ERZURUM'un Olur ilcesinin Ormanağzı Mahallesi'nde kadınların tezgahlarda dokuduğu yoreye has Karnavas bezinden uretilen baş ortusu, seccade, şal, el cantası, sırt cantası, cecim ve cuzdan gibi urunler Japonya'ya gonderilecek. Kars MUSİAD Başkanı Ali Ucum, Japon kadınların bu urunleri cok seveceğini soyledi.
900'e yakın nufusuyla ilcenin en buyuk kırsal mahallesi olan Ormanağzı'nda tezgahlarda dokunan, yoreye has Karnavas bezinin Japonya'ya ihrac edilmesi icin calışmalar başlatıldı. Kadınların gecmişte ortunmek icin kullandığı, bugun ise dekorasyon amaclı ortuler ve mefruşat urunleri yapılan Karnavas bezini Kars MUSİAD Başkanı Ali Ucum, Japon pazarına sunacak. Olur Kaymakamlığı tarafından duzenlenen ve 40 kadın kursiyer tarafından dokunan Karnavas bezinden uretilen baş ortusu, seccade, şal, el cantası, sırt cantası, cecim ve cuzdan gibi urunler Japon kadınlarının beğenisine sunulacak.
'20 BİN DOLARLIK SATIŞ YAPILDI'
Olur Kaymakamı İlker Eker, Halk Eğitim Merkezi'ndeki 40 kadın kursiyer tarafından uretilen birbirinden guzel urunlerin iş insanı Ali Ucum tarafından Japonya'ya goturuleceğini belirtti. Kursiyerlerin onumuzdeki gunlerde cok daha guzel işler cıkaracaklarına inandığını soyleyen Kaymakam Eker, "İlk etapta 20 bin dolarlık satış yapıldı. Urunleri Japonya'ya goturecek olan iş insanı Ucum, urunleri cok beğendi. Calışmalarımız devam ediyor. Olur'daki kadınlarımızın el emeği, goz nurlarının Japon kadınlar tarafından kullanılacak olması sevindirici" diye konuştu.
'URUNLERİ COK BEĞENDİK'
Halk Eğitim Merkezi'nde yore kadınları tarafından uretilen urunleri gorduğunu ve cok guzel bulduğunu soyleyen Japonya'daki MUSİAD Kars Dış İlişkiler Başkanı Ali Ucum şunları soyledi:
"Olur Halk Eğitim Merkezi'ndeki 40 kadın kursiyer yaklaşık bir yıldır Karnavas bezinden yaptığı urunleri goturmek icin buradayız. Urunleri gorduk ve cok beğendik. Bizim gibi Japon kadınlar da bu urunleri beğenecek. Olur'un Karnavas bezi Japon pazarında yerini bulacaktır. Burada kadınlarımızın ureteceği tum urunlere talibiz. Kadınlarımızın daha guzel işler yapacağına inanıyorum."
MUSİAD Erzurum Şube Başkanı Fuat Demir de bolge insanının istihdamına katkı sağlamak icin başlattıkları projeleri devam ettirerek, ekonomiye katkıda bulunacaklarını soyledi.
Kursiyerlerden Tulay Yıldız ise yaptıkları urunlerin ilk postasını Japonya'ya gondermenin mutluluğu ve gururunu yaşadıklarını belirtti.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı