İstanbul'da toplu ulaşım araclarındaki HES kodu zorunluluğu bu sabah başladı. Toplu ulaşımın yoğun kullanıldığı Cevizlibağ 'da İstanbulkartını, HES kodu ile eşleştirmeyenlerin de metrobusu rahatlıkla kullanabildiği goruldu.
İcişleri Bakanlığı'ndan yayımlanan genelge ile şehir ici toplu ulaşım araclarında HES kodu zorunluluğu getirilmişti. HES kodu ile eşleştirilmemiş İstanbulkart'lar bugunden itibaren toplu taşımada kullanılamayacaktı ancak eşleşmeyi yapmayanlar da toplu taşımayı kullanabildi.
Cevizlibağ'da otobus, metrobus ve tramvay kullananların buyuk bir coğunluğu HES kodlarını İstanbulkartları ile eşleştirdiklerini soyledi. Bazıları uygulamadan memnun kalırken, bazıları ise seferlerin az olmasından dert yandı. "BAKIN BİR SIKINTI YOK, GECEBİLİYORUM"İşe gitmek icin metrobus kullanacağını soyleyen Abdulkadir Yanlı, henuz eşleme yapmadığını belirtti. Yanlı, "Hala eşlemedim. Kullanıp kullanamayacağımı duşunmedim henuz. Nasıl kullanabileceğimizi de bilmiyoruz. Birazdan bineceğim. Metrobus kullanacağım. Daha denemedim kullanıp kullanamadığımı. Bakalım olacak mı?" diye konuştu. Metrobuse binmek icin İstanbulkartını okutan Yanlı, hicbir sorun yaşamadan metrobuse binebildi.
"SEFERLER ARTSIN"Dakikalardır Cevizlibağ'da otobus beklediğini soyleyen Cetin Nasuh ise, "Otobusler durmuyor. Gordunuz gecti gitti durmadı. Kapasitesi doluysa otobus versin. Seferleri arttırsın. Ben karşıdan geliyorum bakın işe gec kaldım gidemiyorum. Seferler az. Eşlemeyi yaptım İstanbulkartımla HES kodunu. Calışıyor mu calışmıyor mu anlamadım. Sabah buraya gelirken kullandım. Bir sıkıntı cıkmadı" şeklinde konuştu.
İBB'DEN ACIKLAMA YAPILMIŞTIİBB'den yapılan acıklamada, "Koronavirus ile mucadele kapsamında yayınlanan genelge gereği 15 Ocak 2021 tarihinden itibaren, toplu ulaşımda HES kodu eşleştirilmemiş İstanbulkartlar gecersiz sayılacak. Koronavirus riski taşıyan yurttaşlar, kent icinde toplu taşımadan yararlanamayacak" denilmişti.