Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusu Kuzey-Kivu Eyaletine bağlı Beni bolgesinde yaşanan catışmalarda Kasım 2019'dan bu yana 1206 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Kuzey-Kivu bolgesinde faaliyet gosteren sivil toplum kuruluşu Değişim İcin Mucadele Hareketi (LUCHA) yetkilileri KDC'nin doğusu Beni bolgesinde yaşanan insani durumla ilgili basına acıklamalarda bulundu.
Acıklamada, Kasım 2019'dan bu yana Beni bolgesinde yaşanan catışmalarda 1206 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Bolgedeki bircok cinayetin ve katliamın ana sorumlusu olarak silahlı grup Demokratik İttifak Gucleri'nin (ADF) gosterildiği acıklamada, ordunun bolgede yuruttuğu askeri operasyonların silahlı grupları durdurmak yerine, daha geniş alanlara dağılmalarına neden olduğu belirtildi.
Ulkenin Ruanda, Uganda ve Burundi sınırının bulunduğu doğusu, 20 yıldır yuksek rezervlere sahip altın ve kobalt gibi yeraltı kaynaklarının kontrolunu sağlamaya calışan silahlı grupların saldırıları ve catışmalarına sahne oluyor.
Kuzey-Kivu Eyaletinin Beni bolgesinde KDC Silahlı Kuvvetleri (FARDC) ile ADF mensubu isyancılar arasında uzun suredir şiddetli catışmalar yaşanıyor.
KDC'nin doğusunda faaliyet gosteren ADF'nin bolgedeki saldırılarında 2014'ten bu yana en az 3 bin sivilin hayatını kaybetti tahmin ediliyor.
KDC ordusu, ulkenin doğusunda faaliyet gosteren ayrılıkcılara karşı Ekim 2019'da geniş caplı operasyon başlatmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ahmet Emin Donmez