Telegram uygulaması, WhatsApp'ın aldığı skandal sozleşme kararının ardından buyuk ilgi gormeye devam ediyor. Veri gizliliğini duşunen milyonlarca kişi, WhatsApp'ı terk ederek alternatif ve daha guvenli olan mesajlaşma uygulamalarına yoneliyor. Yerli uygulamaların yanı sıra, Telegram gibi yabancı mesajlaşma uygulamaları da rağbet goruyor. 14 Ağustos 2013 yılında piyasaya sunulan Telegram, mobil ve masaustu olmak uzere iki surumu bulunuyor. Telegram grupları aracılığıyla birden cok kişinin olduğu goruşmeler yapılabileceği gibi, tekli goruşmeler de guvenli ve ucretsiz olarak gercekleştirilebiliyor.
[h=3]TELEGRAM NEDİR, NASIL KULLANILIR?[/h]Whatsapp'a rakip olarak kurulan anlık mesajlaşma uygulaması Telegram, her gecen gun kullanıcı sayısını artırıyor. Son donemde Whatsapp'ın en buyuk rakibi olarak ortaya cıkan ve şimdiden milyonlarca kullanıcı sayısına ulaşan Telegram, buyumesini her gecen gun surdurerek, daha cok insana ulaşıyor. Rus programcısı Pavel Durov tarafından oluşturulan Telegram, coklu platform desteği sunan, oldukca guvenli anlık sesli ve goruntulu mesajlaşma servisidir. Ağustos 2013'te kurulan Telegram ucretsiz olarak hem mobil hem de masaustu sistemleri ile kullanıcılarına hizmet veriyor.

TELEGRAM'IN OZELLİKLERİ NELERDİR?
- Gizli sohbet imkanı sunar. Sunduğu teknoloji sayesinde Telegram bile mesajlarınızı goremez.
- Telefon numarası ile kayıt olunur. Ancak telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile goruşme yapılabilir.
- Bulut tabanlı mesajlaşma ozelliği ile her platform saniyeler icerisinde karşınıza gelir, icerik eşleştirilir.
- Goruntulu ve sesli mesaj seceneği vardır.
- Mesajın Telegram dahil, ucuncu taraflara iletilmesi engellidir.
- Kendini belirli bir sure sonra yok eden mesaj ozelliği vardır. Bu mesajlar belirlenen surenin bitiminde gonderici ve alıcı cihazlardan otomotik silinir.
- Son gorulme ozelliği kapatılabilir.
- Masaustu uygulaması seceneğiyle de kullanılabilir.
- Ekran goruntusu alındığında karşıdaki kişiye bildirim gonderilir.
TELEGRAM NASIL İNDİRİLİR?
Haberleşme uygulaması olan Telegram, iOS cihazlara APP Store; Android cihazlara Google Play uzerinden ucretsiz bir şekilde indirilebilir.
TELEGRAM NE KADAR GUVENLİ?
Telegram uygulaması, WhatsApp ve Line gibi kitlesel pazar mesajlaşma uygulamalarından daha guvenlidir. Guvenliği zayıf bağlantılarda yuksek hızlı teslimat ve guvenilirlikle uyumlu hale getirmek icin zamana gore test edilmiş algoritmalar uzerine inşa edilen MTProto protokolune (acıklamaya ve gelişmiş SSS'ye bakın) dayanıyor. Protokolumuzun ve istemcilerimizin guvenliğini artırmak icin surekli olarak toplulukla calışıyor.
TELEGRAM MASAUSTU UYGULAMASI NASIL KULLANILIR?
Nikolai ve Pavel Durov tarafından geliştirilen bulut bazlı anlık şifreli mesajlaşma hizmeti artık masaustu bilgisayarlarda da kullanılabilecek. Whatsapp'a rakip olarak 3 sene once yayımlanan uygulama, Facebook'un Whatsapp'ı satın almasının ardından kimi internet kullanıcılarının tepkilerini yoneltmek amacıyla tercih edilerek ilk populerliğini kazanmıştı.
Guvenlik anlamında şifreleme sisteminin kalitesiyle bilinen Telegram uygulaması Windows işletim sistemine sahip telefonlardaki guncellemenin ardından kişisel masaustu bilgisayarlarda da web uzerinden kullanılabilecek. Uygulamayı Windows Store'dan indirmek mumkun.
