ABD Utah Universitesi oğretim uyesi, profesyonel doğa fotoğrafcısı Prof. Dr. Cağan Şekercioğlu, 2020'de tum dunyada en cok kuş turu goren kişi oldu. Prof. Dr. Şekercioğlu, 2020'de tum dunyada gozlemlenen 9 bin 590 kuş turunden 1849'unun gozlem kaydını dunya kuş gozlem sitesi eBird'e girdi.
Utah Universitesi ve Koc Universitesi oğretim uyesi, ekolog, ornitolog ve doğa koruma bilimci Prof. Dr. Cağan Şekercioğlu, 2020'de tum dunyada en cok kuş turu goren kişi oldu. Dunya kuş gozlem sitesi eBird'e gecen yıl 1849 kuş turunun gozlem kaydını giren Prof. Dr. Şekercioğlu, 2020'de tum dunyada gozlemlenen 9 bin 590 kuş turunun yaklaşık beşte birini Turkiye, ABD, Hindistan, Kolombiya, Tanzanya, İngiltere ve diğer seyahatlerinde kaydetti.
DUNYADA BEŞİNCİNational Geographic ve Getty'de profesyonel doğa fotoğrafcısı da olan Prof. Dr. Şekercioğlu, bu kuş turlerinin coğunu fotoğraflarla belgeledi. Prof. Dr. Şekercioğlu, eBird'de kaydettiği toplam 8 bin 133 kuş turuyle tum yılları kapsayan genel sıralamada dunyada beşinci, Turkiye'de birinci sırada. Prof. Dr. Şekercioğlu'nun kurucu başkanı olduğu Kuzey Doğa Derneği de 2020'de Turkiye'den en cok eBird listesi ve kaydı giren kurum oldu.KUŞ GOZLEMİNE İLGİ ARTIYORCovid-19 pandemisiyle evlerine kapanan insanların doğaya ve kuş gozlemine ilgisinin 2020'de arttığını acıklayan Prof. Dr. Şekercioğlu, "2020'de, 800 bine yakın kuş gozlemcisi eBird kuş gozlem sitesine yaklaşık 9.8 milyon kuş listesi ve 173 milyon kuş kaydı girdi. eBird'de an itibarıyla 50.6 milyon kuş listesi ve 920 milyonun uzerinde kuş kaydı var" dedi.YUZDE 4.6'SI TURKİYE'DE YAŞIYORDunya Biyoceşitlilik Veri Tabanı'na (GBIF) en cok katkıda bulunan kaynak olan kuşların, dunya biyoceşitlilik verilerinin yarısına yakınını oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Şekercioğlu, "Dunya kuş turlerinin 22'de 1'i (yuzde 4.6) Turkiye'de yaşamasına rağmen, Turkiye kuş gozlemleri eBird'deki kayıtların sadece 764'te 1'ini (yuzde 0.13) oluşturuyor. Tum Turkiye doğaseverlerini eBird'in Turkce sitesi eKuşbank'a katılmaya davet ediyorum" diye konuştu.YUZDE 14'UNUN SOYU TEHLİKEDEDunyada en cok ilgi ceken ve gozlemcisi olan canlı grubunun kuşlar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şekercioğlu, "Bu yuzden genel olarak en iyi korunan grup da kuşlar. Buna rağmen, dunya kuş turlerinin yuzde 14'unun soyu tehlikede. Yuzde 9'unun soyu tehlikeye girmek uzere. Diğer canlı gruplarında bu oranlar cok daha yuksek. Doktora oğrencilerimizle 5 yıllık calışma sonunda 2020'de dunyanın tum eBird verilerinin ilk bilimsel analizini de yayımladık" dedi.KUŞ GOZLEMCİLERİNE CAĞRIGozlemcilerden sadece kuş turlerini değil, tum diğer bilgileri de kaydetmelerini rica eden Prof. Dr. Şekercioğlu, şu cağrıda bulundu: "Gozlemlerin sadece turlerin sayıca fazla olduğu sıcak noktalarda değil, pek cok farklı noktada yapılması da kritik onem arz ediyor. Kuş gozlemcileri, gittiği her yerde gozlem yapmalıdır. Daha once hic ya da cok az veri girilmiş yerlerden veri girişi yapmak hem yeni yerleri keşif hem de kuş bilim ve kuşları korumaya yardım edecektir."