Turkiye'deki 15 elektrik dağıtım şirketinin katıldığı "HASAT" projesiyle enerji verimliliği, dağıtık uretim ve LED aydınlatma yontemleriyle trafolarda tasarruf icin Ar-Ge calışmaları başlatıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Duzenleme Kurumunun desteğiyle Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneğinin koordinasyonunda yurutulen projede, enerjinin verimli kullanılması icin Turkiye elektrik şebekesine uyumlu yontemler belirleniyor.
Enerjisa Dağıtım Şirketleri'nin yaptığı acıklamaya gore, 2019'da ilk fazı tamamlanan ve gecen yıl ikinci fazına gecilen projede Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ'ın hizmet bolgelerinde elde ettiği teknik deneyim ve Ar-Ge birikimi projeye katılan 15 elektrik dağıtım şirketiyle paylaşılarak iş birliği imkanları geliştiriliyor.
HASAT projesinde, trafolarda enerji verimliliği, dağıtım uretim ve LED aydınlatma olmak uzere 3 farklı yontem uzerinde calışılıyor ve verimlilik bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla Enerji Verimliliği Bilinc Endeksi calışması yurutuluyor.
Universite ve ozel sektorle iş birliği
Verimlilik artırıcı algoritmaların geliştirilmesi, teknik ekipmanların devreye alınması gibi konularda universite ve ozel sektordeki şirketlerle iş birliği yapıldığına işaret edilen acıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Bu kapsamda Ozyeğin Universitesi ile trafolarda enerji verimliliğini artırmak icin trafoların doluluk oranlarının takibinin yapılacağı ve geliştirilecek algoritmalar neticesinde trafo verimliliğini arttırmaya yonelik aksiyonların iletileceği bir platform geliştiriliyor. Dağıtık uretim ile enerji verimliliği kapsamında şebekelerdeki mevcut dağıtık uretim tesislerinin teknik kayıplara olan etkisi araştırılıyor, fider bazlı optimum konumlandırma icin algoritma geliştiriliyor. Ayrıca mevcut dağıtık uretim tesislerinin teknik kayıpları azaltıcı yonde reaktif guc kontrolunde kullanılması icin algoritmalar geliştiriliyor. LED aydınlatma projesi kapsamında ise genel aydınlatmada LED ve sensor tabanlı akıllı aydınlatma sistemlerinin kullanımının enerji verimliliği uzerindeki etkisinin, pilot uygulamalarla incelenmesi ve Turkiye geneli yaygınlaşmada elde edilecek verimliliğin İstanbul Teknik Universitesi danışmanlığında hesaplanması planlanıyor."
Enerji Verimliliği Derneği ile yurutulen Enerji Verimliliği Bilinc Endeki calışmasında ise son tuketici nezdinde farkındalığın olcumlenmesi amaclanıyor.
Ayrıca, son tuketicilerin talep tarafı yonetimi (TTY) ve enerji verimliliği konularındaki eğilimlerinin tespit edilmesinin ardından, TTY uygulamalarının yaygınlaşabilmesi icin atılması gereken adımların Turkiye'nin mevcut şartlarına uygun olarak analiz edilmesi ve buna bağlı bir yol haritası oluşturulması konusunda calışmaların gercekleştirilmesi planlanıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Nuran Erkul Kaya