Telegram ile Windows'ta grup sohbeti ve multimedya paylaşımı yapma ozelliklerinin yanı sıra, rehbere kayıtlı maksimum 100 kişiye de yayın gondermeye imkÂn veriyor. Yazılım ayrıca, Windowsn 10'daki Cartona ve canlı kutucuk ile butunleşik calışabilmesinin avantajlarını da değerlendiriyor.
Boylelikle cihaz senkronizasyonu ya da değişimlerinde konuşmaların kaybolmasının onune geciliyor. Şifreleme uctan uca yapıldığı guvenlik duzeyi de son derece yuksek.
S: Telegram'ın WhatsApp'tan farkı nedir?
Telegram, WhatsApp'ın aksine kesintisiz eşitmeye sahip bulut tabanlı bir mesajlaşma aracıdır. Sonuc olarak, mesajlarınıza tabletler ve bilgisayarlar da dahil olmak uzere aynı anda birkac cihazdan erişebilir ve her biri 2 GB'a kadar sınırsız sayıda fotoğraf, video ve dosya (belge, zip, mp3 vb.) paylaşabilirsiniz. Ve tum bu verileri cihazınızda saklamak istemiyorsanız, her zaman bulutta saklayabilirsiniz.
Telegram, coklu veri merkezi altyapımız ve şifrelememiz sayesinde cok daha hızlı ve guvenlidir. Ustelik Telegram'da ozel mesajlaşma ucretsizdir ve ucretsiz kalacaktır. Sonsuza kadar reklam yok, abonelik ucreti yok.
API'miz acıktır ve geliştiricilerin kendi Telegram uygulamalarını oluşturmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca, herkesin Telegram icin ozel araclar oluşturmasına, herhangi bir hizmeti entegre etmesine ve hatta dunyanın dort bir yanındaki kullanıcılardan odemeleri kabul etmesine olanak tanıyan geliştiriciler icin bir Bot API platformuna da sahibiz.
S: Telegram kac yaşında?
iOS icin Telegram, 14 Ağustos 2013 tarihinde yayınlandı. Android icin Telegram'ın alfa surumu 20 Ekim 2013'te resmen yayınlandı. Telegram'ın acık platformunu kullanan bağımsız geliştiriciler tarafından oluşturulan sayısı giderek artan Telegram istemcisi ortaya cıkıyor.
S: Hangi cihazlarda kullanabilirim?
Telegram'ı akıllı telefonlarda, tabletlerde ve hatta bilgisayarlarda kullanabilirsiniz. iOS (6 ve ustu), Android (4.1 ve ustu) ve Windows Phone icin uygulamalarımız var. Telegram'ın web surumunu de kullanabilir veya Windows, macOS ve Linux icin masaustu uygulamalarımızdan birini yukleyebilirsiniz.
Telegram'da istediğiniz kadar cihazdan aynı anda oturum acabilirsiniz. Her yerde oturum acmak icin sadece ana cep telefonu numaranızı kullananın.
Diğer platformlar icin kendi uygulamanızı oluşturmak istiyorsanız, API'miz geliştiricilere acıktır.
S: Telegram'ın arkasındaki insanlar kim?
Telegram, Pavel Durov ve Nikolay tarafından desteklenmektedir. Pavel, Telegram'ı maddi ve ideolojik olarak desteklerken, Nikolay'ın teknolojik olarak destekliyor. Telegram'ı mumkun kılmak icin Nikolay, birden fazla veri merkeziyle calışmak icin acık, guvenli ve optimize edilmiş benzersiz bir ozel veri protokolu geliştirdi. Sonuc olarak, Telegram herhangi bir ağda guvenliği, guvenilirliği ve hızı birleştirir.
S: Telegram'ın temeli nerede?
Telegram'ın geliştirici ekibi Dubai'de yaşıyor.
Telegram'ın arkasındaki geliştiricilerin coğu, daha once gorulmemiş sayıda yetenekli muhendisiyle unlu olan St. Petersburg'dan geliyor. Telegram ekibi, yerel bilişim duzenlemeleri nedeniyle Rusya'dan ayrılmak zorunda kaldı ve Berlin, Londra ve Singapur da dahil olmak uzere bir dizi yeri us olarak denedi.