Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Cukurova Universitesi Tıp Fakultesi Balcalı Hastanesi doktorları, yeni tip koronavirusle (Kovid-19) mucadelede yaşadıkları zorlu sureci anlatarak tavsiyelerde bulundu.
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doc. Dr. Yahya Kemal İcen, AA muhabirine, Kovid-19'lu hastalarla ilgilendiği sırada kontrol amaclı yaptırdığı testinin pozitif cıktığını ve tedavisine evinde başlandığını soyledi.

Tedbirlere uymasına rağmen viruse yakalandığını anlatan İcen, "Hastalardan yoğun virus yuku aldığım icin hastalığa yakalanmam kacınılmaz oldu. Benden sonra 5 ve 3 yaşındaki iki cocuğum ile hamile eşim de viruse yakalandı. Onlar cok şukur hastalığı hafif atlattı ama bende biraz ağır seyretti. Yaklaşık 15-20 gun tedavim surdu. Cok şukur hastalığı atlatıp gorevimin başına dondum." diye konuştu.
İcen, hastaların tedavisi icin canla başla mucadele ettiklerini belirterek, şunları soyledi:
"Kovid-19 yeni bir hastalık. Bu hastalık pıhtılaşma eğilimini arttırıyor. Bu da kalp krizi icin buyuk risk faktoru. Kovid-19 surecinde kalp krizi vakalarının arttığını gorduk. Kalp kriziyle gelen hastaların coğunun Kovid-19 testinin pozitif olduğunu gorduk. Bu virusun kalp krizini tetiklediğini, kalp krizi geciren hastaların da durumunu ağırlaştırdığını gorduk. Bu yuzden kalp hastalığı olanların bu viruse karşı cok daha dikkatli olmalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Kardiyoloji doktorları olarak bu surecte tamamıyla Kovid-19 hastalarına yoneldik."
Hastalığın hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan İcen, "Aşıyı şiddetle tavsiye ediyorum. Benim gorduğum kadarıyla ya enfekte olacağız ya da aşı olacağız. İkisinden birini tercih etmek lazım. Aşı cok daha mantıklı olur." dedi.
"Kovid-19 cok hızlı bulaşıyor"
Cukurova Universitesi Tıp Fakultesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi ve Başhekim Yardımcısı Doc. Dr. Cağlar Emre Cağlayan da Kovid-19'un cok hızlı bulaştığına dikkati cekti.
Hastalık genel olarak ağır seyretmese de olum yuzdesinin yuksek olduğunu bildiren Cağlayan, şoyle devam eti:
"Biz kardiyoloji ekibi olarak, gerek doktor, gerek hemşire, gerekse hasta bakıcılar sık enfekte olan gruplardan biriyiz cunku Kovid-19 kalp bulgularını taklit ederek de cok fazla gelebiliyor. Aynı zamanda kalp kasını tutma potansiyeli olan bir virus olduğu icin kalp enzimlerini yukselterek bazen kalp yetmezliği yaparak ya da kalp yetmezliği bulgularıyla da gelebiliyor. Bu nedenle bazen Kovid-19 hastaları bizim hastalarımızla da cok karışabiliyor. Bundan oturu bizim de calıştığımız serviste doktor, hemşire ve diğer personelimizden neredeyse yarıdan fazlası enfekte oldu."
Kovid-19'un birkac yonden kalp damar sistemini olumsuz etkilediğine dikkati ceken Cağlayan, şunları kaydetti:
"Kovid-19 zaten damarların yuzeyinde bulunan 'vaskuler endotel' dediğimiz hucreleri ciddi derecede enfekte eden bir virus. Bu, orada zaman zaman pıhtı oluşumuna ve pıhtıya bağlı da bazı komplikasyonların gelişimine neden olabiliyor. Bu bizim karşımıza kalp krizi, felc ve akciğer embolisi olarak cıkabiliyor. Bunların hepsi genel olarak kalp damar sağlığıyla ilgili olduğu icin bizim hastalık grubumuz icinde yer alıyor. Virusun direkt olarak kalp kasını tutma potansiyelinin olduğu da goruldu. Bu da bizim karşımıza enzim yukseklikleri, kalp grafisi bozuklukları, ileri olgularda da ciddi kalp yetmezliği bulguları olarak karşımıza cıkabiliyor. Oncelikle bu hastalığa yakalanmamak icin insanların elinden geleni yapması lazım. Tedbirlere sadece kendimiz icin değil karşımızdaki kişiler icin de uymamız lazım. Belki bizi cok olumsuz etkilemeyecek ama bulaştırdığımız kişilerde bu hastalık olumcul seyredebilir."
"İkinci defa hasta olan insanlar var"
Cukurova Universitesi Tıp Fakultesi Balcalı Hastanesi Goğus Hastalıkları Bolumu Oğretim Uyesi ve Başhekim Yardımcısı Doc. Dr. Ezgi Ozyılmaz da Kovid-19'un başından bu yana yoğun bakım unitesinde hekimler, hemşireler, hasta bakıcılar, temizlik gorevlileri ve yardımcı sağlık personeliyle cok ciddi mucadele verdiklerini belirtti.
Ozyılmaz, hastalığın kimlerde kalıcı sağlık sorunu bıraktığına dair kesin bilimsel kanıt olmadığına işaret ederek, şoyle konuştu:
"Hastalığı gecirmiş kişilerin bazılarının uzun sure nefes darlığı ve oksuruk gibi şikayetlerinin devam ettiği, hatta bir kısmının birkac ay daha oksijen alması gerektiği durumlarla karşılaşabiliyoruz. Akciğerle ilgili durumlar dışında pıhtı oluşumuna zemin hazırladığı icin bu hastalarda kalp krizi ve felcler gibi pıhtıyla ilişkili her turlu hastalığa rastlayabiliyoruz. Bu hastalığa yakalanıp atlatmış kişilerin şikayetlerini iyi takip etmeleri gerekiyor. Oncelikle eğer oksuruk, ateş, halsizlik, kırgınlığın artması gibi şikayetleri varsa yeniden hasta olabileceklerinin hemen akıllarına gelmesi gerekiyor. Hastalığı bir defa geciren kişilerin ikinci defa gecirmeyeceğini soyleyemiyoruz. İkinci defa hasta olan insanlar var. Dolayısıyla ilk akla gelmesi gereken şey, yeniden hasta olup olmadığı. Bu nedenle hem şikayetlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Hem de hastalığı gecirdikten sonra da maske, mesafe ve hijyen gibi koruyucu onlemlere yine aynı titizlikle devam etmeleri son derece onemli."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yusuf Koyun