
Koronavirus salgını nedeniyle insanların evde cok fazla vakit gecirdiğini soyleyen Arş. Gor. Emine Nur Demircan, " Kişilerin evde kalması ile fiziksel aktivitelerinde ciddi bir azalma meydana geldi. Bu fiziksel inaktivite de ceşitli sorunları ve hastalıkları beraberinde getirdi" dedi.
Pandemi doneminde evde mutlaka egzersiz yapılması gerektiğini belirten İstanbul Rumeli Universitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bolumu Arş. Gor. Emine Nur Demircan "Fiziksel aktivite ve egzersizin diyabet, obezite gibi bulas¸ıcı olmayan hastalıklara kars¸ı koruyucu ve tedavi edici etkileri var. Bunlara ek olarak yas¸am kalitesi, suresi ve refahı artırır, kalp hastalıgˆı ve digˆer kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Egzersizin immun sistemi baskılayıcı aktive edici gucu egzersiz şiddeti ve suresi ile ilişkilidir" diye konuştu.
"UST SOLUNUM YOLU HASTALIKLARINA KARŞI DİRENCİ ARTTIRIR"
Demircan, hafif ve orta şiddette yapılan egzersizler ile ağır tempolu egzersizlerin bağışıklık sistemini guclendirmedeki farklılıklarını ise şoyle anlattı:
"Hafif ve orta şiddette yapılan egzersizlerden sonra bağışıklık sistemimizden sorumlu immun elemanların sayısı artarak bağışıklık sistemimizi olumlu yonde etkilemektedir. Aynı zamanda yine orta şiddette yapılan egzersizler bağışıklık sistemimizde onemli rol oynayan beyaz kan uyararak fonksiyonlarını artırmaktadır. Tum bu nedenlere dayanarak duzenli orta şiddette yapılan egzersizin ust solunum yolu hastalıklarına karşı, vucut direncini artırdığı soylenebilir. Ayrıca yapılan calışmalar orta şiddetli egzersiz yapan kişilerde ust solunum yolu enfeksiyonu gorulme olasılığının da yuzde 20-30 oranında azaldığını gostermektedir."
"AĞIR TEMPOLU EGZERSİZLERDE UST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYON RİSKİ ARTAR"
Arş. Gor. Emine Nur Demircan "Ağır tempolu kısa sureli veya orta tempolu uzun sureli 2-3 saat dayanıklılık egzersizi bağışıklık sistemi hucrelerini onemli olcude değiştirmektedir. Uzun sureli yuksek şiddetli egzersizlerin vucutta inflamasyona yol actığı bilinmektedir. Buna ek olarak uzun sureli yuksek şiddette yapılan egzersizler bağışıklık sistemimizde yer alan immun elemanların uretimini azaltır ve konsantrasyonunu duşurur. Tum bu olayların sonucunda da vucudumuzdaki bağışıklık sistemi baskılanmış olur. Bu tur egzersizleri izleyen birkac saat boyunca bağışıklık sistemi zayıflar ve bu donemde solunum yolu enfeksiyon riski artar" ifadelerini kullandı.
"ORTA ŞİDDETLİ EGZERSİZLERİ TERCİH EDİN"
Arş. Gor. Emine Nur Demircan sozlerine şoyle devam etti:
"Bu iki farklı şiddetteki egzersizlerin immun sistem uzerindeki etkileri dikkate alındığında şiddetli egzersiz ust solunum yolu enfeksiyon riskini artırırken, orta şiddetteki egzersiz ust solunum yolu enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Bu sebeplerden oturu koronavirus geciren veya gecirmeyen bireylerin yuksek şiddetli egzersizlerden ziyade daha cok duşuk ve orta şiddetli egzersizleri tercih etmeleri gerekmektedir."
Pandemi sureci dahil olmak uzere tum yaşam suresince ceşitli ev egzersizleri, yuruyuş, bisiklete binme gibi fiziksel aktivite durumlarını artırarak bağışıklık sisteminizi guclendirebileceğimizi soyleyen Arş. Gor. Demircan, "Karantina altındaki kişilerin normal yaşamlarındaki fiziksel uygunluklarını korumaları icin haftada en az 4-5 gun (aerobik egzersizler, kuvvet egzersizleri) egzersiz yapmalıdır. Dışarı cıkma yasağı olmayan zamanlarda sosyal mesafenin korunarak (2metre) acık havada yuruyuş ve egzersiz yapılabilir. Yarışmacı sporcuların performanslarını koruyabilmeleri acısından yuksek şiddetli egzersizlere devam etmelerini, fakat bu surecte bağışıklık sisteminin zayıflayacağından dolayı izolasyonlarını doğru şekilde yapmalarını oneririm" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı