Karabibere irmik, sumağa kepek, toz bibere gıda boyası katıldığı iddiası
HERKESİN sofrasından eksik etmediği karabiber, sumak ve toz biberin, insan sağlığını hice sayan fırsatcılar tarafından iceriği değiştirilerek satışa sunulduğu one suruldu. Bazı kişilerin maliyeti duşurmek icin karabiberin icerisine bulgur ve irmik, sumağa kepek, gıda boyası ve limon tozu karıştırdığı ileri suruldu.
Bazı kişilerin sofralardan eksik edilmeyen baharatlar karabiber, pul biber ve sumakta maliyeti duşurmek icin katkı maddeleri kullandığı iddia edildi. Karabibere irmik, sumağa gıda boyası ve kepek katıldığı, pul biberi biber saplarının gıda boyasıyla renklendirilerek satıldığı ileri suruldu.

Adana'da uzun yılladır aktar dukkanı işleten İbrahim Ceyhan (35), her urunde olduğu gibi baharatta da hileler yapıldığını soyledi. Sumağın icerisine limon tozu karıştırarak tat verenlerin olduğunu soyleyen Ceylan, vatandaşların guvenmedikleri yerlerden alışveriş yapmamaları konusunda uyarılarda bulundu.
UCUZ BAHARATLARA DİKKAT
Toz biberde, biberin kullanılmayan cekirdeği ve saplarının karıştırılarak gıda boyası takviyesiyle hile yapıldığını aktaran Ceylan, "Gozunuzle gormediğiniz karabiberi de vatandaşların almasını tavsiye etmiyorum. Karabiberde ise irmiği kavurup makineden cekerek karabiberin icerisine karıştırıyorlar. Bunun gibi bircok maliyet duşurecek yontemleri kullananlar var. Vatandaşlarımız ham karabiberleri gozlerinin onunde cektirerek alsınlar. Onceden cekilen toz halini almasınlar. Şu anda piyasada karabiber 60 lira, sumak 50 lira, toz biber de 45 liradan satılıyor. Kısacası bu fiyatların altında bu urunler satılıyorsa mutlaka o urunde bir sıkıntı vardır" dedi.
BAHARATLARADA HİLE KARIŞTI
En cok hileye musait baharatın sumak olduğunu soyleyen Salih Altunsoy (29), "Sumağın icerisine kepek, limon tozu katıp, gıda boyasıyla renklendirerek birinci kalite sumak diye satıyorlar. Karabiberin icerisine esmer bulgur kavurup makinede oğuterek satıyorlar. Onceki yıllarda toz biber icin kiremit tozu kullanıyor derlerdi. Ancak ben hic karşılaşmadım. İkinci kalite biberi alıp sapı, cekirdekleriyle beraber cekerek gıda boyası karıştırarak satanlar goruyoruz" diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı