Turkiye İlac ve Tıbbi Cihaz Kurumu, analizleri tamamlanan CoronaVac aşısı icin dun 'acil kullanım onayı' verdi.
[h=3]SAĞLIK BAKANI KOCA AŞI OLDU[/h]Onay sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu uyeleri Ankara Şehir Hastanesi'ne gelerek canlı yayında koronavirus aşısı oldu. Aşının uygulanmasından sonra Bakan Koca, yaptığı ilk acıklamada "Herkesin mutlaka aşı olması gerektiğinin altını cizmek istiyorum. Eski hayatımıza donmek icin aşıyı mutlaka yaptırmamız gerekiyor. Daha once tunelin ucunda ışık gorundu demiştim. Bugun oyle bir gun. Onumuzdeki gunlerin aydınlık olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

[h=3]AŞILAMA BUGUN BAŞLIYOR[/h]Bakan Koca acıklamasının devamında, aşılamaya bugunden itibaren tum Turkiye'de sağlık calışanlarından başlanacağını acıkladı.
[h=3]KİMLER AŞI OLACAK? AŞILAMADA SIRA NASIL OLACAK?[/h]Şu ana kadar 3 milyon doz aşı tedarik edilirken, Sağlık Bakanı Koca, bu sayının kademeli olarak 50 milyona cıkacağını acıkladı. Uzmanlar Turkiye'de gunluk 1.5 milyon civarında aşı yapılabilme kapasitesi olduğunu belirtirken, aşıların nasıl bir sıralamayla yapılacağı da netleşti.
Aşılama takvimi 4 aşamalı olarak hazırlandı. İlk etapta sağlıkcıların aşı olması planlanırken, sağlıkcıların ardından ikinci sırada 65 yaş ustu ve kronik hastalar var. Ucuncu sırada riskli ortamda calışanların (polis, adliye ve yargı personeli, oğretmenler, gıda ve lojistik personel, kamu hizmetlerinde gorev alanlar) aşılanması gundemde.
Son olarak da takvime gore; 50 ile 64 yaş arası kronik hastalığı olanlar ve 50-64 yaş arası diğer kişiler aşı olacak. Tum bu işlemlerin sorunsuz bir şekilde sona ermesiyle de giderek 50 yaş altı kronik hastalığı olanlar, 18-49 yaş arası genc yetişkinler aşılanacak.
Topluma aşı uygulaması ağırlıklı olarak aile sağlığı merkezlerinde yapılacak.
[h=3]AŞI SIRASI NASIL OĞRENİLECEK?[/h]Vatandaşlar koronavirus aşısı olup olmayacaklarını e-Nabız sisteminden ya da 2023'e 'Aşıla' yazıp SMS atarak oğrenebilecekler.
[h=3]AŞI RANDEVU SİSTEMİ DEVREDE[/h]Ote yandan koronavirus aşı randevuları da dun itibariyle verilmeye başlandı. Koronavirus aşısı icin Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) uzerinden mhrs.gov.tr veya ALO 182'den randevu alınarak başvurulabilecek.