Diyarbakır'ın Sur ilcesinde kas hastalığı nedeniyle 5 yaşından bu yana yuzde 98 bedensel engelli olan kız kardeşler Sabiha ve Ayşe Ozbayhan'ın, yaşam azmi ornek oluyor.
Sur'un kırsal Dokmetaş Mahallesi'nde yaşayan Ozbayhan ailesinin 8 cocuğundan Sabiha (25) ve Ayşe (26), kas hastalığı nedeniyle 5 yaşından itibaren yuruyememeye başladı. Gunden gune kaslarının erimesi nedeniyle yatağa mahkum hale gelen kardeşlerin butun bakımlarını anneleri yapıyor.
Tek katlı evlerinden tekerlekli sandalyeyle dışarı cıkabilen kardeşler, butun olumsuzluklara rağmen birbirlerinden aldıkları gucle hayata dort elle sarılıyor. Gunlerini evde birbirleriyle sohbet ederek, şakalaşarak geciren kız kardeşler, kendi aralarında sosyal medya hesaplarında takipci sayısı konusunda yarışıyor.
Gulen yuzleriyle hem ailelerinin hem de cevrelerinin neşe kaynağı olan kardeşler, yaşam enerjileriyle cevrelerinde de ornek oluyor.
Sabiha Ozbayhan, Diyarbakır Buyukşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığınca yapılan surprizle ilk kez doğum gununu kutlamanın heyecanını yaşadı.
"Her şeye rağmen hayattan kopmadık"
Sabiha Ozbayhan, AA muhabirine, kas hastalığının 5 yaşından itibaren ortaya cıktığını, sadece 1. sınıfı okuyabildiğini belirterek, kendisi gibi engelli ablasının desteğiyle okuma yazma oğrendiğini soyledi.
Evde tum ihtiyaclarının annesi ve kardeşi tarafından karşılandığını ifade eden Ozbayhan, gunden gune eriyen kaslarından dolayı yemek bile yiyemediklerini, hareketlerinin kısıtlandığını, bundan dolayı aynı hastalığı taşıyan ablasıyla tum gunlerini evde gecirdiklerini belirtti.
Ozbayhan, ablasıyla sosyal medyada zaman gecirdiklerini dile getirerek, şoyle konuştu:
"Ablam dostum, annem, babam her şeyim oldu. Birlikte zaman geciyoruz. Onun canı yandığı zaman sanki benim de canım yanıyor. Birbirimizi cok seviyoruz. Allah hicbir zaman bizi ayırmasın. Annem de cok fedakar. Oruc tuttuğumuz zaman once bizim karnımızı doyuruyor sonra kendisi orucunu acıyor. Yemek bile yiyemiyoruz. Sabaha kadar başucumuzda. Kendisini bize feda etti. Elimiz, ayağımız, kolumuz tutmuyor. Her şeye rağmen hayattan kopmadık."
Herkese mucadele etmeleri, hayattan kopmamaları cağrısında bulunan Ozbayhan, "Elimiz ve ayağımız tutmuyor diye yaşamdan kopmadık. Mucadele etmelisin, gulmelisin, yaşamdan kopmamalısın. Her zaman hamdediyorum. Cok zor bir hayatımız var ama zorun ustesinden gelmeyi biliyoruz. Ablam benim guc kaynağım." dedi.
Ozbayhan, bugune kadar doğum gununu hic kutlamadığını aktararak, sosyal medyadan bir doğum gununun daha buruk gectiğine yonelik paylaşımda bulunduğunu, bunu goren Diyarbakır Buyukşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığının kendisine surpriz yaptığını kaydetti.
Cok mutlu olduğunu ifade eden Ozbayhan, "Hayatımda tatmadığım bir mutluluğu o gun tattım. Allah onlardan razı olsun." diye konuştu.
"Olmeden once son arzum Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı gormek"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı cok sevdiklerini belirten Ozbayhan, "2 yıl once Diyarbakır'ı ziyaretinde kendilerini gormek icin gittim ancak kısmet olmadı. Olmeden once son arzum Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı gormek, onunla konuşmak. Cok iyi bir insan. Engellilerin babası. Allah ondan razı olsun, Turkiye'mizin başından eksik etmesin. Allah yar ve yardımcısı olsun." ifadelerini kullandı.
Ayşe Ozbayhan da hastalığından dolayı okula gidemediğini, cabalarıyla oğrendiği okuma yazmayı kardeşine de oğrettiğini belirtti.
Kardeşiyle sohbet ettiğini, sosyal medyayı aktif kullandıklarını anlatan Ozbayhan, "O benim icin cok değerli. Kardeşim olmasaydı bu hayata adapte olmam cok zor olurdu. Bana guc veriyor. Uzuntu ve sevincimizi paylaşıyoruz. Birlikte sorunlarımızı aşabiliyoruz." şeklinde konuştu.
"Bizlere moral veriyor"
Diyarbakır Buyukşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Hayrullah Akyıldız da yaşlı ve engellilere yonelik calışmalar yuruttuklerini, onlar icin cok sayıda kurs ve etkinliği hayata gecirdiklerini soyledi.
Sosyal medyada Sabiha'nın paylaşımını gorduğunu, bunun uzerine onu ziyaret etmeye karar verdiğini anlatan Akyıldız, şunları kaydetti:
"Kardeşler aklı başında, hayata cok bağlı. Yuzde 98 engelli ve yatalak olmalarına rağmen bize dunyanın guzellikleri, Allah'ın verdiği yaşam sevincini anlatıyorlar. Sabiha'ya doğum gunu surprizi yaptık. İlk kez doğum gununu kutladığını oğrendik. Cok sevindi. Onun o sevinci bize de sevinc oldu. Engellerine rağmen hayata nasıl bağlanılması gerektiğini gosteriyorlar. Bu da bizlere moral veriyor."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Nurten Aslan