DUZCE'de, 10 yıl once babasının olumunun ardından annesiyle pazarcılık yapmaya başlayan Umut Can Calışkan (22), ek gelir icin 3 yıl once istiridye mantarı uretimine başladı. Gelir elde edince mantar uretimini buyuten Calışkan, talebin cok iyi olduğunu, siparişlere yetişemediğini soyledi.
Darıcı Mahallesi'nde yaşayan Umut Can Calışkan, 2011 yılında babasını kaybedince annesiyle yalnız kaldı. Babasından kalan emekli maaşıyla ev gecindirmeye calışan annesine destek olmak ve ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen Calışkan, bir yandan da pazarcılık yaptı. Calışkan bu sırada sağlık meslek lisesi eğitimini tamamladı. Maddi imkansızlıklar nedeniyle universiteye gidemeyen Calışkan, ozel hastanelerde sağlık gorevlisi olarak calıştı. Ek gelir icin istiridye mantarı yetiştiriciliğine başlayan Calışkan, ilk olarak tek odada mantar yetiştirdi, talep artınca da uretim oda sayısını ikiye cıkardı. Umut Can Calışkan'ın 30 gunde yetiştirdiği mantarlar, pazarda kilosu 15 liradan alıcı buluyor.

'TALEPLERE YETİŞEMİYOR'3 yıl once mantar uretimine başladığını soyleyen Umut Can Calışkan, "2011 yılında babamın olumuyle annemle tek kaldığımız icin maddi zorluklar hayatımızı da zora soktu. Pazarcılık yaparken diğer yandan hayalim olan hemşirelik mesleği icin okumak istiyordum. Sağlık meslek lisesini kazandım ve kaydımı yaptırdım. Liseyi bitirip mezun olduktan sonra yine maddi imkansızlıklar nedeniyle universiteye gidemedim ve birkac ozel hastanede işe başladım. Kadro alamadığım icin maddi olarak ek gelir sağlamak istedim. Bu sayede istiridye mantarı yetiştirmeye başladım" dedi.Calışkan, "3 yıldan bu yana devam ediyorum. 30 gunde mantar yetişiyor ve satışını yapıyoruz. Koy yerinde oturuyoruz. Koy yerinde ek gelir olarak gayet iyi geliri var. Aylık bir odanın 10 ile 15 bin lira geliri oluyor. 2 odamız var. Talep şu anda cok iyi ve siparişleri yetiştiremiyoruz. Duzce'de bu mantar pek bilinmiyor ama diğer illere gonderiyoruz. Ben Duzce'de pazarda da satıyorum. Yavaş yavaş mantarın tanınmasını sağlıyoruz. Tadı da cok guzel. Et gibi yemesi oluyor. Halkımız istiridye mantarını seviyor" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Tezcan SOLMAZ