ABD'de 20 Ocak'ta başkanlığı devralacak olan Joe Biden, koronavirus salgınında zora giren ekonomiyi canlandırmak icin 1,9 trilyonluk bir yardım paketi acıkladı.
Paketin Kongre'den onay alması halinde ailelere toplam bir trilyon dolar yardım dağıtılacak, tum Amerikalılara 1.400'er dolar verilecek.
Pakette koronavirusle mucadeleye 415 milyar dolarlık kaynak aktarılması, kucuk işletmelere de 440 milyar dolarlık destek sağlanması ongoruluyor.
Biden, secim kampanyasında ABD'de en az 385 bin kişinin olumune neden olan salgını sona erdireceği vaadinde bulunmuştu.
ABD, dunyada en fazla vakanın gorulduğu ulke durumunda. Gunluk tespit edilen vaka sayısı 200.000 uzerinde. Covid-19 kaynaklı olum sayıları da bazı gunler 4.000'in uzerine cıkıyor.
[h=3]'Ulkemizin sağlığı tehlikede'[/h]Biden ekonomik teşvik paketini acıklarken ulkede buyuk bir insani kriz yaşandığını ve kaybedecek zamanları olmadığını soyledi.
Joe Biden, "Ulkemizin sağlığı tehlikede. Hemen şimdi harekete gecmemiz gerekiyor. Onumuze engeller cıkacak. Ama kaydettiğimiz ilerlemeler ve karşılaştığımız zorluklar konusunda size her zaman durust olacağız" dedi.

Biden'ın planı, aşılama calışmalarına 20 milyar dolar kaynak aktarılmasını ongoruyor. Bu kapsamda buyuk aşılama merkezleri oluşturulması ve ulkenin ucra noktalarında seyyar aşılama uniteleri gonderilmesi planlanıyor.
Trump doneminde iki şirketten milyonlarca doz aşı tedarik edilmişti. Ancak sağlık yetkilileri aşılama cabalarına hız verilmesi gerektiğini soyluyor.
[h=3]100 gunde 100 milyon aşı[/h]Biden yonetiminin ilk 100 gununde 100 milyon kişinin aşılanması hedefleniyor.
Yardım paketinde koronavirus testlerinin yaygınlaştırılması icin 50 milyar dolar, baharda okulların yeniden acılmasını sağlamak icin de 130 milyar dolarlık kaynak tahsis edilmesi ongoruluyor.
Temas takip programı icin 100 bin sağlık calışanı istihdam edilmesi planlanıyor.
ABD genelinde işsiz sayısının 11 milyona ulaştığı belirtiliyor.

Yardım paketinde ilave işsizlik yardımının haftalık 300 dolardan 400 dolara cıkarılacağı ifade ediliyor.
Paket onay alırsa bu ek yardımın suresi Eylul'e kadar uzatılacak, tahliyeler durdurulacak evlere el konamayacak.
Gecen ay yururluğe giren uygulamayla Amerikan vatandaşlarına 600'er dolar veriliyordu.
Biden'ın onerdiği 1.400'er dolar yardımla ailelere yapılan yardım miktarı 2.000 dolara cıkmış olacak. Biden ayrıca saatlik asgari ucretin iki katına cıkarılarak 15 dolar olmasını onerdi.
Cumhuriyetcilerin ABD ekonomisinin borc yukumu artıracak bu pakete itiraz etmesi bekleniyor. Ancak Demokratlar az farkla da olsa Kongre'nin iki kanadında da coğunluğa sahip.