Cocuklarımızın her turlu hastalıktan uzak olmasını isterken, maalesef ismi bile urkutucu gelen bazı hastalıklar cocuklarda sık gorulmekte.Bunların başında "Bronşial Astım" dediğimiz hastalık gelmektedir. Astım, okul devamsızlığına neden olan hastalıklar arasında ilk sırayı almaktadır.
Astım, ağırlık duzeyine gore kendi kendine veya tedavi ile duzelebilmektedir. Solunum yollarının değişik uyaranlara karşı (ev tozları, mantarlar, hayvan tuyleri, hamamboceği, cicek ve ağac polenleri, cimenler vs.) aşırı hassasiyeti ve bunun sonucunda solunum yollarının tıkanması ile hastalık ortaya cıkar. Son yıllarda tum dunya ulkelerinde astım gorulme sıklığının arttığı gorulmektedir. Cocukluk cağında astım, erkeklerde kızlara gore iki kat fazla gorulmektedir. Erişkin donemde ise bayanlarda daha sık gorulur.
Astım gelişiminde bazı risk faktorleri soz konusudur.
Ailesel ve genetik faktorler, ailede allerjinin varlığı en onemli risk faktorudur. Ayrıca viral solunum yolu hastalıkları da astım ataklarını provoke eder.
Cocuklarda astım kliniği, cok hafiften hayatı tehdit eden ağır tablolara kadar değişkenlik gosterir. Solunum yollarındaki daralmanın derecesine gore belirtiler ortaya cıkar.Bunlar,
goğuste daralma hissi,
hırıltı,
nabız ve solunum sayısında artma
ve nadiren de nefes darlığı, morarmadır.
Aşağıdaki maddelerin varlığı, astım tanısı konmasına yardımcı olur:
Tekrarlayıcı nitelikteki hırıltı (ıslık calar tarzda),
nefes darlığı ve oksuruk atakları,
kronik gece oksurukleri,
belirtilerin ozellikle gece ve sabaha karşı ortaya cıkması,
ailede astım veya diğer allerjik hastalıkların bulunması .
Bir cocukta yaşı ne olursa olsun, uc veya daha fazla hırıltı atağı, aksi kanıtlanıncaya kadar astım kabul edilir.
Ne yapmalıyız?
Erken cocukluk cağında tekrarlayan astım krizi geciren cocukların pek coğunda dort-beş yaş civarında iyileşme gorulmektedir. Bunun nedeni, bu yaşlarda solunum yolu capının artışı ve elastik dokunun gelişimidir.
Cocukluk cağında astım tedavisinin en onde gelen ve onemli amaclarından birisi astımın gelişimini onlemek olmalıdır.
Cevresel faktorler ve yaşam tarzının kontrolu ile riskin azaltılması mumkundur. Bunun icin ev ici ortamın duzenlenmesi başta gelmektedir.
Ev tozu akarlarının ortadan kaldırılabilmesi icin uretilmiş olan ozel elektrikli supurgeler,
akarları oldurmeye yarayan ilaclar
cocuğun odasındaki halının kaldırılması,
yun ve kuştuyu yatak, yorgan ve yastıkların elyaf ile değiştirilmesi, bu mumkun değilse yatakların naylon ile kaplanması,
carşaf ve perdelerin sık sık yıkanması
Tuylu oyuncaklar ve evcil hayvanların (kedi, kopek, kuş) uzaklaştırılması.
Aile fertlerinin sigara icmemesi
Viral enfeksiyonlar, astım ataklarını arttırdığı icin ozellikle kışın kalabalık ve kapalı ortamlara girilmemesi.
Hava kirliliğinin arttığı donemlerde gereksiz fizik aktiviteden sakınılması,
Sigara dumanı, toz, parfum, boya, duman gibi etkenlerden kacınılması,
Solunum yolu enfeksiyonu olan hastalarla temas edilmemesi.
Aspirin gibi bazı ilaclar da astım atağı ortaya cıkarabilir. Duyarlı olduğu bilinen kişilere bu ilaclar verilmemelidir.
Bir başka nokta da bebeklik cağındaki beslenme ile ilgilidir. Anne sutu ile beslenme allerji riskini azaltır, bu nedenle mumkun olduğunca uzun sure anne sutu verilmeli, ek gıdalara dorduncu aydan once başlanmamalıdır.
Orta ve ağır astımlı hastalara her yıl grip aşısı yapılmalıdır.
Astım cocuklarda
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Astım cocuklarda