Rusya lideri Vladimir Putin'i sert sozlerle eleştiren muhalif lider Alexey Navalni, 17 Ocak'ta Rusya'ya donmek uzere ucak bileti aldığını acıkladı.
Instagram hesabından yaptığı paylaşımda Navalni, "Rusya benim ulkem, Moskova benim şehrim, cok ozledim" ifadelerine yer verdi.

Gecen yıl 20 Ağustos'ta Sibirya'dan Moskova'ya giden bir ucakta hastalanmış ve ucak Omsk'a acil iniş yaptı. Birkac gun sonra Navalni'nin Novicok sinir gazıyla zehirlendiği acıklandı ve Navaln, tedavi icin Almanya'nın başkenti Berlin'e goturuldu.
Navalni'nin ekibi ve bazı Rus araştırmacı gazeteciler, saldırıyı Rus gizli servisinin gercekleştirdiğini savunuyor. Navaln, zehirleme emrini doğrudan Putin'in verdiğini soyluyor.
Rus yetkililer ve Kremlin ise iddiaları sert bir dille yalanlıyor.
[h=3]Navalni neden Rusya'ya donuyor?[/h]Donuş biletini aldığı acıkladığı Instagram paylaşımında Navalni, "Benim icin hicbir zaman geri donup donmeyeceğime dair bir soru işareti yoktu. Cunku ben orayı terk ettim. Tek bir sebeple yeniden hayata dondurulmek uzere Almanya'ya getirildim: Beni oldurmeye calıştılar. Ben hayatta kaldım." acıklaması yaptı.
Rusya'ya donmesi halinde hapis cezası alabileceğine dair Rus yetkililerden daha once acıklamalar gelmişti. Navalni'nin Moskova'ya donmesi halinde hakkında dava acılabilir.
Gecen ay Rus yetkililer, daha onceki bir yolsuzluk davası sebebiyle Moskova'da bir karakola duzenli olarak imza vermesi gerektiğini acıklamış; aksi takdirde yasayı ihlal ettiği icin hapse girebileceğini soylemişlerdi.
Bu hafta icinde de imzaları atmadığı icin hapis cezası alması gerektiğine dair bolge mahkemesine bir yazı gonderildi.
Buna ek olarak Rusya'daki bir araştırma komitesi, Navalni hakkında ceşitli sivil toplum kuruluşlarına yasadışı şekilde para aktarımı yaptığı gerekcesiyle başka bir dava actı. Bu kuruluşların arasında Navalni'nin etkin Yolsuzluk KarşıtıDerneği de var.
44 yaşındaki Navaln, Putin'in kendisini Rusya'da uzak tutmak ve donuşunu engellemek icin bu tur davalara başvurduğunu soyluyor.
BBC'nin Moskova muhabiri Sarah Rainsford'a gore Alexey Navalni, destekcilerini Pazar gunu Vnukovo Havalimanı'na giderek kendisini karşılamaya cağırdı. Buyuk bir kalabalığın havalimanında toplanması bekleniyor.
Rusya'ya iner inmez tutuklanarak cezaevine goturulmekten korkan Navalni'nin, kalabalıkları havalimanına toplayarak buna engel olmaya calıştığı belirtiliyor.
Kalabalık bir karşılama, aynı zamanda Putin'e karşı acık bir gosterisi olarak da değerlendirilebilir.
Navalni'nin kendisini zehirlemekle sucladığı Putin, Aralık ayında yaptığı bir konuşmada Navalni'den gulerek bahsetmiş ve "Navalni bizim icin hic kimseydi. Eğer Rus guvenlk gucleri olmesini isteseydi, olmuş olurdu" acıklaması yapmıştı.
Navalni'nin zehirlenmesi sonrası ulkede herhangi bir eylem yapılmamıştı. Yurt dışında olması Navalni'ye desteği azaltmış da olabilir ancak Navalni iyileşmeye başaldığından bu yana Rusya'ya geri doneceğini soyluyordu.
Ağustos ayında Berlin'de hastaneye yatırılan Navalni, Eylul ayında taburcu edilmişti. Fizik tedavisi devam eden Rus muhalif lider, neredeyse tamamen iyileştiğini acıkladı.