
[h=3][/h]Ulkemizde bağ bozumu mevsimi her yerde sonbahar olsa da, uzumlerin toplanma gunleri aynı değildir. Genel olarak bağ bozumu zamanı eylul ortalarından ekimin başı olabilir. Tarihin değişkenlik gostermesi, uzum uretilen iklimlerdeki hava koşulları olmaktadır. Uzum bağlarına verilen bu değer yeni bir durum da değildir.
[h=3]BAĞ BOZUMU NEDİR?[/h]Bağ bozumu, bağda son urunu de toplayarak bağı uzumsuz bırakmak anlamına geliyor. Uzumlerin toplanma zamanı olarak bilinen bağ bozumu, hasat zamanında hummalı bir calışmayla uzumlerin toplatılmasına verilen donemdir.
YOREYE GORE GELENEĞİ VAR
Bağ bozumu, uzum son olgunlaşma donemine girdiği zaman yapılır. Bağ bozumu icin her yorenin kendine ozgu gelenek ve gorenekleri vardır.
HAZIR HALE GETİRİLİR
Toplanan uzum salkımları, bağ bıcağı ve bağ makaslarıyla kesildikten sonra sepet ve kufelere doldurulur. Toplanan uzumler amaca gore kurutulur, amaca gore kullanılır.
Bağ bozumu neşenin en davullu zurnalısıdır. Eskilerin deyişlerine gore, bağbozumu geldiğinde uzumler gelin olur.
MİTOLOJİDE BAĞ BOZUMU
2 bin 600 yıl oncesinde Yunan mitolojisine kadar uzanan bağ bozumu şenlikleri şarap tanrısı Dionysos adına duzenlenirken, aynı zamanda bereketi, coğalmayı, birlikte olmayı, coşkuyu da kutlamak icindir.
FESTİVALLER YAPILIR
Turkiye'de her sene yorelere gore bağ bozumu şenlikleri yapılarak, ceşitli etkinlikler duzenleniyor. Bu festivallerde uzume dair ne varsa ziyaretcilere sunuluyor.
BAĞ BOZUMU TDK YAZILIŞI
Bağda urunun toplanması. Bu işin yapıldığı mevsim, sonbahar anlamına gelir. Bu kelime genellikle bağbozumu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı bağ bozumu şeklinde olmalıdır.