
DENİZ dolgusu uzerine inşa edilen, Samsun'dan Artvin'in Sarp Sınır Kapısı'na kadar uzanan, 542 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu'nda catlaklar oluşmaya başladı. Karayolları ekipleri, alt katmana suyun sızmasıyla yolun bozulması riskine karşı oluşan catlaklar icin onlem aldı. Rize İnşaat Muhendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı "Kıyıya cok yakın kum alımı, buradaki yuzey catlaklarını cok hızlandıran ve tetikleyen bir durum" dedi.
Karadeniz Bolgesi'nde, 1987 yılında yapımına başlanan ve 20 yılda tamamlanarak, 2007'de ulaşıma acılan 542 kilometre uzunluğundaki Karadeniz Sahil Yolu'nda catlaklar oluşmaya başladı. Deniz dolgusu uzerine inşa edilen yolun Trabzon, Rize ve Artvin gecişlerinde gorulen catlaklardan yağmur suyunun sızarak, yolun alt katmanlarına zarar vermemesi icin karayolları ekipleri calışma başlattı. Catlakları tespit eden ekipler, ozel zift enjekte ederek, boşlukları doldurmaya calışıyor. Trabzon ve Rize gecişinde catlaklara karşı onlem alındı. İyidere ilcesinde yolun 8 kilometrelik kısmında yapılan catlak onarımı tamamlandı. Catlak onarımı ile gecici tedbir uygulanan yolda omru tamamlanan 5 santimetrelik ust asfalt kaplamanın ilerleyen donemlerde sokulerek, yeniden dokulmesinin planlandığı oğrenildi.
'KIYIYA YAKIN KUM ALIMI SEBEP OLUYOR'
Rize İnşaat Muhendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı, Karadeniz Sahil Yolu'nda catlaklar oluştuğunu belirterek bu catlaklara ziftle mudahalenin arac ulaşımı icin tehlike oluşturduğunu soyledi. Yazıcı "Yolda, İyidere kopruden başlayıp Derepazarı ilcesine kadar devam eden parcalı catlaklar var. İc yolda catlaklar arttıkca buna cozum olarak ziftle kaplamayı duşunmuşler. Bu catlakların birkac tane sebebi olabilir. En onemli sebebi, denizle kara arasında kalan topuk bolgesi dediğimiz noktadan eğer kum ya da hafriyat alırsanız zeminde oynamalar meydana gelir ve asfaltta catlamalar gozukur. Bir diğer ihtimal, sıcak asfalta dokmeden once sıkıştırılmış tabakalar oluştururuz. Tabakanın altında cokmeye musait bir zemin mi var bunların araştırılması gerekir. Ben uzunca bir suredir gozlemliyorum. Kıyıya cok yakın kum alımı buradaki yuzey catlaklarını cok hızlandıran ve tetikleyen bir durum. Arac trafiği titreşimleri ve fren yukleri ile catlaklar iyice artmış durumda. Sıcak asfalt uygulaması ile beraber bu yolda gunu kurtarırız ancak trafik kazalarına davetiye cıkartırız. Bu yontemle aracların kaymasına sebep olabilecek bir zemin oluştururuz" dedi.
'ZİFT DOKMEK MUHENDİSLİK KURALINA UYMAZ'
Sorunun kokten cozumu icin catlayan tabakanın tamamen temizlenmesi gerektiğini anlatan Yazıcı, "Zeminde oluşan sıkıntının giderilmesi, topuk bolgesinde sıkıntı varsa bir perde duvarla icinin boşalmasının engellenmesi, ustteki toprağın sıkıştırılarak binderin tekrar serilerek uzerine sıcak asfaltın sağlam bir şekilde atılması lazım. Siz catlayan her noktaya zift dokmeye başlarsanız hicbir muhendislik kuralına uymadığı gibi trafik ve can guvenliği kurallarına da aykırı bir durum oluşmuş olur" ifadelerini kullandı.
'YİNE CATLAMALAR OLUYOR'
Yoldaki catlakların neden kaynaklandığını bilmediğini soyleyen yore sakinlerinden Hızır Pandır "Bu catlakların neden oluştuğunu bilmiyoruz, ekipler surekli tamirat yapıyor. Ama sonrasında yeniden bu catlaklar ortaya cıkıyor" dedi. Atakan Celik de, "Yol catlaklarını onarıyorlar, catlayan yerlerin uzerine zift sererek onarımı yapıyorlar ama bir sure sonra yeniden catlakları gorebiliyoruz. Bu catlamalara neyin sebep olduğunu bilmiyoruz" diye konuştu.








