlı yayının yayınlanacağı hesaplarınızı secin:[/h]
Platform uzerinden giriş yaptığınız tum hesaplardan aynı anda canlı yayın yapmak zorunda değilsiniz. Hesapların yanında bulunan onay butonları ile o an canlı yayın yapmak istediğiniz platformları tek tek secebilirsiniz.
[h=2]Adım #5: Enter Live Studio butonuna tıklayın:[/h]
Hangi platformlarda yayın yapacağınıza karar verdikten sonra Enter Live Studio butonu ile canlı yayın ekranını acın. Burada yayına girmeden once goruntu ve sesi deneyebilir, bağlantı ayarlarınızı kontrol edebilirsiniz.
[h=2]Adım #6: Gerekli duzenlemeleri yapın ve Go Live butonu ile yayına başlayın:[/h]
Birden fazla platformda aynı anda canlı yayın oncesi yayın yapmak istediğiniz hesapları sectikten ve son duzenlemeleri yaptıktan sonra Go Live butonu ile canlı yayını başlatabilirsiniz. Hesaplarınız uzerinden yapılan yorumları yayın sayfası uzerinde gorebilirsiniz.
Birden fazla platformda aynı anda canlı yapmak isteyen kullanıcıların yapması gereken işlemleri tum detaylarıyla adım adım anlattık. Yukarıdaki adımları izleyerek siz de dijital yayıncılık dunyasına bir adım atabilir ve hedefinize doğru emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.